Leora Rosner (63) woont samen met haar man al bijna 40 jaar aan de Korte Koningsstraat op driehoog in de Nieuwmarktbuurt. Hoewel het vanaf de straat niet op valt, is er iets bijzonders aan haar appartement. Op haar appartement ligt namelijk een groen dak, die samen met drie omliggende daken, een van de eerste daken is die gesubsidieerd is door de Gemeente Amsterdam. “Op ons dak lagen stenen die wel 65 graden werden in de zomer. Ik heb temperatuurmetingen gedaan en het was vaak 5 tot 8 graden warmer in huis dan buiten. Ik kon bij wijze van spreken een eitje bakken op m’n dak!”. Naast het ongemak dat Leora ervaarde van haar dak, maakte zij zich zorgen om de klimaatverandering en wilde iets kunnen doen: zorgen dat er meer groen in de stad komt.

In 2007 vroeg zij bij haar woningbouwcorporatie Stadgenoot of haar dak vergroend mocht worden. Binnen zes maanden ging Stadgenoot akkoord en werd er een pilot gestart. Het dak van Leora en drie omliggende daken zouden worden vergroend. Het duurde echter twee jaar voordat de groene daken werden aangelegd. Volgens Leora waren bureaucratische processen en, in eerste instantie, gebrekkige belangstelling bij de gemeente de oorzaken van de vertraging. Naar aanleiding van het trage proces richtte Leora samen met drie anderen het netwerk groene daken op, met als doel de subsidieaanvraag voor groene daken te vergemakkelijken. En dat lukte!

In 2009 werd de subsidieaanvraag goedgekeurd en werden de vier daken aangelegd door hoveniersbedrijf Van der Tol. Vier sedum daken met elk hun eigen mix van sedum planten werden in een aantal pluggen aangelegd. “We maakten ons eerst zorgen want het zag er best karig uit. Maar het jaar daarop was het sedum verdubbeld, en het jaar daarop weer! Het groeit exponentieel!”. Leora en haar man ondervinden duidelijk verschil sinds het groene dak is aangelegd. “Zomers is het een gelijkmatige temperatuur. Het is zelfs koeler dan buiten geworden! Het dak wordt namelijk niet warmer dan 35 graden in plaats van 65”. Door de isolerende werking van het groene dak zijn de stookkosten omlaaggegaan: al na het eerste jaar was de energierekening 100 euro lager. Behalve de afwezigheid van temperatuurverschillen heeft het groene dak een ander merkbaar voordeel: de biodiversiteit is toegenomen. Er vliegen nu vlinders, bijen, vogels en lieveheersbeestjes rond. “Het is prachtig! Zo’n kleine ingreep heeft geleid tot zoveel voordelen. Het dak is namelijk maar 48 m2”. En het onderhoud? “Dat is er nauwelijks. Van der Tol komt een keer per jaar langs voor een onderhoudsbeurt en op warme zomer dagen geef ik het water”.

Organisaties zoals Rooftop Revolution juicht Leora toe. “Zodra een echte organisatie aan tafel zit, krijgen groene daken meer aandacht en wordt het belang serieuzer genomen”. Haar volgende project? “Ervoor zorgen dat het niet bij deze pilot blijft maar dat alle daken in de buurt een groen dak krijgen!”. Leora krijgt soms sceptische reacties op haar positieve ervaring met het groene dak. “Mensen zijn bang dat groene daken voor insecten en mieren zorgen en geloven niet dat plantjes zoveel voordelen kunnen hebben”. Leora heeft echter nooit last gehad van mieren of insecten en kan alleen maar lovend spreken over haar dak. Hoewel, het liefst zou Leora een daktuin hebben gewild. “Maar gezien Stadgenoot het financierde had ik geen keuze in het type soort dak”.

Woon jij ook onder een plat dak en heb jij in de zomer last van de hitte? Vul dan het quickscan formulier in of neem contact met ons op!

Nieuwste berichten
Stagiaires gezocht!

Stagiaires gezocht!

Klim jij graag in de pen en wil je inspirerende content maken voor onze (social) media kanalen? Of ben jij iemand met een technische achtergrond en wil jij onze dakadviseur ondersteunen in het maken van constructiechecks, onderzoek en rapportages? Solliciteer dan nu!

De Anne Frankwijk in Diemen heeft groene voornemens

De Anne Frankwijk in Diemen heeft groene voornemens

Eén van de plekken waar Rooftop Revolution de revolutie verder wil ontketenen is Diemen. We spraken buurtbewoner Roel Niessen, die samen met zijn buren zoveel mogelijk schuurtjes, daken en garages wil vergroenen. In het begin van het nieuwe jaar gaat het eerste groen erop!

Groen en gezondheid

Groen en gezondheid

Heb jij je lijstje met goede voornemens al gemaakt? In dit artikel vertelt Jelle de Jong alles over de invloed van groen op je gezondheid!