Net voor de opening van HOPP, de rooftop bar van Hotel Casa, spreken wij directeur Hans Vugts. HOPP is namelijk alleen open met mooi weer, en dat is nog wel eens lastig in Nederland. In 2016 opende de rooftop bar onder de naam Nest, genaamd naar het vogeltje dat werd geboren op het dak. Dit jaar is het vogeltje volwassen geworden en heet de rooftop bar HOPP, genaamd naar een type vogel maar ook een belangrijk ingrediënt voor bier. 

Een rooftop bar in Nederland, dat lijkt me best spannend?

Dat is het ook zeker! Je bent natuurlijk afhankelijk van het weer. Er staat altijd een team klaar om te werken, maar als het regent moet je hen ergens anders voor kunnen inzetten. Echter krijgen we er veel voor terug. Met de vele planten ziet het dak in de zomer er prachtig uit en is het een populaire plek, ook onder de locals. Het dakterras gebruiken we ook voor evenementen zoals yoga en trekt daarmee veel publiciteit. En met een prachtig uitzicht is een dakterras toch een bijzondere aanwinst voor het hotel. Het dak is dan ook erg populair in de buurt.

Wat kunnen we verwachten van HOPP?

Elk voorjaar gaat het dakterras weer opnieuw open door middel van een campagne. Met HOPP willen we de nadruk leggen op verschillende soorten speciaal bieren die we gaan serveren. Ook gaan we hopsoorten op het dak planten die tegen een pergola aan zullen groeien, zodat het nog groener wordt. Daarnaast hebben we ook een wormenhotel en vleermuizenkastjes, om zoveel mogelijk ecologische aspecten aan het dak toe te voegen. Dit helpt ook weer mee om een BREEAM-certificaat te behalen (BREEAM is een methode dat tegenwoordig vaak gebruikt wordt om gebouwen en de gebouwde omgeving te analyseren en te verbeteren. Op basis van een groot aantal criteria, waaronder duurzaamheid, kan een gebouw een BREAAM-certificaat behalen).

Hans Vugts, directeur Hotel Casa, op de rooftopbar HOPP

Waarom hebben jullie gekozen voor de combinatie van rooftop bar en een groen dak?

Wij vinden groen heel belangrijk omdat we ten eerste heel dicht bij een drukke verkeersader zitten: de Wibautstraat. Groen is belangrijk om de omgeving gezond te houden. Daarnaast is een groene rooftop bar een enorm waardevolle toevoeging omdat het bijdraagt aan de populariteit en aan het imago van het hotel. En zoals ik al zei scoort groen punten om een BREEAM-certificaat te behalen.

Wat zijn de reacties?

Dit jaar zijn we natuurlijk nog niet geopend maar we kregen de afgelopen 2 jaar hele goede reviews over het dakterras. Ook merken we dat steeds meer bezoekers van buiten het hotel komen. Toeristen hebben vaak een heel druk programma. Ze komen wel even een drankje drinken, maar gaan daarna de stad verkennen. De Amsterdammers blijven vaak veel langer hangen; die vinden het heerlijk om hier een paar uurtjes te borrelen of nog even achter hun laptop te werken.

Ik heb begrepen dat jullie werken met de oogst van de moestuin. Hoe bevalt dit?

Binnen de glazen afscheiding hebben we een eetbaar gedeelte van kruiden en groenten. Makers of Sustainable Spaces (MOSS) hebben een systeem ontwikkelt, genaamd hrbs., van bakken die makkelijk kunnen worden verwisseld. Wanneer de plantjes volgroeid zijn, gebruikten we deze producten in de keuken maar ook voor cocktails en voor thee. Dat wordt enorm gewaardeerd door onze gasten. Daarnaast hebben we op het dak ook appelboompjes en tomatenplanten, boerenkool en bietjes. Buiten de glazen afscheiding, waar we moeilijker bij kunnen, hebben we een diversiteit aan grote groeiende planten neergezet. In de zomer ziet het er echt prachtig uit!

Vergt het dak veel onderhoud?

