Vijf jaar geleden op 14 april 2016 ontketenden oprichters Suze Gehem en Jaap de Jong een unieke revolutie, die van de daken. Hun missie: meer natuur naar de stad brengen door het grootste braakliggende terrein van de stad te benutten; het dakoppervlak. De Rooftop Revolution was begonnen. Inmiddels werkt een team van 10 Rooftoppers en 7 lokale aanjagers dagelijks aan het realiseren van deze droom. Er zijn tienduizenden vierkante meters aan groene daken aangelegd. En het brutale ideaal is aangescherpt: over 10 jaar 1 miljoen m2 aan groen en duurzaam dakoppervlak!

Groene groei
Sinds 2016 is er heel veel gebeurd. Er zijn dakboswachters bekroond, Rooftop Awards uitgereikt, tienduizenden vierkante meters daken vergroend door het hele land, lokale aanjagers opgestaan, wijken aan het werk gegaan, dakenkansen in kaart gebracht in Utrecht, Rotterdam, Haarlem en Nijmegen en heel veel geïnspireerd en geïnformeerd. Een enorme groene groei dus! (Check hieronder het filmpje waarin we terugblikken.)


Duurzame voordelen
Aan de basis van de revolutie staan de duurzame voordelen: groen koelt de stad, verlengt de levensduur van de daken, betekent een boost voor de biodiversiteit en maakt onze leefomgeving gezonder. Ook kunnen groene daken kostbaar water bergen en ruimte bieden voor ontmoeting, recreatie en sport. Essentiële zaken die de stad weerbaar, leefbaar en toekomstbestendig maken.

Ambitie
Genoeg redenen dus om al het bestaande dakoppervlak aan te pakken. Daarom hebben we onszelf een ambitie gesteld. Op 14 april 2031, als we ons 15-jarig jubileum vieren, willen we wereldwijd 1 miljoen m2 aan dakoppervlak duurzaam hebben ontwikkeld. Een flinke opgave! Rooftop Revolution directeur Jan Henk Tigelaar: “Een revolutie ontketen je niet in je eentje, dat doen we samen met bewoners, gemeentes, ondernemers en vastgoedpartijen. Dus sluit je aan, neem contact op en doe met ons mee!”

Toekomstdroom
Om je doel te bereiken moet je het voor je kunnen zien. Daarom brengen wij vaak in beeld hoe een groen en duurzaam benut dakoppervlak eruit kan zien. En wie jarig is trakteert, dus geven we in ons jubileumjaar één zo’n groene visualisatie weg aan een gemeente of vastgoedpartij. Een ‘toekomstdroom’ van een wijk, stad of gebouw.

Meer groene cadeaus
Naast de toekomstdroom geven we ook een VIP-trip weg voor twee personen naar een waterbergend groen dak zodat je in het echt kan zien wat de toekomst van ons daklandschap te bieden heeft. En tot slot maken leveranciers van duurzame daken kans op een plek op het Rooftop Symposium, een event dat later dit jaar zal plaatsvinden. Wil je kans maken op zo’n visualisatie, een VIP-trip of een plek op het symposium? Mail dan naar 5jaar@rooftoprevolution.nl.

Blauw-groen dak bij de Hogeschool van Amsterdam