Rooftop Revolution in Velsen - de sPRingerBuurt & Vogelbuurt in velserbroek

 

Groene daken zijn een goed idee. Zowel voor dakeigenaren als voor de leefomgeving. Om ervoor te zorgen dat er meer aaneengesloten vierkante meter groen dak ontstaat, gaan we Velsenaren samen met hun buren helpen hun daken te vergroenen. Met succes: de teller staat nu op 1656 vierkante meter!

 

De aanlegdag heeft plaatsgevonden op 1 april. Op 20 mei vindt er nog een aanlegdag plaats, voor deze dag kun je je nog aanmelden. Deelname aan de subsidie is helaas niet meer mogelijk.

Ik meld me aan

Wat hebben we gedaan?

In opdracht van de gemeente Velsen heeft Rooftop Revolution in samenwerking met dakboswachters zes buurten en één wijk in de gemeente Velsen vergroend. We zijn gestart in de Santhaesbuurt waarna de Springerbuurt en Vogelbuurt in Velserbroek volgden!

Dakboswachters zijn enthousiaste bewoners uit de buurten die campagne gaan voeren. Ze worden opgeleid door Rooftop Revolution en helpen met informeren over groene daken. Ze motiveren zoveel mogelijk bewoners mee te doen! Want hoe meer  buren ermee doen, hoe leuker, makkelijker en goedkoper. In Velserbroek is er al een succesvol groene daken project afgerond.

We gaan de groene daken zelf aanleggen. En dat is helemaal niet moeilijk! Daarvoor krijg je als bewoner hulp van de groene dakpartner, de dakboswachters en Rooftop Revolution. We gingen aan de slag met kleine daken: vooral uitbouwen en schuren.

De eerste aanlegdag heeft plaatsgevonden op 1 april. Er vindt nog een aanlegdag plaats op 20 mei. In de ochtend kun je je materialen ophalen bij bloembollenbedrijf M. Thoolen (Hofgeester Eijnde 22). Voor deze dag kun je je nog aanmelden!

de Dakboswachters uit de Springer- en Vogelbuurt

De campagnes in de buurten werden geleid door het dakboswachtersteam Simone (Vogelbuurt), Martine en Coen (Springerbuurt) (v.l.n.r.). Zij hielpen mee in de campagnes en hebben zoveel mogelijk buren enthousiast gemaakt! Lees hieronder waarom zij het belangrijk vinden hun buurt van groene daken te voorzien.

Simone

“Al ruim 17 jaar woon ik met veel plezier samen met mijn gezin in de Vogelbuurt in Velserbroek. We genieten enorm van de natuurgebieden Spaarnwoude, Westbroekerplas en het Biezenveld die op steenworp afstand liggen. Echter, in de woonwijken zelf zijn best veel kale, grauwe schuurdaken. Wanneer deze vergroend zouden worden, dan ziet dat er niet alleen een stuk mooier uit, maar het heeft nog veel meer voordelen. Het beschermt bijvoorbeeld je dak, het zorgt voor betere afvoer van regenwater, het heeft een luchtzuiverende werking, is geluidsdempend en het bevordert de biodiversiteit. En dan is een daktuin ook nog eens zeer onderhoudsarm, hoe mooi is dat! Wij willen daarom al heel lang een daktuin, maar het is er nog niet van gekomen. Nu met het buurtinitiatief gaan we er helemaal voor. De voorbereidingen zijn al gestart met ondersteuning vanuit de gemeente Velsen. Het gaat heel erg leuk worden. Samen met twee mede ‘dakboswachters’ hoop ik dat onze wijk en natuurlijk ook andere wijken in de gemeente met ons mee willen doen om zo samen bij te dragen aan een gezonde en prettige woonomgeving!”

Martine

“Onze wijk de Springerbuurt sluit direct aan op heel veel groen: recreatiegebied Spaarnwoude. Veel bewoners zien dat echt als een pluspunt. Ik ook! Groen is dus dichtbij, maar het kan nog wel dichterbij wat mij betreft! Toen ik las over de voordelen van de daktuinen was ik direct enthousiast. De daktuinen zien er niet alleen mooi uit maar zijn ook goed voor de biodiversiteit. Natuurlijk kun je in je eentje een daktuin aanleggen, maar hoe goed zou het zijn als de hele wijk meedoet. Daarom heb ik mij aangemeld voor het buurtinitiatief. Ik ben blij dat de gemeente Velsen wijken ondersteunt want er komt best wat bij kijken om op grote schaal daktuinen aan te leggen.  De campagne gaat nu echt van start en ik ben heel benieuwd hoe de wijk er over een half jaar uit zal zien. Leuk om nu samen met twee buren deel uit te maken van dit project!”

