Duurzame daken kansenkaart – inzet en gebruik door Gemeente Eindhoven – break-out-sessie 2
Tijdens de break-out sessie over de Duurzame Daken Kansenkaart kwamen diverse professionals bijeen, waaronder architecten, ontwerpers, gemeentelijke ambtenaren, dakdekkers en dakhoveniers. De sessie richtte zich op de vraag hoe we de enorme potentie van het daklandschap kunnen benutten, in dit geval door het gebruik van de Duurzame Daken Kansenkaart van Rooftop Revolution. Deze kaart helpt overheden en dakeigenaren bij het in kaart brengen van de mogelijkheden van hun daken en welke combinatie van duurzame oplossingen waar het beste past.
Toelichting Duurzame Daken Kansenkaart
Rooftop Revolution presenteerde de resultaten van de Duurzame Daken Kansenkaart van Eindhoven. De druk op de beschikbare ruimte in steden is enorm, terwijl de daken vaak nog onbenut blijven. Op het dak is nog ruimte. De kansenkaart geeft inzicht in de potentie voor functies op de daken zoals optoppingen, vergroening, energieopwekking en waterberging. Er werd benadrukt dat het belangrijk is om dakruimte weloverwogen te benutten, zeker in stedelijke gebieden waar iedere vierkante meter telt. Tijdens de sessie werd besproken hoe dit gebiedsgericht kan worden aangepakt. Een interessante bijkomstigheid van optoppingen is dat het nieuwe dakvlak dat daarbij ontstaat, ook weer duurzaam kan worden ingevuld.
Stedelijke opgaven
In veel stedelijke gebieden is de openbare ruimte schaars. Meer dan de helft van sommige wijken is bebouwd. Hoogbouw verergert dit probleem, waardoor er nog minder ruimte overblijft voor groen en recreatie.
Het benutten van dakruimte sluit vanwege die hoge druk goed aan bij diverse stedelijke uitdagingen, zoals sociale cohesie, energietransitie en het tekort aan groen. Zo werkt de gemeente Rotterdam al actief aan het verlagen van eenzaamheid door daken te benutten.
Eindhoven als voorloper
Ook in Eindhoven is de noodzaak van een beter gebruik van de daken duidelijk. In de binnenstad is er nauwelijks groen en daarom werkt de gemeente aan het creëren van een tweede maaiveld, een laag op hoogte die gebruikt kan worden voor dakparken, optoppingen en andere functies. De Duurzame Daken Kansenkaart is een belangrijk instrument om inzicht te krijgen in de potentiële invulling van deze daken.
De gemeente Eindhoven heeft daarmee als doel een dakenstrategie op te stellen die als uitgangspunt kan dienen voor het beleid rondom dakgebruik.
Daarnaast dient het een startpunt te zijn voor het creëren van een tweede maaiveld – de Eindhovense laag.
Potentiële dakfuncties
In het geval van Eindhoven onderscheiden we verschillende dakfuncties op de kaart, waaronder:
- Optoppen+
- Blauw, biodivers groen
- Biodivers groen
- Groendak
- Geel dak
- Geel dak klein
- Licht beperkt voor geel
- Laagste potentie
- Maatwerk
Een van de deelnemers merkte overigens op dat witte daken in combinatie met bifacial panelen een uitstekende oplossing kunnen voor daken met een lage draagsterkte. Het witte oppervlak weerkaatst het licht mooi tegen de onderkant van de panelen.
Eveneens kwam tijdens de discussie naar voren dat gebruikers van de kansenkaart soms geneigd kunnen zijn om de resultaten rigide te interpreteren. Zo zou de aanduiding ‘optoppen+’ kunnen leiden tot de veronderstelling dat alleen optoppingen mogelijk zijn, terwijl de kaart juist de maximale potentie toont en niet per se de uiteindelijke functie.