De Provenier school van de toekomst verduurzamen dak

Het schooldak van de toekomst!
Multifunctionele daken voor educatieve instellingen
Schooldak van de toekomst beeldmerk

Onze missie: geen schooldak onbenut!

Geen zonnepaneel, geen groen en geen waterberging. Kortom, saai en zonde! Rooftop Revolution zet de revolutie voor scholen voort na de stopzetting van Stichting Schooldak Revolutie. 

We zijn op een missie om van jouw schooldak een schooldak van de toekomst te maken. Hiervoor ga je als onderwijsinstelling aan de slag met een multifunctionele invulling voor je dak.

Rooftop Revolution en IVN Natuureducatie zetten de succesvolle missie van Stichting Schooldakrevolutie voort en werken samen aan het realiseren van hét ideale schooldak van de toekomst. Van voorbereiding tot uitvoering, wij helpen basisscholen en onderwijsinstellingen die met hun dak aan de slag willen gaan.

Basisschool de Provenier als pionier

Inmiddels is de zoektocht naar een schooldak pionier geslaagd want samen met Stichting RVKO gaan we aan de slag met het Schooldak van de Toekomst op basisschool De Provenier. 

Onze samenwerking met IVN Natuureductie (en voorheen) Stichting Schooldakrevolutie is mogelijk gemaakt door financiele ondersteuning van TAUW foundation.

Tauw Foundation logo

IVN natuureductie logo

Schooldak revolutie logo

Samen met Stichting RVKO gaan we aan de slag met het Schooldak van de Toekomst op basisschool De Provenier. We zijn gestart met fase 2: we onderzoeken de draagkrachtconstructie van de diverse dakdelen en formuleren het Programma van Eisen.

Proces Schooldak van de Toekomst fases
Schooldak van de toekomst visualisatie

Aan de slag met jouw schooldak van de toekomst

Het schooldak van de toekomst biedt vele kansen: zo krijgt jouw schooldak eigen hernieuwbare energie-opwek. Kunnen dankzij natuur en waterberging problemen voorkomen worden, zoals lokale overstroming door zware regenval en extreme hitte in de school. En kunnen leerlingen het dak op om over al deze thema’s meer te weten te komen, in het echt, dus buiten en in de praktijk.

Multifunctioneel en educatief

Aan de slag met verduurzamen van jouw schoolcomplex? Rooftop Revolution biedt volledige begeleiding bij het ontwikkelen van een multifunctioneel schooldak; een dak met waardevolle toevoegingen zoals waterberging, zonnepanelen en een natuurrijke leeromgeving. Van kaal en onbenut, naar een schooldak vol inspiratie voor leerlingen én andere scholen.

Dakbegeleiding Keizersgracht Amsterdam

Goed voorbeeld, doet goed volgen

Het allereerste schooldak van de toekomst wordt het schoolvoorbeeld voor anderen die willen volgen. Daarom vertalen wij alle kennis en inzichten die we opdoen bij de ontwikkeling van dit schooldak naar materialen waar andere scholen gebruik van kunnen maken. Zo doet goed voorbeeld, vele scholen volgen. Weg met saaie schooldaken!

Laten we samen alles uit de toekomst halen!

Er valt op school nog veel te winnen: in een schone en gezonde omgeving kunnen kinderen zich beter concentreren. Tegelijkertijd leren kinderen op het Schooldak van de Toekomst over mogelijkheden om te verduurzamen. Meteen mooie inspiratie voor thuis.

Camperstraat Amsterdam

Is mijn schooldak geschikt?

Om de kans van slagen te vergroten hebben we een verlanglijstje opgesteld voor het ideale schooldak. Uiteraard hoeft jouw schooldak niet aan alle eisen te voldoen, maar bepaalde eisen wegen wel zwaarder mee. Graag gaan we met je in overleg over de mogelijkheden. 

  • Leeftijd dakbedekking: bij voorkeur is de dakbedekking jonger dan 5 jaar.
  • Of staat er al een renovatie gepland voor het schooldak? Mooi! Het is een pré als het schooldak binnen afzienbare tijd (<18 maanden) vernieuwd moet worden, aangezien dit 10/20% in de totale kosten kan schelen. Bovendien kan dan de detaillering van het nieuwe schooldak (qua isolatie en dakbedekking) aangepast worden op de inrichting als multifunctioneel dak.
  • Bouwjaar schoolgebouw: bij voorkeur tussen 1970 en 1994 i.v.m. betere bouwconstructie. Gebouwen jonger dan 5 jaar komen ook in aanmerking.
  • Status: geen beschermde status of monumentaal pand.
  • Draagkracht: een minimale belasting van 250 kg per m² voor een begaanbaar dak met zonnepanelen, waterretentie functies en groene beplanting.
  • Begaanbaarheid: het schooldak is veilig toegankelijk (of kan dat worden) via een trap of lift.
  • Materiaal van de huidige dakconstructie en -bedekking: bij voorkeur bitumen of epdm. Staat er al een dakrenovatie gepland? Prima, dan kunnen we de materiaalkeuze daarin meenemen.
  • Minimale beschikbare dakoppervlak: minimaal 200 m² plat dak voor een slim waterbergend dak. Met een kleiner oppervlak gaan we graag in overleg over de mogelijkheden.
Schooldak van de toekomst educatieve functie

Wat kun je van ons verwachten?

