Rooftop Revolution in Velsen - de santhaesbuurt (santpoort-Noord)
Groene daken zijn een goed idee. Zowel voor dakeigenaren als voor de leefomgeving. Om ervoor te zorgen dat er meer aaneengesloten vierkante meter groen dak ontstaat, gaan we Velsenaren samen met hun buren helpen hun daken te vergroenen. En met succes: de teller staat nu op 1656 vierkante meter!
De eerste aanlegdag heeft plaatsgevonden op 1 april. De tweede aanlegdag vindt plaats op 22 april. Op 13 mei vindt er een derde aanlegdag plaats. Je kan je alleen nog opgeven voor de aanlegdag van 13 mei. Doe dit uiterlijk 29 april! Deelname aan de subsidie is helaas niet meer mogelijk.
Wat hebben we gedaan?
In opdracht van de gemeente Velsen heeft Rooftop Revolution in samenwerking met dakboswachters zes buurten en één wijk in de gemeente Velsen vergroend. We zijn gestart in de Santhaesbuurt!
Dakboswachters zijn enthousiaste bewoners uit de buurten die campagne gaan voeren. Ze worden opgeleid door Rooftop Revolution en helpen met informeren over groenen daken. Ze motiveren zoveel mogelijk bewoners mee te doen! Want hoe meer buren ermee doen, hoe leuker, makkelijker en goedkoper. In Velserbroek is er al een succesvol groene daken project afgerond.
We gaan de groene daken zelf aanleggen. En dat is helemaal niet moeilijk! Daarvoor krijg je als bewoner hulp van de groen dakpartner, de dakboswachters en Rooftop Revolution. We gingen aan de slag met kleine daken: vooral uitbouwen en schuren.
De eerste aanlegdag heeft plaatsgevonden op 1 april. De tweede aanlegdag vindt plaats op 22 april. Op 13 mei vindt er een derde aanlegdag plaats. Je kan je alleen nog opgeven voor de aanlegdag van 13 mei. Doe dit uiterlijk 29 april!

de Dakboswachters uit de Santhaesbuurt
De campagne in de buurt werd geleid door dakboswachters Inge, Sylvia & Hans (v.l.n.r.). Zij hielpen mee in de campagne en hebben zoveel mogelijk buren enthousiast gemaakt! Maak kennis met Inge.
Vertel, wie ben je?
Mijn naam is Inge Boon, 50 jaar en woon samen met mijn gezin in de Santhaesbuurt. Om verschillende redenen wil ik graag een groendak op mijn garage en schuur aanleggen: voor een fraai uitzicht én voor het klimaat én voor het vergroten van de biodiversiteit, zoals meer vlinders. Prettige bijkomstigheid is ook de aanpak van de wateroverlast. Met het aanleggen van een groen dak op de garage kan dit worden opgelost, omdat een groen dak meer water goed vasthoudt.

Waarom een groen dak?
Naast dat een groen dak veel regenwater opvangt, is het vooral heel mooi om te zien. Het verlengt de levensduur van de dakbedekking, het trekt bijen en vlinders aan en de luchtkwaliteit verbetert. Het is ook mogelijk om dit aan te leggen op een uitbouw. Een voordeel van het groene dak is ook dat het isolerend werkt. Het zorgt tijdens de zomer voor verkoeling. Ook dempt het geluiden van buiten, denk aan het geluid van vliegtuigen. Daarnaast is er bijna geen onderhoud nodig. Ongeveer twee keer per jaar moeten onkruidjes eruit worden gehaald en dan blijft het jarenlang mooi.
Doe je mee met ons buurtinitiatief?
Wij zijn met 3 enthousiaste buurtbewoners en zoeken meer geïnteresseerden om mee te doen. In onze buurt zijn genoeg mogelijkheden voor vergroening van de daken, garages en daken van een uitbouw. Door samen daken te vergroenen daalt de inkoopprijs van het groene daken.
Meer informatie
Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Stuur dan een mailtje naar de dakboswachters via groenedakensanthaes@gmail.com

Wat is de planning?