Het onderhoud van het dakterras wordt grotendeels uitbesteed, dus dat gaat best heel gemakkelijk. De Dakdokters onderhouden één keer per jaar de hardware van het dak, zoals de vloer. MOSS houden de beplanting bij, waarmee wij ook elk jaar overleggen over de nieuwe begroeiing van het dak. Verder werken we voor de lager gelegen daken van Hotel Casa met Copijn Groenbeheer en aanleg. Toch kost het onszelf ook best wat tijd om het dak netjes te houden; je moet de planten af en toe (extra) water geven en je moet af en toe de planten bijsnoeien. Maar omdat we iets moois willen neerzetten voor onze gasten en het een waardevolle toevoeging is voor het hotel, is dat het zeker waard.

De rooftop bar vorige zomer. 

Hoe verliep het proces van idee tot realisatie?

In 2014 ontstond het idee om iets te doen met de buitenruimte rondom het hotel. We hadden toen geen buitenruimte en merkten wanneer het mooi weer was dat onze gasten de stad in gingen. Dat vonden we eigenlijk best wel jammer. We zijn toen gaan kijken wat de mogelijkheden waren. Enkele daken hadden we al vergroend met sedum begroeiing, maar er was ook een groot stuk dak met kiezelstenen dat redelijk vrij was van installaties en apparatuur. We zijn toen naar de gemeente gestapt met het idee. Na redelijk wat gedoe en lobbyen, hebben we een vergunning toegewezen gekregen. Daarna zijn we met De Dakdokters en MOSS in zee gegaan en hebben zij de groene rooftop bar aangelegd.

Welk groen dak vindt u het meest inspirerend? 

Ik vind Zoku een heel leuk concept. Die hebben zowel buiten als binnen bijzondere plekken met veel groen. Ook in hotel Jakarta, wat in mei dit jaar opengaat, wordt in samenwerking met de Hortus Botanicus een prachtige tropische tuin midden in hun hotel aangelegd. Dat wordt bizar mooi! Ook ben ik gek op alle dakterrassen in New York. Vooral in de zomer vind ik het fantastisch deze mooie plekken te ontdekken.

Waar ziet u nog kansen?

Als je op de Phillips toren staat en over de stad heen kijkt, zal je zien dat er zóveel gebouwen en plekken zijn die nog vergroend kunnen worden! Maar ook als je in de trein zit, bijvoorbeeld de lijn dwars door de stad van Amstel naar Muiderpoort, merk je dat naast het spoor heel veel kale plekken zijn. Hier zou je redelijk eenvoudig mooi groen kunnen aanleggen, wat de leefomgeving en luchtkwaliteit van de stad verbeterd. Er is echt nog veel plek in de stad voor groen!

 

Samen met Booking.com werken wij momenteel aan een grootschalige vergroening onder 450 hotels in Amsterdam. Zij krijgen gratis een dakscan om de mogelijkheden op hun dak inzichtelijk te krijgen. Wilt u meer weten?

Nieuwste berichten
Rooftop Award 2021

Rooftop Award 2021

Wat is het mooiste dak van Nederland? Nomineer jouw Rooftopper van 2021!

Water op groene daken

Water op groene daken

Groene daken zijn er in vele soorten en maten. Van sedummatten tot daken met gewassen, eetbare daken, dakbomen en weelderige daktuinen. Wat minder bekend is, is dat de beschikbaarheid van water hierin sturend is. Een diverse en rijkere begroeiing heeft meer behoefte aan water dan een sedumplantje. We leggen het je uit aan de hand van een poster. Lees hier meer!

Duurzame Daken Expo Utrecht: Jan Henk over de duurzame Daken Kansenkaart

Duurzame Daken Expo Utrecht: Jan Henk over de duurzame Daken Kansenkaart

Waar begin je als je als vastgoedpartij, gemeente of provincie daken duurzaam wilt benutten? Rooftop Revolution maakte in samenwerking met Matrixian Group de Duurzame Daken Kansenkaart om inzicht te bieden in de mogelijkheden op de daken. Tijdens de DuurzameDakenExpo van Green Business Club Utrecht Centraal en Natuur en Milieufederatie Utrecht leggen we dit uit, kijk mee.