25.000m2 in 2020
Amsterdam, een grote en volgebouwde stad, inspireert tot het creatief omgaan met ruimte en groen. Het aanleggen van groene, waterbergende daken is zo’n innovatieve manier om prachtige plekken te creëren in de stad en wateroverlast te voorkomen. Een win-win situatie dus!

Tijdens de Rooftop Tour bezocht een grote groep geïnteresseerden drie groene, waterbergende daken in Zuidas. Dit was een initiatief van Green Business Club Zuidas en Rooftop Revolution die samen met de gemeente Amsterdam en Waterschappen Amstel, Gooi en Vecht (AVG) onlangs de ambitie uitspraken om 25.000m2 groene, waterbergende daken in Zuidas aan te leggen voor het jaar 2020. De eerste stap hiertoe werd gezet in 2014, toen een zogenaamd Polderdak werd gelegd op Old School, een broedplaats in het oostelijke gedeelte van Zuidas. Een experiment waar van geleerd is en dat als voorbeeld heeft gediend voor tal van andere groene daken in Zuidas, in Amsterdam en in heel de wereld.

Van experiment naar norm
Kasper Spaan van Waterschap AGV vertelde hoe een waterbergend dak 70 mm water vast kan houden, en dit vervolgens gefaseerd kan loslaten. Bij voorspelling van zware regenval laat je het dak leeglopen, zodat het de piekbui kan opvangen. In de zomer houd je het water zo veel mogelijk vast. Zo kunnen de planten genoeg water krijgen en wordt het gebouwd gekoeld. “Drie jaar geleden was dit nog een gedurfde pilot, nu zie je dat het groene, waterbergende dak de norm wordt bij veel nieuwbouw in de stad”, aldus Kasper Spaan.

Businesscase
Friso Klapwijk van de Dakdokters gaf tekst en uitleg op het prachtige dakpark van Vivaldi, een gebouw van Breevast. De businesscase die aan een multifunctioneel dak is gekoppeld, wordt steeds aantrekkelijker, vertelde hij: “Hoe meer polderdaken we produceren, hoe goedkoper we het kunnen leveren. We zijn er in geslaagd de kubieke meterprijs van waterbergende daken al flink terug te brengen. Het dak werkt verkoelend, waardoor je energie bespaart in de zomer. Daarnaast zie je dat groene daken door potentiële huurders van een gebouw heel aantrekkelijk worden gevonden. Bij Vivaldi wilde een partij bijvoorbeeld graag een kantoor huren, maar alleen als zij een eigen opgang tot het dak kregen. “

Highline
Dit geldt ook voor het startersappartementencomplex De Boel, dat binnen no time helemaal verhuurd was mede door de prachtige gemeenschappelijke daktuin die Vesteda liet aanleggen. Met de bankjes, het houten pad en de begroeiing in deze stedelijke omgeving, doet dit dak denken aan de Highline in New York. In de avondzon een prachtige plek om na te praten met een drankje.

Wat later komen ook verschillende bewoners naar het dak met hun fles wijn en hapjes, om tussen het steen en glas van de kantoortorens in Zuidas even bij te komen van een werkdag in deze rustige, groene omgeving. De Boel is met deze daktuin helemaal klaar voor de zware regenval in de herfst, maar nu nog even genieten van de zon!

Heb je de Rooftop Tour gemist? Houd dan onze website goed in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief en ontdek wanneer de volgende Rooftop Tour wordt gehouden! Je kunt je aanmelden onderin de footer.

Nieuwste berichten
Rooftop Award 2021

Rooftop Award 2021

Wat is het mooiste dak van Nederland? Nomineer jouw Rooftopper van 2021!

Water op groene daken

Water op groene daken

Groene daken zijn er in vele soorten en maten. Van sedummatten tot daken met gewassen, eetbare daken, dakbomen en weelderige daktuinen. Wat minder bekend is, is dat de beschikbaarheid van water hierin sturend is. Een diverse en rijkere begroeiing heeft meer behoefte aan water dan een sedumplantje. We leggen het je uit aan de hand van een poster. Lees hier meer!

Duurzame Daken Expo Utrecht: Jan Henk over de duurzame Daken Kansenkaart

Duurzame Daken Expo Utrecht: Jan Henk over de duurzame Daken Kansenkaart

Waar begin je als je als vastgoedpartij, gemeente of provincie daken duurzaam wilt benutten? Rooftop Revolution maakte in samenwerking met Matrixian Group de Duurzame Daken Kansenkaart om inzicht te bieden in de mogelijkheden op de daken. Tijdens de DuurzameDakenExpo van Green Business Club Utrecht Centraal en Natuur en Milieufederatie Utrecht leggen we dit uit, kijk mee.