- Aanmeldperiode & aanlegdag(en)
De eerste aanlegdag heeft plaatsgevonden op 1 april. De tweede aanlegdag vindt plaats op 22 april. Op 13 mei vindt er een derde aanlegdag plaats.
Je kan je alleen nog opgeven voor de aanlegdag van 13 mei. Op 12 mei worden de materialen geleverd in de wijk! Meld je uiterlijk 29 april aan via de knop hierboven en groendak partner Nature Green neemt contact met je op.
- Subsidie
Er is subsidie aangevraagd bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. We wachten nu of deze toegekend wordt of niet. Helaas kan je als deelnemer nu niet meer meedoen met de aanvraag.



Wat heb je aan een groen dak?
Een groen dak brengt veel voordelen met zich mee. Voor de eigenaar en voor de omgeving. Een paar voorbeelden:
- Een groen dak verdubbelt de levensduur van je dak doordat het wordt beschermd tegen UV-straling en hagel. Zonkracht/UV straling maar ook weersinvloeden zorgen ervoor dat je dakbedekking minder lang meegaat. Door een groen dak heb je deze vorm van slijtage niet.
- De ruimte onder het dak wordt minder warm in de zomer en vermindert ook de ‘hittestress’ in de omgeving.
- Het zicht op groen heeft een positief effect op de mentale gezondheid.
- Tegenwoordig raakt de riolering vaker overbelast door de steeds intensere stortbuien. Je groene dak werkt als een spons en daardoor hou je langer het regenwater vast.
- Een groen dak draagt bij aan de biodiversiteit en brengt vogels en insecten terug in de gebouwde omgeving. Jouw dak is straks een oase tussen de zwarte woestenij van bitumen. Óf onderdeel van een keten van oases omdat al je buren ook meedoen!
Klik op de infographic hiernaast om een overzicht te zien van alle voordelen die groene daken bieden.
Hoe werkt een groen dak?

Een standaard groen dak bestaat vaak uit sedum (vetplanten) en is geschikt voor vrijwel alle type daken. Het groen bestaat uit een dun laagje substraat met daarop de sedumvegetatie. Los van een jaarlijkse inspectie behoeft het groen weinig onderhoud; het heeft in principe voldoende aan het regenwater, behalve als het wekenlang heet en droog is. Op de afbeelding hiernaast zie je de verschillende lagen waaruit een groen dak is opgebouwd.
Bovenop komt natuurlijk de vegetatielaag, een combinatie van minimaal twaalf verschillende sedumsoorten. Sedum doet het goed op daken en heeft weinig onderhoud nodig. Daaronder komt de substraatlaag van 40mm dik. Hier moeten de plantjes in kunnen wortelen. De substraatlaag kan 35 liter per m2 opnemen. Onder het substraat ligt de drainagelaag. De drainage zorgt voor een vrije afstroom van overtollig regenwater. Hieronder vind je het beschermdoek. Dit beschermt de dakbedekking tegen krassen en deuken tijdens werkzaamheden. Helemaal onderop (dus de eerste laag om aan te leggen) ligt het wortelwerende folie. Deze laag voorkomt dat de plantjes het dak in groeien.
En wat zijn de kosten?
Een groen dak hoeft niet duur te zijn! Speciaal voor deze campagne hebben we een aantrekkelijk aanbod geregeld met in ieder geval alvast één groen dakpartner – NatureGreen.
Producten
- Kruiden Sedumdak en Sedum Cassettes.
Onderstaande prijzen zijn inclusief:
- In het geval van cassettes zijn de cassettes zelf en beschermdoek voor het dak en 1x bladvanger inclusief in de prijs. Geef in je aanmeldformulier aan hoeveel bladvangers je voor je hemelwaterafvoeren nodig hebt.
- In het geval van het kruidendak zijn het beschermdoek, drainagerol, los substraat, sedummatten, L-profielen en 1x bladvanger inclusief in de prijs. Geef in je aanmeldformulier aan hoeveel bladvangers je voor je hemelwaterafvoeren nodig hebt.
