Vandaag – op de dag van de duurzaamheid – mogen we het eindelijk van de daken schreeuwen! Op vier locaties in Amsterdam gaan we slimme blauw-groene daken aanleggen op sociale huurwoningen. Op deze daken kan onder het groen extra water worden opgeslagen, zodat de woningen en de buurt beter beschermd zijn tegen extreme regenval of droogte en hitte. Ons project won vandaag een Europese subsidie van € 4,8 miljoen euro. Hiermee gaan we onderzoek en pilots doen, een slim dakennetwerk bouwen en heel veel waterbergende groene daken aanleggen!

De slimme blauw-groene daken worden aangelegd op 10.000 m2 dak van sociale huurwoningen op vier locaties in Amsterdam: de Bellamybuurt, Geuzenveld, Oosterpark en Kattenburg. Deze buurten lopen een groter risico op wateroverlast en schade als er veel regen valt. En er zijn daar genoeg sociale huurwoningen waarvan het dak aan vervanging toe is. Het aanleggen van de daken gaat drie jaar duren.

Blauw-groen?
De blauw-groene daken kunnen veel meer water opvangen dan gewone groene daken. Daardoor kunnen ze dus ook langer vocht verdampen als het heet en droog is. En dat betekent dat het koeler blijft in de huizen en de buurt. Op de blauw-groene daken kunnen ook meer verschillende soorten planten groeien: goed voor de biodiversiteit.

Wethouder Ivens (Groen): “Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op extremer weer als gevolg van klimaatverandering. Met dit project kunnen we in een keer een enorme oppervlakte op de Amsterdamse daken gebruiken en ik ben erg blij dat nu ook de mensen die geen eigen huis bezitten, kunnen profiteren van de voordelen van deze daken.”

Superslim
Als kers op de taart krijgen de daken een slim systeem met sensoren. Op basis van de weersvoorspelling houden de daken water vast of lozen het juist. De slimme daken worden in een netwerk met elkaar verbonden. Daardoor ontstaat een nieuw soort watermanagement op wijk en gebouw niveau.

Het slimme daken project ‘RESILIO‘ is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, De Alliantie, De Key en Consolidated. RESILIO staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops’. Het RESILIO-project ontvangt de bijdrage uit het UIA- programma (Urban Innovative Actions) van de Europese Unie. Het UIA-programma biedt ieder jaar subsidie voor innovatieve pilot projecten op verschillende thema‘s.

 

 

error: Content is protected !!