Expertise en begeleiding bij de totstandkoming van Het Schooldak van de Toekomst. Hier is een specifieke omschrijving van hetgeen waar we je mee gaan helpen: 

  • ondersteuning bij het verkrijgen van financiering
  • opstellen van het projectplan
  • persoonlijk dakadvies, inclusief constructieberekening en inspectie van de dakbedekking
  • opstellen van programma van eisen voor het dak
  • offertespiegel waarbij we 2 of 3 hoveniers/ leveranciers benaderen voor een offerte en de meest geschikte aanbevelen
  • afstemming met de gemeente, inclusief begeleiding bij potentiële subsidie-aanvragen
  • contact met de verzekeraar voor het opvragen van specifieke voorwaarden voor opstal- en brandverzekering
  • ondersteuning bij de controle van de capaciteit van de energieaansluiting en eventueel het initiëring van de benodigde netverzwaring
  • begeleiding bij de werkplanning en realisatie
  • Jouw school als inspiratie voor andere scholen; we ontwikkelen niet alleen het schooldak van de toekomst, we gebruiken dit project als voorbeeld voor anderen en zullen dit ook inzetten binnen communicatie. Daarnaast zullen we op basis van dit project werken aan een kant-en-klare toolbox (financieel en technisch) voor volgende scholen om hun dak te transformeren naar een gezond, koel, educatief, natuurrijk en energieleverend klaslokaal.

Wat is er nodig om bij succesvol te zijn?

  • Een betrokken contactpersoon die als projectbegeleider vanuit de school de spin in het web is van dit project.
  • De beschikbaarheid van gebouwgegevens en tekeningen.
  • Aansluiting/ inspraak bij een bouwteam in geval van dakrenovatie om randvoorwaarden te kunnen borgen.
  • Voor het ontwikkelen van educatiematerialen vragen wij feedback bij het testen van de materialen. Zo kunnen we dit waar nodig verder verbeteren en komen we tot het beste resultaat.

Welke investering is hiervoor nodig?

De kosten hangen af van de grootte en de huidige staat van het schooldak. De raming bedraagt een investering van minimaal 250 euro per m2. Dit gaat om de meerprijs, d.w.z. de additionele kosten naast een (geplande) dakrenovatie. We bespreken in de voorbereiding samen de benodigde investering en je bent vooraf nergens toe verplicht.

Daarna volgen besluitvormingsmomenten waar specifieke afspraken gemaakt worden, zoals akkoord op de indicatieve randvoorwaarden, de start van de voorbereiding en de uitvoering van het project.

Daknatuur op dak van de Stopera   foto Richard Mouw
Educatieve modules

Samen met IVN, maken we educatieve modules voor leerlingen in de leeftijdscategorie 9-12 jaar. Hierin worden de thema’s biodiversiteit, hernieuwbare energie en waterbeheer meegenomen en wordt er daadwerkelijk op het dak gewerkt aan natuureducatie.

Groendak

Hoe werkt een groen dak?

Een standaard groen dak bestaat uit sedum (vetplanten) en vaak een combinatie van inheemse kruiden. Het groen bestaat uit een dun laagje substraat met daarop de sedumvegetatie. Los van een jaarlijkse inspectie behoeft het groen weinig onderhoud; het heeft in principe voldoende aan het regenwater, behalve als het wekenlang heet en droog is. Een groen dak heeft verschillende lagen:

  1. Vegetatielaag: Minimaal twaalf soorten sedum die goed groeien met weinig onderhoud.
  2. Substraatlaag: Een laag van 40 mm waar de planten in wortelen. Een dunne laag van 20 mm is goedkoper, maar droogt sneller uit.
  3. Drainagelaag: Voert overtollig regenwater af.
  4. Wortelwerende folie: Voorkomt dat de wortels het dak binnendringen.
Schermafbeelding 2025 01 16 om 17.37.36

Waarom een groen dak?

Spaarvarken groen

Kostenbesparing

Een groen dak verlaagt de energiekosten door betere isolatie. 

Dak

Verlengde levensduur van het dak

Een groen dak verdubbelt de levensduur van de dakbedekking.

Klimaat

Klimaatadaptief

Woningen zijn beter bestend tegen weersinvloeden zoals hittestress en regenwateroverlast. 

Zonnepaneel

Versnelde terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen presteren beter op een groen dak, wat de terugverdientijd verkort.

Leefomgeving

Verbeterde leefomgeving

Een groen dak vemindert fijnstof, CO2-uitstoot én is ook nog eens heel fijn om op uit te kijken.

Biodiversity 18498272

Verhoogde biodiversiteit

Een biodivers groen dak geeft ruimte voor vogels, vlinders en insecten en bevordert daarmee de biodiversiteit.

Overzien van daken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de revolutie in multifunctionele daken? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuws en projectupdates van Rooftop Revolution.

Breng je dak tot leven!

Op zoek naar advies of begeleiding bij het vergroenen van jouw dak/je daken of de communicatie daarover? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Samen transformeren wij daken tot multifunctionele en groene bakens in onze steden.

Cookie en privacystatement
Pers en media
Vacatures

Contact

Mauritskade 64
1092 AD  AMSTERDAM
Nederland

020-2440918
info@rooftoprevolution.nl
www.rooftoprevolution.nl