- De prijzen zijn inclusief BTW.
Zelf leggen is op basis van instructies in een vooraf gestuurde film.
Onderstaande prijzen zijn exclusief:
- Transportkosten naar Velsen: de transportkosten naar Velsen proberen we zoveel mogelijk te verdelen over alle aanmeldingen om de prijs zo laag mogelijk te houden voor iedereen. De transportkosten zullen 10 tot 20 % van de aanschafkosten van het groendak zijn.
- Subsidie. Er is subsidie aangevraagd bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. We wachten nu op de uitslag. De inzendingen worden in april beoordeelt. Meedoen met de subsidie is helaas niet meer mogelijk.
Eventueel bijkomende kosten (optioneel)
- Wortelwerend folie: 3,00 per m2 (gemiddeld 30eu voor een klein dak).
- Grindrand: 1,50 per strekkende meter (gemiddeld 20eu voor een klein dak).
- Sedummest: beschikbaar in emmers van 2kg (24,95eu) voor daken van 10m2 en 5kg (59,95eu) voor daken van 10-60m2. Hier haal je drie strooibeurten uit en doe je anderhalf jaar mee.
- Transportkosten (zie hieronder).
Let op: De prijzen zijn indicaties, de definitieve aanbieding ontvang je na aanmelding. Je aanmelding is een reservering, op dat moment heb je dus nog geen betalingsverplichting.
Veelgestelde vragen
VRAGEN OVER OF HET OP JOUW DAK KAN
Waar moet mijn dak aan voldoen om te kunnen deelnemen
- Een plat dak
- Je moet zelf eigenaar zijn van het dak
- Sterk genoeg (zie draagkracht)
- Dakbedekking moet goed zijn
- Geen golf of zinkplaten dak
Waar moet mijn dak aan voldoen om te kunnen deelnemen
- Platdak max. 15 graden
- Je moet zelf eigenaar zijn van het dak
- Sterk genoeg (zie draagkracht)
- Dakbedekking moet goed zijn
- Geen golf of zinkplaten dak
Is mijn dak sterk genoeg?
Er is een simpele stelregel: Als er nu grind op je dak ligt, kan het dak minimaal 50 kg/m2 dragen. Dat is een voorzichtige schatting want vaak is de grindlaag wel 3 a 4 cm dik, wat het gewicht brengt op ongeveer 70 kg/m2. Vuistregel: 20 kg/m2 per cm dikte van de grindlaag.
In principe geldt dat als een volwassen man over het dak kan lopen dan is je dak al geschikt voor een groen dak.
Rekenhulp
Berekenen draagkracht zelf bouw carport, veranda, schuurtje, fietsenstalling etc.
Minimale balkmaat overspanning van (muur tot muur ) om een groendak te kunnen dragen:
De hart op hart afstand tussen de balken mag maximaal 61 cm bedragen.
2 meter overspanning > 3,8 cm dik en 14,5 cm hoog
2,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 14,5 cm hoog
3 meter overspanning > 5,8 cm dik en 17 cm hoog
3,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 19,50 cm hoog
Hierbij gaan wij ervan uit dat er nog dakplaten op de balken liggen van ca 18 mm en dakbedekking.
Uitgaande van bovenstaande kan een dak veelal 65 kg permanent gewicht dragen per m2. Echter kunnen hier geen rechten aan ontleend worden en is een advies van een constructeur of aannemer altijd aan te bevelen om 100 % zekerheid te verkrijgen.
Twijfelt u toch of zijn uw balken niet zichtbaar dan kunt u een constructeur of ingenieursbureau vragen om een dakscan te doen. Ze kunnen dan middels scanapparatuur zonder sloopwerk uw dak scannen om er achter te komen hoe dik uw balken zijn en wat ze kunnen dragen.
Wat als er nu grind op mijn dak ligt?
Gefeliciteerd! Je kan het grind vervangen door een groen dak. De systemen die we nu aanbieden zijn ongeveer 1.5x het gewicht van de grindlaag.
