Jan Henk Tigelaar was te gast bij het tweede seizoen van de Xchange Ideas podcast van Triflex. In deze podcast sprak Emy Kok, Architecten Specialist van Triflex, met Jan Henk over de kansen op daken en hoe verschillende functies op het dak gecombineerd kunnen worden. Hoe maken we mensen bewust van de potentie van daken? En waar moet de architect rekening mee houden bij het ontwerpen van functies op daken?

Rooftop Revolution brengt natuurgebieden terug in de stad. Waar? Op het grootste braakliggende terrein: daken. Maar veel mensen zijn zich nog helemaal niet bewust van de combinatie aan functies die we op een daken kwijt kunnen. Volgens Jan Henk hebben we een enorme uitdaging met elkaar: “Als je met het dak aan de slag bent, maak je een keuze die voor 20/30 jaar vaststaat. De keuze die nu gemaakt wordt, is cruciaal voor de toekomst.” Samen moeten we daarom voor het maximaal haalbare gaan. Dat betekent: durven schakelen tussen dakfuncties. Niet alleen winnen op het gebied van energietransitie, maar ook op klimaatverandering, biodiversiteit, circulariteit en woningbouw.

Welke dakfunctie is waar het beste? En hoe gaan we samen deze uitdaging aan? Dit wordt allemaal besproken in deze leuke en interessante aflevering.

‘Niet alles kan overal, maar overal kan wel wat’

Als het gaat over daken, moeten we denken in oplossingen. Het klopt dat niet elk dak geschikt is voor een bepaalde functie, maar zoals Jan Henk zegt: “niet alles kan overal, maar overal kan wel wat”. Zo zijn er lichtgewicht systemen voor daken die niet veel draagkracht nodig hebben. Daarnaast bestaan daken uit verschillende zones. Op de ene zone kan je wel een functie toevoegen, op andere niet. Het is maatwerk, waardoor er overal wel iets kan.

Luister mee 
Je vindt de Xchange Ideas podcast op de welbekende kanalen zoals Spotify, Google Podcasts, Apple en Amazon. Luister de podcast hier.

Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Triflex