English version, click here

Twee organisaties met dezelfde ambitie slaan de ‘handen’ ineen. ROEF en Rooftop Revolution tekenden boven op een duurzaam dak een groen verbond. Ze willen elkaar versterken in het maken van nog meer groene meters op onze daken. Ook hebben de ‘daktivisten’ een grootse droom als het gaat om het benutten van het daklandschap; ze willen in een stad meerdere toegankelijke daktuinen creëren en die door luchtbruggen met elkaar verbinden. Het ultieme doel: een enorm dakpark op grote hoogte! Deze uitdagende dakdroom moet in 2025 verwezenlijkt zijn.

Experts op hoog niveau
ROEF is expert als het gaat om evenementen op en over daken. Door belevenissen op grote hoogte te organiseren laten ze zien hoe het dakoppervlak een belangrijke bijdrage kan leveren aan een gezonde, aantrekkelijke, culturele en toekomstbestendige leefomgeving. Rooftop Revolution is expert als het gaat om het activeren en begeleiden van dakeigenaren. Wil je aan de slag met het verduurzamen van je dak? Dan bel je deze revolutionairen. Ze adviseren en ontzorgen eigenaren van idee tot aanleg, ondersteunen overheden bij hun klimaatadaptieve ambities, en helpen stedelingen aan een beter en groener uitzicht. Hun missie: meer natuur in de stad brengen door elk dak te benutten.

Een wereld aan mogelijkheden
Platte daken zijn het grootste braakliggende terrein van Nederland. In totaal ligt er zo’n 600km2 aan vrije ruimte boven de stad die erom vraagt multifunctioneel benut te worden. Er zijn verschillende duurzame invullingen mogelijk. Platte daken kunnen groene daken worden, waterbergende, energieopwekkende of een combinatie ervan. Daarnaast biedt ons dakoppervlak ook ruimte voor het verbouwen van groente en fruit, recreatie, sporten, wonen en werken. Er ligt dus een hele nieuwe wereld vol mogelijkheden op ons te wachten!

Samen kom je verder
Om deze mogelijkheden nog beter onder de aandacht te brengen en meer beweging op de daken te realiseren gaan de ambitieuze duurzame doeners nu samen verder. Alexander van der Meer, medeoprichter ROEF: “Wij hebben de wens om naast events grotere initiatieven te lanceren met blijvende impact, zoals het creëren van een dakpark. Daar hebben we een activerende kennispartner voor nodig, en dat is Rooftop Revolution”. Ook Jan Henk Tigelaar, directeur Rooftop Revolution ziet het bundelen van de krachten als een logische ontwikkeling: “De ervaring en het netwerk van ROEF geeft ons de ruimte om onze grenzen te verleggen op het gebied van bewustwording en activatie.”

Nomad Acadamy
Rooftop Revolution is al in verschillende Nederlandse steden actief. ROEF zorgt vooral in Amsterdam voor ‘daktivatie’. Maar beide organisaties hebben ook internationale ambities. Dit partnership is ook bedoeld om in de toekomst cases uit te gaan rollen in andere landen. Een eerste stap in die richting is al gezet. ROEF  is aangesloten bij de ‘Nomad Academy’. Een groep van negen young professionals (nomads) uit verschillende Europese steden die gezamenlijk een onderzoeksproject gericht op de daken gaan uitvoeren. Met de ideeën die daaruit volgen moet het Europese daklandschap naar een hoger niveau getild worden. Een van de nomads is Anne Molenaar, afgestudeerd student Environmental Sciences en projectmedewerker bij Rooftop Revolution. Zij is door ROEF uitgekozen om aan te sluiten bij de Academy. Een eerste bezegeling van een vruchtbare samenwerking!

De Nomad Academy wordt gerealiseerd door het Creative Europe Programme van de Europese Unie.