Coen

Coen vond de zomer van 2022 veel te heet en voor vele ondraaglijk. “De warmtepieken in de kerstvakantie zijn vergelijkbaar met de hittegolf tijdens de zomer van 2022. Dit gaat de aankomende jaren intenser en langer duren. De zwarte daken van onze schuren, woningen en de straatstenen absorberen deze hitte, waardoor de temperatuur boven onze huizen en tuinen kan oplopen tot boven de 75 graden. De meeste buren zitten daardoor in de toekomstige zomers liever binnen dan buiten.”

“Ik hoop van harte dat niet alleen mijn directe buren, mijn straat, maar ook de hele wijk meedoet met dit daktuinenproject, waardoor geen enkele schuur meer in de achtertuin tot 75 graden opwarmt, maar juist de normale temperatuur behoudt zoals wanneer je in de natuur loopt. Het dak aanleggen kost maximaal een dag, maar ik verwacht dat het comfort in de wijk toeneemt wanneer we vooral allemaal meedoen, ook al wil je hem zelf niet aanleggen. Het uitzicht vanaf de eerste verdieping zal mooier, groener en afwisselender worden en kinderen in de wijk leren over biodiversiteit en onze afhankelijkheid van insecten op deze (dak)tuinen. Wie weet neemt de waarde van je huis ook toe. Ik ben Coen Bakker en met mijn vrouw en twee kleine kinderen zijn we drie jaar geleden vanuit Amsterdam naar Velserbroek aan het J Michaelpad verhuisd. Wij doen mee met dit daktuinenproject omdat we inzien dat het wonen in een groenere omgeving veel fijner is dan zomers drie maanden hittegolven moeten doorstaan in een versteende omgeving. We hopen dat ieder zijn buren kan overtuigen het dak te (laten) vergroenen.”

Meer informatie
Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Stuur dan een mailtje naar de dakboswachters via groenedakenspringerbuurt@gmail.com

Aanleg van groene daken in Den Haag

 

Wat is de planning?

 • Aanlegdagen en aanmelden

Op 1 april zijn de daken aangelegd! Op 20 mei vindt er nog een tweede aanlegdag plaats. Hiervoor kun je je nog aanmelden. Doe dat via dit formulier. In de ochtend worden de materialen bezorgd bij bloembollenbedrijf M. Thoolen (Hofgeester Eijnde 22). Tussen 09.30 & 12.00u kan je op 20 mei de materialen ophalen en gaan we van start!

Mocht je nou die dag niet je groene dak kunnen ophalen, vraag dan of een van je buren dit wil doen. Het groene dak kan prima nog een paar weken wachten.

 • Subsidie

Er is subsidie aangevraagd bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. We wachten nu of deze toegekend wordt of niet. Helaas kan je als deelnemer nu niet meer meedoen met de aanvraag.

Wat heb je aan een groen dak?

Een groen dak brengt veel voordelen met zich mee. Voor de eigenaar en voor de omgeving. Een paar voorbeelden:

 • Een groen dak verdubbelt de levensduur van je dak doordat het wordt beschermd tegen UV-straling en hagel. Zonkracht/UV straling maar ook weersinvloeden zorgen ervoor dat je dakbedekking minder lang meegaat. Door een groen dak heb je deze vorm van slijtage niet.
 • De ruimte onder het dak wordt minder warm in de zomer en vermindert ook de ‘hittestress’ in de omgeving.
 • Het zicht op groen heeft een positief effect op de mentale gezondheid.
 • Tegenwoordig raakt de riolering vaker overbelast door de steeds intensere stortbuien. Je groene dak werkt als een spons en daardoor hou je langer het regenwater vast.
 • Een groen dak draagt bij aan de biodiversiteit en brengt vogels en insecten terug in de gebouwde omgeving. Jouw dak is straks een oase tussen de zwarte woestenij van bitumen. Óf onderdeel van een keten van oases omdat al je buren ook meedoen!

Klik op de infographic hiernaast om een overzicht te zien van alle voordelen die groene daken bieden.

Hoe werkt een groen dak?

De Dakbloemenweide kan op vrijwel ieder dak! Het concept is eenvoudig en bestaat uit vijf lagen:

  • Vegetatielaag
  • Substraatlaag
  • Filterlaag
  • Drainagelaag
  • Bescherm- en wortelwerende laag 
   Op deze manier wordt niet alleen hittestress bestreden, maar versterken we de biodiversiteit en gaat de dakbedekking dubbel zo lang mee omdat de UV- straling van de zon de dakbedekking nauwelijks meer aantast. Hiermee is er zowel individueel als collectief financieel en ecologisch voordeel te behalen.
 