Als je grind gaat verwijderen, let er dan op dat je dit er voorzichtig afschept. Gebruik geen hark, omdat dit de dakbedekking kan beschadigen. Ook door op kiezels te staan, kan je deze de dakbedekking in drukken. Wel kan je met een schep kiezels er voorzichtig afscheppen. Het verwijderen van kiezels is best een klus.
De kiezels kan je hergebruiken door een grindrand van 10cm om het groendak heen te leggen, of door een infiltratiepunt voor regenwater in je tuin te maken. Als je de kiezels stort in een gat in je eigen tuin, bijvoorbeeld bij een regenpijp, dan kan regenwater rustig de bodem infiltreren. De combinatie van een groen dak en de infiltratie zorgt ervoor dat je regenwater kan afkoppelen van het riool.
Hoe moet ik mijn dak opmeten?
We berekenen op basis van de oppervlakte hoeveel materiaal er nodig is en wat de kosten zijn.
Moet ik uitsparingen in mijn dak aftrekken van de oppervlakte?
Hoe zit het precies met de dakrandhoogte?
De dakrand moet minimaal 6cm hoog zijn. In Nederland is de gemiddelde dakrandhoogte 7 à 8 cm. Als de dakrand niet hoog genoeg is, kan besloten worden om een aluminium profielrand te gebruiken om het groen dak ‘op te sluiten.’ De groen dak partner kan je hierin adviseren. Voor sedum cassettes geldt geen minimale dakrandhoogte.
Is dakinspectie noodzakelijk?
Je kunt foto’s van jouw dak naar ons sturen via het aanmeldformulier.
Stuur een paar foto’s van de bovenkant van jouw dak, overzicht en close-up en bij voorkeur ook van de binnenkant als de constructie zichtbaar is.
Op basis van deze foto’s kunnen wij vaak al een goede indicatie geven van de mogelijkheden voor jouw dak. Met deze informatie kunnen wij jou adviseren en kun jij een goede afweging maken welk groendak het meest geschikt is voor je dak.
Is de staat van mijn dak in orde?
Gemiddeld gaat een bitumen dakbedekking zo’n 20 a 25 jaar mee, en EPDM dakbedekking 40 jaar. Stelregel is dat een dakbedekking die niet ouder is dan 10 jaar, in voldoende goede staat is om te beleggen met groen. Bij een leeftijd van ouder dan 10 jaar, is het verstandig een inspectie te laten uitvoeren. Het dak kunnen we inspecteren met behulp van foto’s. Bij het opsturen van foto’s van het dak kunnen wij meekijken en adviseren.
Wanneer je te horen krijgt dat je je dak moet laten repareren of vervangen om er een groen dak op te kunnen leggen, is dit uiteraard een tegenvaller. Het is echter wel echt verstandig om wel te doen. De kosten voor een nieuwe dakbedekking liggen tussen de 80 en 110 euro/m2. Geef bij de dakdekker aan dat je een groen dak wilt er wordt dan meteen een wortelwerende dakbedekking aangebracht.
Het goede nieuws is dat het nieuwe dak onder een laag groen twee keer zo lang meegaat als een nieuw dak. Een nieuw bitumendak wordt namelijk aan UV-straling en temperatuurverschillen blootgesteld, wat kan leiden tot scheurtjes en uiteindelijk lekkages.
Kan ik nog meedoen als mijn dak vervangen moet worden?
Mogelijk ben je nog op tijd om mee te doen met de buurtactie. De groen dakpartner werkt samen met een partij die daken repareert.
VRAGEN OVER DE OPTIES EN DE KOSTEN
Is er subsidie beschikbaar?
Er is subsidie aangevraagd bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. We wachten nu op de uitslag. De inzendingen worden in april beoordeelt. Meedoen met de subsidie is helaas niet meer mogelijk.
VRAGEN OVER DE AANLEG
Hoe lang duurt het om een groen dak aan te leggen?
Het aanleggen van een groen dak van ca. 20m2 heb je in een halve dag gedaan.
