Op een van de huizenblokken van Lommerrijk, gelegen in Bos en Lommer, hebben we in augustus 2018 een prachtig groen dak van 467 m2 aangelegd. Onze Rooftopper Julia ging langs bij dakboswachter Johanna om te horen hoe ze haar idee samen met haar VVE tot werkelijkheid bracht.

Hoe oud was dit pand toen het dak werd aangelegd?
Het pand is opgeleverd in 2011, in 2018 kwam het groene dak. Dus 7 jaar.

Wat was jullie ervaring met de aanleg van het dak?
Eerst verwijderden de mannen die het groene dak kwamen aanleggen het grind van het dak. Dat gebeurde met een grindafzuig-vrachtwagen met een lange slang, vanaf de straat. Dat duurde twee dagen. Daarna moesten we even geduld hebben, want de kweker had nog niet alle plantjes gereed vanwege de grote droogte die zomer. De aanleg werd daarom een paar weken uitgesteld, tot eind augustus. Vervolgens ging het snel: eerst kwam er onder andere vliesdoek op het dak en een opstaand randje van aluminium rondom de dakterrassen en luchtventilatieroosters. Daarna werd het substraat erop gespoten, daarbij moesten we de ramen een dag lang dichthouden. Tenslotte waren ze nog twee dagen bezig met het plaatsen van de planten. Binnen een week ongeveer was alles klaar. En is het aan het groeien…

Konden jullie helpen met de aanleg?
Dat was eerst wel het plan, maar omdat dit een VVE is, was dat toch lastig te organiseren. De beheerder adviseerde het niet te doen, omwille van de veiligheid van alle mensen op het dak. De groenaanleggers hadden valbeveiliging en waren ervaren.

Is er sindsdien weleens wateroverlast geweest vanwege het groene dak?
Nee. Een buurman en buurvrouw hebben wel een kleine lekkage gehad, maar dit bleek niets met het groene dak te maken te hebben.

Is het contact met de buren verbeterd dankzij het groene dak?
Ja ik denk het wel, want met een VVE ben je een hele tijd bezig om zo’n plan erdoorheen te krijgen. Toen ik het de eerste keer opperde, tijdens een VVE-vergadering, had ik geen idee of de mede-bewoners ervoor open zouden staan. Maar ik vond het belangrijk en wilde het gewoon proberen. Ik had de voordelen op een rij gezet: de positieve impact op de biodiversiteit, de isolerende werking en de vermindering van wateroverlast. Dat laatste sprak de mensen aan, want in de parkeergarage in de kelder onder ons gebouw was soms te merken dat het water niet voldoende weg kon. Het groene dak zou het regenwater absorberen, waardoor er in de kelder minder plassen zouden staan. Ook neemt de waarde van je huis toe met een groen dak. En bovendien gaf de gemeente tot 50% subsidie op de aanleg. Vrijwel alle medebewoners reageerden enthousiast: “Ga het maar uitzoeken,” zeiden ze. Onderweg naar huis liepen er verschillende buren met me mee die me complimenteerden met mijn voorstel en die me wilden helpen, echt heel leuk en verassend.

Daarna heeft het nog twee jaar geduurd voor het dak er lag. Daar schrikken mensen soms voor terug.
Ik denk dat het sneller gaat als je niet met een VVE opereert, maar gewoon als particulier zo’n groene-dakwens hebt. Wel heb ik veel hulp gehad van Rooftop Revolution. Ik heb eerst Jan Henk, de directeur van Rooftop Revolution, gebeld en dat was meteen een leuk en goed gesprek. Hij heeft mij heel goed geholpen met de subsidieaanvraag en alles wat daarvoor nodig was. Hij heeft bij de volgende VVE-vergadering een presentatie gehouden. Vervolgens heb ik offertes opgevraagd bij verschillende partijen; uiteindelijk heb ik voor de Dakdokters gekozen. Steeds kon ik overleggen met Jan Henk. Het klinkt misschien als veel werk, maar over een tijdspanne van 2 jaar was het nauwelijks een investering. Af en toe een telefoontje, daar kwam het op neer. Bij de volgende VVE-vergadering kregen we een “Go!” en kon ik samen met de beheerder de subsidie aanvragen. Het groene dak zou ongeveer 26.000 euro kosten, daarvan kregen we 13.000 euro terug van de gemeente.

In jullie huizenblok zijn ook bewoners die wél aan het dak meebetalen, maar niet zelf een dakterras hebben en dus het groene dak niet kunnen zien. Waren zij ook enthousiast?
De benedenburen hadden plannen voor een groenere gezamenlijke binnentuin. Eerst waren we bezorgd dat we elkaar met onze plannen in de wielen zouden rijden, want beide plannen kostten geld en de VVE-spaarpot was niet oneindig groot. Maar bij de laatste VVE-vergadering vertelde de beheerder dat de aanleg van het groene dak enorm veel geld zou besparen. Het grote onderhoud aan het dak stond gepland voor 2020 of 2021en dat kon nu wel 10 of 20 jaar vooruitgeschoven worden. Door die besparing kwam er geld vrij voor de binnentuin. De benedenbuurvrouw en ik keken elkaar aan en barstten in lachen uit. Nooit hadden we kunnen denken dat mijn plan voor een groen dak ervoor zou zorgen dat haar plan voor een groene binnentuin ook mogelijk zou worden.

Interview gaat verder na afbeelding

Hoe ervaart u het dak nu? Heeft u meer last van meeuwen of insecten?
Juist minder meeuwen, ik zie nu wel vaker eksters, koolmeesjes en merels. Ik had eerlijk gezegd meteen na de aanleg al het idee dat er meer vogels waren, ook al waren de plantjes toen nog heel klein. Ik heb direct een vogelhuisje opgehangen… Dat stond voor mij symbool voor meer natuur hier. Ik heb helemaal geen last van meer insecten. Ik ben trouwens anders gaan kijken naar insecten, want ze zijn zo belangrijk voor de natuur. Ik ben tegenwoordig blij als ik een zwerm muggen zie, haha!

Merken jullie iets van de isolatie van het groene dak?
Ik heb het idee dat het ’s zomers koeler is. Hiervoor hadden we een bitumen dak met grind, dat houdt lang warmte vast.

Het klinkt alsof het allemaal mooi is verlopen, dat is goed om te horen.
Ja, iedereen is er blij mee. En ons dak wordt nu elk jaar mooier.

Bent u als dakeigenaar of met uw VVE ook geïnteresseerd in een groen dak? Wij helpen u graag verder!