Meet the team! Iedere dag zetten wij ons keihard in om het dakenlandschap te vergroenen. Zijn we niet bezig met het uitwerken van dakscans, dan zijn we wel op bezoek bij enthousiaste dakeigenaren, zoeken we nieuwe aanknopingspunten of nemen we deel aan interessante events om bewoners, bedrijven en overheden te inspireren. 

Ben je benieuwd wie deze Rooftoppers nu eigenlijk zijn? En welke rol iedereen binnen het team vervult? We stellen ons de aankomende weken graag aan jullie voor met een aantal leuke insights. Laten we beginnen met onze laatste nieuwkomer: onze stagiaire Ellis!

Vertel: wie ben je?
Hi! Ik ben Ellis, stagiair bij Rooftop Revolution. Dit is een perfecte match, met name door mijn scriptieproject van mijn bachelor Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hier deed ik onderzoek naar hoe de beleidsstructuur wat betreft klimaatadaptatie tegen extreme regenval in Amsterdam werkt in de praktijk, vanuit het perspectief van de bewoners. Vooral de redenen waarom bewoners wel of geen maatregelen namen – zoals het aanleggen van een waterbergend en groen dak – vind ik erg waardevol! Verder kom ik oorspronkelijk uit Nijmegen, maar voel ik me na vier jaar in onze hoofdstad te hebben gewoond toch wel echt een Amsterdammer.
Wat is jouw rol binnen Rooftop Revolution?
Mijn werk als stagiair is echt heel afwisselend! Het is vooral leuk dat ik betrokken ben bij de werkzaamheden van ieder teamlid. Zo help ik Lotte met het organiseren van ons event tijdens We Make The City en het bijhouden van onze website en social media; ik breng het daken- en politieke landschap van bepaalde steden en buurten in kaart voor Jan Henk; en ik verdiep me meer in de subsidie mogelijkheden voor lopende projecten van Julia. Hierbinnen krijg ik ook veel eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast focus ik me op (wetenschappelijke) kennis over groene daken – hoeveel draagt een groen dak bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot? Of hoeveel vierkante meter groen dak ligt er nu eigenlijk al in Nederland? Ook ben ik al naar een aantal conferenties geweest om op zoek te gaan naar nieuwe aanknopingspunten. En echt nog véél meer!

Waarom nou toch die daken?
Sinds ik bij Rooftop Revolution werk zie ik niks anders meer dan kansen op de daken. Bij elk uitzichtpunt, dakterras of luchtfoto kan ik alleen maar bedenken: hoe mooi zou het zijn als al deze daken groen zouden zijn!? Wateroverlast en hittestress in de stad wordt veroorzaakt door een tekort aan groen en een overvloed aan asfalt. Maar meer plek voor groen is ook in strijd met de toekomstige woningopgave. Laten we daarom juist het grootste onbenutte oppervlakte gebruiken: de daken!

Wat wil je bij Rooftop Revolution bereiken?
Mijn persoonlijke doel is om heel veel te leren. Hoe kan de kennis vanuit de wetenschap, of zelfs mijn scriptie, nu worden gebruikt om écht actie teweeg te brengen? Om barrières weg te halen en zo bedrijven, overheden en bewoners te stimuleren om blauw-groene daken aan te leggen? Daarnaast heb ik tot nu toe ook al veel nieuwe technische details geleerd over waterbergende en groene daken. Kennen jullie bijvoorbeeld de techniek achter Project Smartroof 2.0? Super vet!

Hoe ziet de ideale toekomst er voor jou uit?
Dat onze steden zijn voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. En dat we de kennis die we hieruit op doen weer kunnen uitwisselen met alle andere steden in de wereld. En die steden kunnen ook ons natuurlijk weer veel leren. Echt samenwerken aan een duurzame toekomst dus! Zelf ben ik van plan om me nog verder te specialiseren door een master in International Water Management te gaan volgen. Zo hoop ik ook mijn eigen steentje bij te kunnen dragen aan het oplossen van de waterproblematiek in onze wereld.

Als je niet met groene daken bezig bent, wat doe je dan het liefst?
Het allerliefst ben ik in de bergen of op het strand. Afgelopen jaar heb ik een half jaar in Auckland, Nieuw-Zeeland, gestudeerd en daarna gereisd door Australië, Sri Lanka en Hong Kong. De natuur was echt adembenemend! Vooral de combinatie met sport vind ik leuk – hiken, surfen, kajakken, skiën. Daarnaast houd ik ook echt van het stadse leven. Samen met mijn vrienden en familie op verkenning door de stad en langs gezellige terrasjes in het bruisende Amsterdam. Eigenlijk houd ik dus van het beste van twee werelden: de natuur en de stad. Daarom dus die groene daken hè: natuur IN de stad!

Heb je nog vragen? Contact opnemen mag altijd! Mail naar ellis@rooftoprevolution.nl