WAAROM GEZAMENLIJK AANLEGGEN?
Kan ik ook op een eigen datum de spullen laten leveren?
Sedummatten kunnen maximaal 48uur opgerold blijven liggen zonder dat dit invloed heeft op de plantjes.
Wat als ik zelf niet het materiaal op kan halen of kan aanleggen?
Als je de materialen niet kan ophalen (bij Dakbloemenweide worden deze geleverd bij bollenbedrijf M. Thoolen) vraag dan of een buurman het materiaal kan meenemen. Het materiaal van Dakbloemenweide kan je nog een tijdje opslaan in je schuur bijvoorbeeld. Nature Green levert het materiaal aan huis. Zijn product kun je maximaal zo’n 48u bewaren. Vraag eerst of je buren je kunnen helpen bij de aanleg, bij hoge uitzonderingen kan Nature Green ook helpen bij de aanleg.
VRAGEN OVER DE WERKING
Is het mogelijk in combinatie met zonnepanelen?
Je kunt zonnepanelen en een groendak prima combineren. Het rendement van je zonnepanelen kan tot wel 6% toenemen door het groendak, omdat dit de omgevingstemperatuur reguleert en een zonnepaneel het best presteert bij maximaal 25 graden. Groen en zonnepanelen werken het beste samen wanneer de zonnepanelen zo’n 35cm boven het groene dak liggen.
Als je al zonnepanelen hebt en deze liggen dicht op het dak, of je bent voornemens om zonnepanelen te nemen die dichter dan 35 cm op het dak komen te liggen, kies er dan voor om je groendak om je zonnepanelen heen te leggen. Dit geeft nog steeds een erg mooi uitzicht op je dak en verlaagt tevens de omgevingstemperatuur wat ten goede komt aan het rendement op je zonnepanelen.
Is het mogelijk in combinatie met zonnepanelen?
Je kunt zonnepanelen en een groendak prima combineren. Het rendement van je zonnepanelen kan tot wel 6% toenemen door het groendak, omdat dit de omgevingstemperatuur reguleert en een zonnepaneel het best presteert bij maximaal 25 graden. Groen en zonnepanelen werken het beste samen wanneer de zonnepanelen zo’n 35cm boven het groene dak liggen.
Als je al zonnepanelen hebt en deze liggen dicht op het dak, of je bent voornemens om zonnepanelen te nemen die dichter dan 35 cm op het dak komen te liggen, kies er dan voor om je groendak om je zonnepanelen heen te leggen. Dit geeft nog steeds een erg mooi uitzicht op je dak en verlaagt tevens de omgevingstemperatuur wat ten goede komt aan het rendement op je zonnepanelen.
Hoe werkt de waterberging van een groen dak?
Groen daken met los substraat houden het water langer vast dan een dak op basis van steenwol.
Hoe dikker de laag substraat op je dak, hoe meer water je kan vasthouden, bergen. Een dak dat dunner is, kan minder water bevatten en moet je dan ook het snelst water geven.
Waarom is een groen dak goed voor de biodiversiteit?
Sedumdaken (nectarplanten) zijn vaak dun van opbouw en daardoor kunnen ze droog worden in de zomer.
Bespaar ik op mijn energierekening?
Bij warm en droog weer droogt het dak op over tijd. In dat geval neemt verkoelende werking van het dak iets af, ook omdat het substraat onder de beplanting bij zon en droogte opwarmt. Echter als de zon vol op het zwarte dak brandt wordt het zwarte dak rond de 85 graden terwijl het groendak rond de 35 graden blijft. Dat is dus een stuk koeler.
Het is niet juist dat een groendak isoleert in de winter. Het dak is dan relatief nat en geleidt eenvoudig warmte en koude. Dan is alleen je isolatie op je dak van belang.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de invloed van een groendak op de temperatuur en isolatie van een gebouw. Aangenomen wordt dat een groendak 1% tot 5% bespaart op de energie, die nodig is om bijvoorbeeld met een airco het gebouw te koelen. (Bron: www.duurzaamgebouwd.nl)
Beschadigt een groen dak mijn dak op de lange termijn?
