Velen associëren groene daken met sedumdaken. Maar, de ontwikkelingen zijn dat inlevingsvermogen al ver voorbij. Tegenwoordig spreken we zelfs al over dakduinen, wonen op daken en parken.

Drijvende krachten achter deze ontwikkelingen zijn vaak commerciële partijen, klein en groot. Met lef gaan zij aan de slag met de eisen van de architecten, regelgeving en wensen van de klant. Rooftop Revolution werkt met veel van deze partijen en ziet hen graag groeien. Want, hoe meer dakbenutting hoe beter. Hieronder enkele voorbeelden van wat mogelijk is.

Daktuinen
Een daktuin is een toegankelijk dak met veel groen. De mooiste daktuinen combineren intensief groen met mogelijkheden voor ontspanning.

Zinco, de Dakdokters en Weverling zijn goede voorbeelden die samen vele mooie daktuinen hebben aangelegd. Denk aan een zogenaamd prairiedak vol met lavendel dat bestand is tegen hogere temperaturen en perioden van droogte. Of denk aan dak dat voor visueel positieve impulsen zorgt zoals de kijktuin voor het Leids Universitair Medisch Centrum. Spreekt dat je niet aan? Wellicht is een daktuin met sauna dan meer wat voor jou!

Uiteraard vervullen daken niet alleen een functie als tuin, maar zijn ze ook belangrijk als inzet tegen wateroverlast.

Watermanagement
Van der Tol heeft bijvoorbeeld een aanpak genaamd ECOstad waarin ze focussen op waterbeheer. Je kunt denken aan maateregelen die het regenwater langer vasthouden en geleidelijk afvoeren.

Partijen als waterschap Amstel Gooi en Vecht zijn hier erg blij mee. Door hevige regenbuien kan niet altijd het water afgevoerd worden. Overvolle riolen lopen uit over straat. De verwerking van al dat water zorgt voor hoge kosten. Maatregelen op de daken voorkomen deze kosten.

Let wel goed op dat je dak waterdicht is voordat je aan de slag gaat. Niets is zo zuur als een mooi groen dak dat niet waterdicht is. Mocht je zekerheid willen hebben, schakel dan een bedrijf als Triflex in.

Is het dak eenmaal klaar bel dan ROEF. Net als Rooftop Revolution zetten zij zich als aanjager van meer groen op de daken. Door belevenissen op grote hoogte te organiseren laten ze zien hoe het dakoppervlak een belangrijke bijdrage kan leveren aan een gezonde, aantrekkelijke, culturele en toekomstbestendige leefomgeving.

Expositiemarkt
Wil je meer weten over bovenstaande partijen en de laatste ontwikkelingen op het dak? Bezoek dan de expositiemarkt op het Rooftop Symposium 2021. Daar zullen zij staan met een stand en de tijd nemen om jouw vragen met betrekking tot dakbenutting te beantwoorden.

Lees hier meer over het programma van het symposium.