Vandaag is Horst een groen dak rijker. Op het dak van appartementengebouw De Smidse van Wonen Limburg groeit straks een mix van vetplantjes en kruiden. Maar liefst 18 appartementen kijken uit op het dak. Zes appartementen zijn zelfs direct verbonden aan het dak en de bewoners lopen er dagelijks langs.

Het idee om iets te doen aan de uitstraling van het dak van een kleine 300 m2 lag er al langer. Vorig jaar startte Wonen Limburg een samenwerking met Rooftop Revolution en ging ze in gesprek met de bewonerscommissie over de wensen van de bewoners. Voorzitter de heer Meiland: “We zijn erg blij dat er een groen dak komt! Het groen koelt de directe omgeving van het dak van De Smidse in de zomer, verhoogt de biodiversiteit en het is natuurlijk een prachtig uitzicht! De bewonerscommissie van De Smidse is betrokken geweest in het hele proces. Niet alleen heeft Wonen Limburg geluisterd naar ons idee, Wonen Limburg en Rooftop Revolution hebben ons ook betrokken bij de ideeën van het ontwerp. Daarbij helpen we ook met het onderhoud.”

Wonen Limburg heeft de ambitie haar woningaanbod en de woonomgeving zoveel mogelijk te verduurzamen en ziet groene daken als onderdeel van deze ambitie. De behoeften van huurders staan hierin altijd centraal. Van belang is dat bewoners ook zicht hebben op het dak en dat het voor hen ook bereikbaar moet zijn. Elkaar ontmoeten rondom het dak en samen hiermee aan de slag gaan is naast de klimaatbijdrage een belangrijk uitgangspunt. Wildert Schuuring, projectmedewerker: “Wij hebben een vergroeningsopgave. Wij hebben het streven om daken waarbij de omgeving versteend is te vergroenen en te verduurzamen. We doen dit al bij nieuwbouw. Dit is het eerste dak dat we vergroend hebben van bestaande bouw. We kijken nu waar de kansen liggen op andere daken”.

Bij gemeente Horst aan de Maas is de noodzaak van vergroening ook bekend. Peter Reuten, beleidsmedewerker Ruimte, “We weten dat er door de klimaatverandering een grote opgave op ons afkomt. Onder andere meer en hevigere buien en hittestress in stedelijk gebied. Groene daken kunnen bijdragen in het beperken van de gevolgen daarvan. Bovendien dragen groene daken bij aan biodiversiteit en een aangenamere leefomgeving. Het aanplanten van een groen dak op het appartementencomplex van de Smidse sluit bovendien heel goed aan bij de Groene Agenda van de gemeente”.

Rooftop Revolution, een stichting die zich inzet voor het vergroenen van daken, is enorm blij met het resultaat. Jille Koop, projectleider, “Wij vinden het erg belangrijk dat bewoners zich onderdeel van het groene dak voelen. Naast de klimaatadaptieve voordelen van het groene dak, zoals waterberging, de verhoging van biodiversiteit en het tegengaan van hittestress, werkt uitzicht op groen stress verlagend en brengt het mensen met elkaar in contact. We vinden het dan ook erg leuk dat de bewoners van De Smidse het groen samen gaan onderhouden!”

Het natuurdak wordt aangelegd door Jonkers Daktuinen. Het wordt een mix van kruidenplanten, zoals havikskruid, koekoeksbloem en margriet, en Sedumplantjes. Het Sedum zorgt ervoor dat er zo min mogelijk onkruid tevoorschijn komt. Voor Jonkers Daktuinen is het de eerste keer dat bewoners helpen met het onderhoud. “Omdat de bewoners meehelpen geven we hen als tegenprestatie een insectenhotel cadeau. Het natuurdak trekt insecten aan en in zo’n hotel kunnen ze daadwerkelijk verblijven”, vertelt Bram Legierse van Jonkers Daktuinen.

Waarom een Rooftop Revolution?

Het groene dak draagt bij aan een toekomstbestendige woonomgeving:

  • Een groen dak vangt water op tijdens piekbuien zodat de riolering niet overbelast raakt en het water wordt opgenomen door de beplanting en verdampt (retentie).
  • Een groen dak houdt de omgeving koel, gaat hittestress tegen.
  • Het dak wordt beter geïsoleerd, waardoor energiekosten worden bespaard.
  • Meer plantjes zorgen voor een nieuw onderkomen van bijen, vlinders, insecten en vogels.
  • Groene daken dempen omgevingsgeluid.
  • Groen werkt stress verlagend en laat je gezonder voelen.
Nieuwste berichten
Even voorstellen… Willem

Even voorstellen… Willem

Meet the team! We stellen ons graag aan jullie voor. Deze keer, Rooftopper Willem! “Nú hebben we de kans op beterschap. Niet alleen met betrekking op het klimaat, maar ook andere sociale problemen. Wetende dat we grote en mooie dingen kunnen bewerkstelligen geeft mij hoop en motivatie.”

Nieuwsbrief: Een groene dakkantie!

Nieuwsbrief: Een groene dakkantie!

Na een droge en zonnige periode konden onze groene daken, dakterrassen en tuinen wel een druppel water gebruiken. De hemel barstte open en zorgde voor een nieuwe watervoorraad, waardoor alles prachtig in bloei staat! Planten en bloemen schieten als paddenstoelen uit...

Rooftopper Anne op dakentour in Barcelona

Rooftopper Anne op dakentour in Barcelona

Twee weken geleden reisde onze rooftopper Anne af naar Barcelona om de eerste bijeenkomst van het ‘European Creative Rooftop Network’ (ECRN) bij te wonen. Het European Creative Rooftop Network bestaat uit negen verschillende Europese steden die culturele evenementen op daken organiseren en hiermee het gebruik van daken willen stimuleren. De aankomende vier jaar zullen deze partners samenwerken aan verschillende projecten om het daklandschap beter te benutten. Lees hier haar verslag!