Wel is het zo dat als je bitumen dak al wat ouder is en het effect van UV straling al in werking is gezet, dit proces niet te stoppen is door een laag groen erop.
Wat voor beplanting komt er op het dak?
Er is keuze tussen sedumdaken en sedum/kruiden daken. Sedums zijn vetplanten en komen van origine voor op rotsen. Daar worden ze blootgesteld aan extreme weersomstandigheden. Daarom doen deze planten het goed op daken. Sedums kennen een relatief korte bloeiperiode.
Voor biodiversiteit is het belangrijk dat er bloei is over een langere tijd gedurende het jaar. Daarom draagt het sedum/kruidendak meer toe aan het versterken van de biodiversiteit.
Lijst met kruiden

Wat als er een boom dichtbij staat, het dak in de schaduw ligt of er een regenpijp op het dak uitkomt?
Het is niet erg als er bomen in de buurt van het dak staan. Voor de beplanting maakt dit niet uit. Verwijder 2x per jaar zaailingen van bomen van het dak.
Het is niet erg als het dak in de schaduw ligt. Er zitten verschillende soorten sedums (en kruiden, als het sedum/kruiden dak wordt aangelegd) in het aangeleverde groendak. Als het dak in de schaduw ligt, zullen sommige soorten het beter doen dan andere. Hierdoor is elk dak verschillend.
Als er een waterafvoer op het dak uitkomt, wordt op deze plaats grind aangelegd inplaats van planten. Hierdoor kan het water direct naar de drainagelaag.
VRAGEN OVER HET RESULTAAT
Hoe ziet mijn groendak eruit bij aflevering/na installatie?
Een mooi aangelegd dak bestaat uit tegen elkaar aan gelegde sedummatten of trays. De matten of de trays hebben wat tijd nodig om te groeien om eruit te gaan zien als een geheel. Een groendak is een levend dak. Elk dak zal er anders uitzien en reageren op het microklimaat waarin het zich bevindt.
Hoe ziet mijn groendak eruit bij aflevering/na installatie?
Een mooi aangelegd dak bestaat uit tegen elkaar aan gelegde sedummatten of trays. De matten of de trays hebben wat tijd nodig om te groeien om eruit te gaan zien als een geheel. Een groendak is een levend dak. Elk dak zal er anders uitzien en reageren op het microklimaat waarin het zich bevindt.
Hoe lang blijft een groen dak goed?
Het groendak houdt zichzelf in stand en hoeft alleen af en toe bijgemest. Groene daken aangelegd in de jaren 70 doen het nog steeds. Dus zo’n 40 a 50 jaar halen de groene daken zeker.
De groene daken zijn een natuurproduct. Het uiterlijk verschilt met de seizoenen en de omstandigheden. Net als de natuur is het dak weerbaar, en herstelt zichzelf na perioden van droogte of veel nattigheid. In het geval van cassettes, kunnen in perioden van droogte de randen van de bakken zichtbaar worden.
Gaat mijn dak langer mee?
Heeft het onderhoud of bemesting nodig?
Het is ook verstandig wat vaker te controleren of de hemelwaterafvoer vrij blijft.
VRAGEN OVER DE CAMPAGNE
Wie is Rooftop Revolution?
Wij vinden dat de kosten en baten van groene daken eerlijk verdeeld kunnen worden. Daarom werken wij met slimme co-financieringsmodellen. Zo realiseren wij samen met bewoners, bedrijven, overheden en natuurorganisaties onze droom.
Wie is Rooftop Revolution?
Wij vinden dat de kosten en baten van groene daken eerlijk verdeeld kunnen worden. Daarom werken wij met slimme co-financieringsmodellen. Zo realiseren wij samen met bewoners, bedrijven, overheden en natuurorganisaties onze droom.
Wat is de rol van de dakboswachters?
Heeft het nut als mijn buurtbewoners ook een groen dak aanleggen?
