Hotel Arena, zomer 2017

Het kantoor van Rooftop Revolution is gevestigd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) naast het Oosterpark. Elke ochtend fietsen we door het park langs het onlangs gerenoveerde Hotel Arena. Je ziet de hotelgasten aankomen met hun rolkoffertje en het PARK café-restaurant volstromen met gasten om heerlijk te gaan ontbijten. Wat vanaf de buitenkant niet meteen opvalt, maar wat wel degelijk aanwezig is, zijn de groene daken. Hier wilden wij natuurlijk meer over weten!

We ontmoeten daarom horeca-ondernemer en eigenaar Paul Hermanides in PARK café-restaurant. Dit is gevestigd in de compleet nieuwe aanbouw van Hotel Arena. Het is een prachtige lichte ruimte met aan de ene kant zicht op het Oosterpark, en aan de andere kant zicht op de moestuin waar de chef-kok zijn kruiden uit plukt.

De allereerste vraag aan Hermanides is natuurlijk: waarom hebben jullie gekozen voor een groen dak?
Eigenlijk zijn we al heel lang geleden begonnen om het hotel te verbinden aan het Oosterpark. Het is erg bijzonder om als stadshotel, midden in Amsterdam, in een prachtig park gevestigd te zijn. Zo heb je het beste van twee werelden. Daar wilden we volop gebruik van maken. Daarom hebben we besloten het groen van buiten en het gevoel van het park, door te trekken op het dak van het pand. Voor onze hotelgasten, maar ook voor onze buren. Daarnaast fungeert het groene dak – ongeveer 800 m2 – ook als isolatielaag en bespaart het ons dus stookkosten.

Hoe is het groene dak bevallen? Merken jullie verschil in de energierekening?
De groene daken liggen op de aanbouw, dus wij kunnen niet de vóór- en na-situatie met elkaar vergelijken. Daarbij is destijds een nieuwe cv-installatie geïnstalleerd en dat bespaart enorm. Daar zijn we heel erg blij mee. Het vervangen van zo’n oud apparaat heeft enorm veel voordelen. We kunnen daarom niet zien of het verminderde energieverbruik ligt aan de cv-installatie of het groene dak.

De renovatie heeft 8 jaar geduurd. Hoe verliep het proces van het groene dak?
Over een periode van 8 jaar hebben we een lang, moeizaam proces moeten doorgaan voor de renovatie van het pand, met de welstand, monumentenzorg, de gemeente, noem maar op.  Maar daarbij zorgde de aanleg van het groene dak eigenlijk voor de minste problemen. Toen we met het plan voor het dak aankwamen, kregen we enorm veel medestanders. Het werd door allerlei instanties met applaus ontvangen. Ook vond ik de kosten van het groene dak enorm meevallen.

Hoe reageren gasten op het groene dak?
Onze gasten reageren enorm enthousiast op het dak en vooral op de moestuin. Zowel de gasten van het hotel, die vanuit hun kamer uitkijken op de moestuin, maar zeker ook de gasten van het restaurant. Je kunt de moestuin zien vanuit het restaurant. Hierdoor krijgen ze beter mee dat we met hele verse ingrediënten werken. We zitten nu in een omslagperiode van leverancier en een nieuwe chef-kok, dus de moestuin tijdelijk niet gebruikt. Maar in het voorjaar zullen we de gasten uitnodigen om onze nieuwe kruiden te proeven.

Interview gaat verder na de foto.

PARK café-restaurant moestuin, zomer 2017.

Hoe zit het verder qua onderhoud van het groene dak?
Goede vraag. We gaan er eigenlijk vanuit dat het sedum dak vrij onderhoudsarm is. Maar er zal waarschijnlijk wel jaarlijks even naar moeten worden gekeken. Dit hebben we nog niet geregeld, dus gaan we intern meenemen.

