Marco Lemmers (rechts) met zakenpartner en mede-eigenaar Sam Cohen (links).


We spraken met Marco Lemmers, CEO mede-eigenaar van Conscious Hotels in Amsterdam. Conscious Hotel Vondelpark heeft een prachtig groen dak en The Tire Station, vlak ernaast, heeft 100 zonnepanelen, een groen dak én sinds december 2017 een kruidentuin op het dak! Je kunt het maar beter een aangename leefomgeving maken vindt Marco.

Waarom hebben jullie gekozen voor een groen dak?
Als hotelketen met een duurzame missie zijn de daken een hele belangrijke plek. We kijken altijd naar de mogelijkheden op onze daken. Kunnen we er energie mee opwekken? Kunnen we er een prettige leefomgeving creëren? Met een groen dak kun je namelijk een aangename groene leefomgeving maken voor je gasten, met een prachtig uitzicht! Groene daken zorgen voor een stukje natuur waar allerlei planten op groeien, waardoor bijen en insecten ook weer goed kunnen gedijen. Dat hebben we hard nodig in de stad. Naast sedum beplanting is een deel van ons groen dak ingericht als moestuin, waar we verse kruiden verbouwen voor het restaurant. De kruiden kopen we jong in, waarna ze verder kunnen groeien in onze daktuin.

Hoe verliep het proces van idee tot realisatie?
Tijdens de ontwikkeling van ons tweede eco-design hotel vlakbij het vondelpark, merkte we dat veel kamers uitkeken op grote lelijke dakoppervlaktes. Dat wilden wij anders. Van de gemeente Amsterdam kregen wij subsidie om groen aan te leggen en samen met De Dakdokters zijn we hiermee aan de slag gegaan. Bij The Tire Station hebben we het gelijk in de conceptfase meegenomen. Om een sfeervol uitzicht te creëren, hebben we voor de lager gelegen daken gekozen voor sedum. Op de hoger gelegen daken waren zonnepanelen een logische optie, omdat hier meer wind staat en ze veel zon vangen.

Hoe is het groen dak bevallen?
Het groen dak is goed bevallen. Maar vaak hebben mensen toch een bepaald ideaalbeeld voor ogen. Het blijft wel natuur, en die gaat zijn eigen gang. Je moet dus wel wat onderhoud plegen. Op ons 400 m2 sedumdak waren bijvoorbeeld toch plantjes die het minder deden door een combinatie van te veel schaduw en uitwerpselen van de buurkat… Tja, je hebt niet alles in de hand. Op deze plekken hebben wij in samenwerking met De Dakdokters andere beplanting toegepast die beter bestand is tegen dit soort condities.

 Hoe reageren gasten op het groen dak?
Een glazen overloop – de “corridor” – verbindt twee gebouwen met elkaar via het groen dak, waardoor je het dak goed ziet liggen wanneer je naar je hotelkamer loopt. Hier kan je op ‘roof safari’. Net als in een dierentuin, zijn er informatieposters aangebracht over wat voor flora en fauna er te zien is op het dak, van insecten tot de (kakkende) buurkat. Onze ‘roof safari’ zorgt voor een extra beleving voor onze gasten en krijgt veel positieve reacties op social media. De omwonenden reageren ook erg positief. The Tire Station en Conscious Hotel Vondelpark waren allebei lelijke gebouwen. De buren hebben even overlast gehad van de verbouwing, maar ze zijn nu vooral blij met de verbetering van hun uitzicht.

(Interview gaat verder na de foto)

Foto: “Roof-Safari”

Ik heb begrepen dat het de chef-kok kookt met de oogst van de moestuin. Hoe bevalt dit hem?
Het bevalt onze chef-kok erg goed, vooral in de zomer. In de wintertijd is het wat minder bruikbaar omdat er minder groeit. Daarom hebben we ook een kruidentuin binnen staan van Hrbs., zodat we altijd verse kruiden in huis hebben. Met het volgende hotel gaan we zelfs nog een stapje verder door aquaponics te combineren met een plantenmuur vol verse kruiden waar de visjes dan onder zwemmen. Het pand heeft een schuin dak, waardoor we geen groen op het dak kunnen aanleggen. Dit is een creatief alternatief.

Hoe zouden hotels volgens jullie gestimuleerd kunnen worden om te investeren in een groen dak? 
De subsidieregeling van de gemeente Amsterdam geeft naar mijn idee een enorme stimulans. Het helpt groene daken financieel rendabel te maken. Het is verstandig om deze subsidies te blijven verstrekken. Ook zou het helpen om kennis en informatie over groene daken actief over te dragen. Zo zorgen groene daken voor extra isolatie en fungeren als een waterbuffer tijdens hevige regenval. Vaak zijn dit soort voordelen van groen onbekend. Daarnaast maakt het de stad een stuk leefbaarder. Soms is het lastig in te schatten wat er mogelijk is op je dak. Inzichtelijk maken wat er technische haalbaar is, zal de dakenrevolutie ook zeker stimuleren. Als constructeurs dat snel kunnen vaststellen, maak je de stap naar de oplossing kleiner.

Welk groen dak vindt u het meest inspirerend?
Ik denk toch het dak bij Restaurant Vermeer, waar ze daklandbouw op grote schaal toepassen en er echt mee koken. Dat is inspirerend. Het dak op het Volkshotel vind ik zelf ook heel tof, doordat het als uitgaansplek veel mensen trekt.

Welk dak kan volgens u vergroening gebruiken?
Haha, heel veel! Waar je bijvoorbeeld heel weinig ziet gebeuren is in Amsterdam Zuidoost, terwijl daar heel veel geschikte platte daken zijn. Ook De Hallen en de brandweerkazerne op de Rozengracht kunnen wat groen gebruiken.

 

Samen met Booking.com werken wij momenteel aan een grootschalige vergroening onder 450 hotels in Amsterdam. Zij krijgen gratis een dakscan om de mogelijkheden op hun dak inzichtelijk te krijgen. Wil je meer weten?

Nieuwste berichten
Even voorstellen… Astrid

Even voorstellen… Astrid

Meet the team! Iedere dag zetten wij ons keihard in om het dakenlandschap te vergroenen. Ben je benieuwd wie deze Rooftoppers nu eigenlijk zijn? En welke rol iedereen binnen het team vervult? Ontmoet onze nieuwe stagiair Amedeo!

Penningmeester / bestuurslid gezocht

Penningmeester / bestuurslid gezocht

Rooftop Revolution is op zoek naar een nieuwe penningmeester/bestuurslid. Rooftop Revolution is een landelijk opererende stichting die natuurgebieden terug in de stad brengt op het grootste braakliggende terrein: de daken. Het werk dat Rooftop Revolution doet, is...

Bedrijfskunde stagiair(e) gezocht

Bedrijfskunde stagiair(e) gezocht

Wij hebben plek voor een nieuwe stagiair(e)! Wij zoeken een enthousiast persoon die ons team komt versterken. Je werkt mee aan de ontwikkeling van onze organisatie en ondersteunt zowel inhoudelijk bij projecten als bij de business development. Past dit bij jou, heb...