Van groen naar groen-geel 

Een paar maanden geleden gaf een Amsterdamse VVE groen licht om 2.000m2 onbenut dak te vergroenen. Naast de opties voor vergroening, onderzocht onze dakenexpert Céline ook de mogelijkheden voor een groen-geel dak: een groen dak met zonnepanelen. 

Extra rendement én andere beestjes
De voordelen van een groen dak weten we inmiddels wel. (Even kwijt? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet). Maar wat doet een groen-geel dak dan precies? Céline legt het uit: “Groene daken verlagen de temperatuur van 85 graden (wat het makkelijk kan worden in de zomer op een zwart bitumen dak) naar 35 graden. Het verkoelende effect zorgt ervoor dat het rendement van de zonnepanelen zes procent hoger is dan bij een ‘normaal’ grijs dak. De verkoeling creëert dus een betere omgeving voor zonnepanelen waardoor deze zo’n 10 jaar langer meegaan! Daarnaast zorgen zonnepanelen ook voor een gevarieerder dak landschap. Zonnepanelen geven eigenlijk extra schaduw- en vochtplekjes op het dak wat weer andere insecten aantrekt dan bij een groen dak in de volle zon. Dit maakt een groen-geel dak biodiverser dan een groen dak.”  – aldus Céline.  

Drie groen-gele scenario’s
Céline onderzocht drie scenario’s voor de VVE om het aantal mogelijke zonnepanelen in kaart te brengen. In het eerste scenario kunnen de zonnepanelen de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de lift en de verlichting, van stroom voorzien. Het tweede scenario gaat om het aanleggen van een zonne-energiecentrale die, via de postcoderoosregeling, energie levert aan het net. Deze regeling is een Nederlandse belastingmaatregel voor particuliere huishoudens die zelf in de buurt van hun woonomgeving duurzame energie willen opwekken. Het derde scenario is een combinatie van scenario 1 en 2: een deel van de zonne-energie gaat naar de gemeenschappelijke voorzieningen en een ander deel wordt aangeleverd aan een andere partij zoals Amsterdam Energie. Céline gebruikt vooral de constructietekeningen om rekening te houden met de draagkracht van het dak: “Het aantal zonnepanelen hangt af van de constructie. Als deze heel stevig is kan het hele dak vol, zo niet moet je daar goed rekening mee houden. Het is een soort puzzel die ik moet oplossen!”  

Uitkomst: 72 zonnepanelen
Goed nieuws! De VVE ging akkoord met het eerste scenario, waarbij 72 zonnepanelen worden toegevoegd. De zonnepanelen leveren 98% van het jaarlijkse energieverbruik op. Behoorlijk energiebesparend dus! Dit maakt het dak multifunctioneel, klimaatadaptiefbiodivers én kostenbesparend tegelijk!