Hoe zouden hotels volgens u gestimuleerd kunnen worden om te investeren in een groen dak?
Hoewel financiële steun natuurlijk mooi is meegenomen, is het aan de andere kant belangrijk het bewustzijn te vergroten. Mensen moeten zich realiseren wat de voordelen zijn van groen en wat een groen dak voor hen kan betekenen. Langzamerhand zie ik ondernemingen wat maatschappelijk bewuster opereren en zijn zij niet alleen maar op winst uit. Zeker als het gaat om Amsterdamse ondernemingen. Ketenhotels hebben een wereldwijd beleid en kunnen soms minder inspelen op wat er lokaal speelt. Je merkt dat het vooral bij kleine ondernemingen meer aanslaat. Voor hen is het interessant om te kijken naar de toevoeging van groen qua verbetering in leefomgeving, maar ook qua besparing van energiekosten. Ook architecten kunnen hier een enorm grote rol in spelen, door aannemers te stimuleren groen te incorporeren in de bouw.

Is het een trend om als horecazaak of hotel lokaal te produceren?
Horecazaken in Amsterdam hebben vaak geen ruimte om lokaal te produceren, dus je komt al snel bij hotels terecht. En ook dan, in het centrum van de stad zie ik het heel weinig gebeuren.

Ik spreek toevallig binnenkort met chef-kok Chris Naylor van NH Barbizon Palace. Hij verbouwt zijn producten op het dak, naast het centraal station.
Heeft dat een groen dak gekregen? Wat leuk dat ze dat hebben gedaan! Ik zou niet zo goed weten waar het nog meer zou kunnen. Wat ik een heel leuk duurzaam initiatief vind is het QO-hotel. Zij hebben geen groen dak aangelegd, maar kassen op het dak geplaatst. Ook vind ik de ‘highline’ in New York een prachtige plek!

Is er een gebouw die volgens u hun dak wel zouden kunnen vergroenen?
Van alle hotels in Amsterdam, heeft het Hilton Hotel natuurlijk een dak met een – helaas trieste – historie vanwege Herman Brood. Maar dit dak heeft wel een enorm plat oppervlak wat zeer geschikt is voor groen. Ze zouden het dak gedeeltelijk kunnen gebruiken voor kassen en een gedeelte voor sedum. Ook het KLM-kantoor bij Schiphol kan wat vergroening gebruiken. Als belangrijke vlieg-hub, zou dat een leuk groen visitekaartje zijn voor Amsterdam. En natuurlijk de Stopera, zij zouden het goede voorbeeld moeten geven!

Paul Hermanides, horeca-ondernemer en eigenaar Hotel Arena

Samen met Booking.com werken wij momenteel aan een grootschalige vergroening onder 450 hotels in Amsterdam. Zij krijgen gratis een dakscan om de mogelijkheden op hun dak inzichtelijk te krijgen. Wil je meer weten?

Nieuwste berichten
Even voorstellen… Astrid

Even voorstellen… Astrid

Meet the team! Iedere dag zetten wij ons keihard in om het dakenlandschap te vergroenen. Ben je benieuwd wie deze Rooftoppers nu eigenlijk zijn? En welke rol iedereen binnen het team vervult? Ontmoet onze nieuwe stagiair Amedeo!

Penningmeester / bestuurslid gezocht

Penningmeester / bestuurslid gezocht

Rooftop Revolution is op zoek naar een nieuwe penningmeester/bestuurslid. Rooftop Revolution is een landelijk opererende stichting die natuurgebieden terug in de stad brengt op het grootste braakliggende terrein: de daken. Het werk dat Rooftop Revolution doet, is...

Bedrijfskunde stagiair(e) gezocht

Bedrijfskunde stagiair(e) gezocht

Wij hebben plek voor een nieuwe stagiair(e)! Wij zoeken een enthousiast persoon die ons team komt versterken. Je werkt mee aan de ontwikkeling van onze organisatie en ondersteunt zowel inhoudelijk bij projecten als bij de business development. Past dit bij jou, heb...