De Bellamybuurt is één van de laagstgelegen buurten van Amsterdam. Het is daarbij een enorm populaire buurt die steeds voller wordt gebouwd waardoor het groen verdwijnt. Hierdoor stroomt het water moeilijk weg tijdens piekbuien en kan het erg warm worden in de zomer. Een groen dak kan water opvangen, verkoelt de omgeving en brengt biodiversiteit terug in de buurt.  We zijn daarom ontzettend blij dat er weer een groen dak bij is gekomen in deze buurt! Het gaat om een dak van 700 m2 waar 12 verschillende soorten planten zijn geplant. Woningbouwcorporatie Stadgenoot heeft het dak gefinancierd en laten aanleggen door 020Groen. Waarom hebben ze dit eigenlijk gedaan?

Groen werkt isolerend
Vanuit het complex aan de Douwes Dekkerstraat kreeg Stadgenoot het verzoek om het dak te vergroenen omdat de temperatuur in het complex in de zomermaanden enorm opliep. Daarbij werd Stadgenoot door Rooftop Revolution benaderd om te kijken naar hun daken in de Bellamybuurt. Onderzoek wees uit dat het hier technisch mogelijk was om bovenop de isolatielaag nog een groenpakket aan te brengen. John Veerman, manager planmatig onderhoud, “Gezien de technische mogelijkheden en de groene ambitie van Stadgenoot hebben we, ondanks dat het dak minder aan de richtlijnen van de subsidieregeling van de gemeente voldeed, besloten een groen dak aan te brengen”.

Tekst loopt door onder de foto

Het dak is net ingezaaid en zal volgend jaar zomer in bloei staan.

Beleid Stadgenoot rondom groene daken
Veerman vertelt dat Stadgenoot positief tegenover groene daken staat. Veerman: “Het aanbrengen ervan wordt al jaren omarmt. Momenteel heeft Stadgenoot zo’n 20-tal groendaken in beheer en daar worden er dit jaar nog zo’n vijftal aan toegevoegd (…). Tijdens een dakrenovatie staat het aanbrengen van een groen dak niet op prioriteit 1. Daar staat vooralsnog het isoleren van het dak omdat een groen dak geen aantoonbare bijdrage levert aan het isolerend vermogen van het dakpakket. Dit terwijl een groen dak in de zomer weldegelijk een positief effect kan hebben op de gevoelstemperatuur”.

Natuur op het dak
Er is bij dit groene dak gekozen voor een diversiteit van planten met 12 verschillende soorten. John Koomen, hovenier bij 020 Groen, “Er is gekozen voor deze beplanting om de biodiversiteit te bevorderen. Dit is beter voor met name de insecten. Daarbij is het fraaier voor de mensen in de woningen die zicht hebben op dit groen dak. De structuur en bloei is afwisselender dan een sedummat!” Daarbij heeft dit dak haast geen onderhoud nodig. Twee keer per jaar komt Koomen langs om ongewenste gewassen tegen te gaan en voor een algemene controle van het dak en de begroeiing.

Bewoner houdt hoofd koel
Samen met bewoner Kees van de Winkel gingen we het dak op om het resultaat te zien. Van de Winkel: “Het dak heeft het wel een beetje zwaar in deze hitte. Het is net pas aangelegd en heeft nauwelijks water gekregen door de droogte”. Of hij blij is met het groene dak? “Zeker! Ik merk het aan het temperatuurverschil in m’n woning. Met deze warme dagen kan het zo 30 graden worden en het is nu toch 3-4 graden koeler binnen dan voorheen”. Als straks de planten volgroeid zijn, wordt dat effect mogelijk nog groter.

Zo hopen wij de Bellamy- en Borgerbuurt in de toekomst te zien!

Ook een groen dak?

Bent u nou enthousiast geworden en wilt u ook aan de slag met uw dak? In de Bellamy- en Borgerbuurt kunnen wij bewoners en ondernemers gratis adviseren over de mogelijkheden op de daken. Zit u bij Stadgenoot? Procedureel gezien hanteert Stadgenoot drie voorwaarden voor het al dan niet vergroenen van een dak:

  1. Plaatsing van een groen dak is financieel gezien alleen te verantwoorden als het dak toe is aan een grondige renovatie of juist recent gerenoveerd is.
  2. Een groen dak moet technisch gezien mogelijk zijn: een groen dak is namelijk zwaarder en de dakconstructie moet de zwaardere belasting kunnen dragen.
  3. Stadgenoot vindt het isoleren van een dak belangrijker dan het vergroenen ervan in verband met de doelstelling om een CO2 neutrale portefeuille te realiseren in 2050. Als een dak nog niet geïsoleerd is, moet dit eerst gebeuren. Daarna kan een groen dak overwogen worden

Daarbij zijn er nog een aantal toetsingscriteria, zoals voldoende draagvlak onder de bewoners, mate van waterberging en zichtbaarheid van het dak. Ondanks dat er tegenwoordig veel meer naar de toegevoegde waarde van een groen dak wordt gekeken dan voorheen, kost een groen dak bij realisatie wel meer dan een reguliere dakrenovatie waarbij alleen isolatie wordt aangebracht. Dit maakt dat Stadgenoot kritisch kijkt naar de mogelijkheden.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden?

Nieuwste berichten
Even voorstellen… Astrid

Even voorstellen… Astrid

Meet the team! Iedere dag zetten wij ons keihard in om het dakenlandschap te vergroenen. Ben je benieuwd wie deze Rooftoppers nu eigenlijk zijn? En welke rol iedereen binnen het team vervult? Ontmoet onze nieuwe stagiair Amedeo!

Penningmeester / bestuurslid gezocht

Penningmeester / bestuurslid gezocht

Rooftop Revolution is op zoek naar een nieuwe penningmeester/bestuurslid. Rooftop Revolution is een landelijk opererende stichting die natuurgebieden terug in de stad brengt op het grootste braakliggende terrein: de daken. Het werk dat Rooftop Revolution doet, is...

Bedrijfskunde stagiair(e) gezocht

Bedrijfskunde stagiair(e) gezocht

Wij hebben plek voor een nieuwe stagiair(e)! Wij zoeken een enthousiast persoon die ons team komt versterken. Je werkt mee aan de ontwikkeling van onze organisatie en ondersteunt zowel inhoudelijk bij projecten als bij de business development. Past dit bij jou, heb...