Er ligt nog heel veel ruimte voor vergroening in de binnenstad van Nijmegen; meer dan 350.000 m2, dat zijn zo’n 60 voetbalvelden. Niet op de grond, maar op de daken! Het hart van de oudste stad van Nederland heeft 650 platte daken waar planten, daktuinen met zonnepanelen, of complete groene parken aangelegd kunnen worden. En dat is goed voor de stad, het dak, ons uitzicht, onze gezondheid en de biodiversiteit! De ambitieuze Nijmegenaar Nando Habraken kan niet wachten om met het vergroenen van de daken aan de slag te gaan en zo een ware ‘Rooftop Revolution’ te ontketenen. 

De waarde van daken
“Wist je dat ons cultureel podium LUX een enorm plat dak heeft?” Vraagt Nando. “Mijn dakdroom is om daar naast zonnepanelen ook een groene oase te creëren. En de daken van de Hema en de oude V&D aan de markt”, fantaseert hij ambitieus verder, “daar is nu al een klein terras gerealiseerd, stel je voor dat we het verdere dakoppervlak vergroenen. Dat zorgt voor enorme verkoeling in het centrum als we weer zo’n hete zomer krijgen.” Groene daken kunnen ook gebruikt worden om water te herbergen. Dat is een manier om de stad te beschermen tegen wateroverlast bij hevige regen.

Grootste braakliggende terrein
“En het is natuurlijk een feest om op zo’n fris, natuurrijk dak uit te kijken”, geeft Nando aan. De gedreven professional werkt bij Natuur en Milieu Gelderland en weet alles van energie en circulariteit. Daarnaast is hij de lokale aanjager van Rooftop Revolution. Rooftop Revolution wil onder andere samen met lokale enthousiastelingen het grootste braakliggende terrein van onze steden duurzaam vergroenen: de daken.

Dakadviezen cadeau
Dakvergroening levert de bewoners, de stad, en de natuur dus heel veel op. Alleen wat er allemaal mogelijk is op onze daken en hoe je te werk gaat, is niet algemeen bekend. Gelukkig zijn wij hier expert in. In Nijmegen geeft Rooftop Revolution, in samenwerking met Nando en de gemeente, 10 dakadviezen weg om alvast een aantal dakeigenaren te helpen de eerste stap richting vergroening te zetten. “Met zo’n dakadvies kan je heel gemakkelijk ontdekken wat er allemaal mogelijk is op jouw dak, of daken”, zegt Nando. “Van kantoor tot school, huis tot restaurant, overal liggen duurzame en groene kansen.”

Duurzame kansen en subsidie
Om al die kansen inzichtelijk te maken is er eerst een Duurzame Daken Kansenkaart gemaakt. Wethouder duurzaamheid Harriët Tiemens: “Rooftop Revolution heeft samen met Nando voor de gemeente Nijmegen in kaart gebracht wat de mogelijkheden zijn op de daken in de binnenstad. Nu is het tijd voor de volgende stap: mensen inspireren om aan de slag te gaan. En dat kan alleen als je ook echt in gesprek gaat met de bewoners én de dakeigenaren.” De gemeente biedt ook een extra steuntje in de rug geeft Tiemens aan: “Met de subsidie groendaken en groengevels kan je tot wel 50% van de totale kosten gesubsidieerd krijgen.” Door deze subsidie en de dakadviezen kan er heel wat gebeuren om die 60 voetbalvelden extra groen te realiseren.

Eerste advies
Het eerste dakadvies heeft Nando al uitgevoerd. Dat was het dak van de Nijmeegse Thea. “Thea gaf aan dat haar logeerkamer in de zomer erg heet werd door het zwarte bitumen” vertelt Nando. “Het bitumen moest sowieso vervangen worden, en Thea wilde graag wat doen aan de uitstraling en hitte. Tijdens het advies concludeerde ik dat haar dakconstructie een groen sedum dak zou kunnen dragen.” Dankzij Thea, Nando en Rooftop Revolution is Nimma binnenkort dus een groen dak rijker! Wil jij ook kans maken op een dakadvies? Stuur dan een mail naar nando@rooftoprevolution.nl of vul je hier je dakdroom in.

Ultieme dakdroom
Wanneer je met de trein over de spoorbrug Nijmegen binnenrijdt kijk je nu uit over een grijs landschap van daken. De droom van Rooftop Revolution en Nando is dat we over 10 jaar geen grijze daken meer zien, maar een mozaïek van groene oases op de daken. Help jij mee deze droom te realiseren?

Dit bericht is gebaseerd op het persbericht ‘Ruimte voor 60 voetbalvelden extra groen in de binnenstad van Nijmegen!’. Lees hier het persbericht in pdf.