Bij het inzaaien wordt er bewust voor gekozen om het groendak zich natuurlijk te laten ontwikkelen op de locatie waar het wordt aangelegd. De vegetatie bestaat uit pioniersplanten, vaste planten en grasjes. Dit zijn zogenaamde waardplanten, drachtplanten en rode lijstplanten waarvan de blaadjes in de winter afsterven maar er zijn ook groenblijvers zoals inheemse sedumsoorten en wintergroene bladrozetten van duifkruid. Dit samen vormt een gebalanceerd ecosysteem.Het zadenmengsel bestaat uit inheemse planten die groeien op schraal grasland in het Nederlandse rivierengebied. Deze planten zijn dus ook droogte gewend.

 

Zelf aanleggen
Bekijk in dit instructiefilmpje hoe je het dak zelf kan aanleggen!

En wat zijn de kosten?

Een groen dak hoeft niet duur te zijn! Speciaal voor deze campagne hebben we een aantrekkelijk aanbod geregeld met dakpartner Dakbloemenweide.

Producten

 • Biodivers groendak regulier en biodivers groendak lichtgewicht.


Onderstaande prijzen zijn inclusief:

 • Het wortel-irrigatiedoek om de bodem mee te bedekken, beschermdoek, drainagerol en grind voor de randen.
 • Scheidingsprofielen (noodzakelijk).
 • Kant-en-klaar substraat.
 • Zadenmengsel.
 • BTW.
 • Transportkosten.

Mogelijke kortingen:

 • Door subsidie. Er is subsidie aangevraagd bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. We wachten nu op de uitslag. De inzendingen worden in april beoordeelt. Meedoen met de subsidie is helaas niet meer mogelijk.
 • Collectiviteitskorting. Omdat we zo blij zijn met dit buurtinitiatief, geven we de buurt nóg meer kans op korting. Als de buurt in totaal de 150m2 groen dak haalt, gaat er 5% van de prijs af, bij 250m2 10%. Zoveel mogelijk groene daken in de Springer- en Vogelbuurt. Dat wil jij toch ook?


Let op:
De prijzen zijn indicaties, de definitieve aanbieding ontvang je na aanmelding. Je aanmelding is een reservering, op dat moment heb je dus nog geen betalingsverplichting.

Veelgestelde vragen

VRAGEN OVER OF HET OP JOUW DAK KAN
Waar moet mijn dak aan voldoen om te kunnen deelnemen
 • Een plat dak
 • Je moet zelf eigenaar zijn van het dak
 • Sterk genoeg (zie draagkracht)
 • Dakbedekking moet goed zijn
 • Geen golf of zinkplaten dak
Waar moet mijn dak aan voldoen om te kunnen deelnemen
 • Een plat dak
 • Je moet zelf eigenaar zijn van het dak
 • Sterk genoeg (zie draagkracht)
 • Dakbedekking moet goed zijn
 • Geen golf of zinkplaten dak
Is mijn dak sterk genoeg?

Het product weegt minimaal 55 kg/m2 verzadigd gewicht voor de lichtgewicht variant en maximaal 73kg/m2 voor de reguliere dikte. Let op; het blijft altijd uw eigen verantwoordelijkheid dat uw dak stevig genoeg is. Dakbloemenweide heeft de lichtgewicht variant vooral op woonboten toegepast. Een combinatie tussen deze 2 gewichten in is uiteraard ook mogelijk of juist naar een dikkere laag substraat. 

In principe geldt dat als een volwassen man over het dak kan lopen dan is je dak al geschikt voor een groen dak. Als er grind op het dak ligt, is het dak als vuistregel sterk genoeg voor een groen dak.

Rekenhulp

Berekenen draagkracht zelf bouw carport, veranda, schuurtje, fietsenstalling etc.

Minimale balkmaat  overspanning van (muur tot muur ) om een groendak te kunnen dragen:

De hart op hart afstand tussen de balken mag maximaal 61 cm bedragen.

2 meter overspanning  > 3,8 cm dik  en 14,5 cm hoog

2,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 14,5 cm hoog

3 meter overspanning >  5,8 cm dik en 17 cm hoog

3,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 19,50   cm hoog

Hierbij gaan wij ervan uit dat er nog dakplaten op de balken liggen van ca 18 mm en dakbedekking.

Uitgaande van bovenstaande kan een dak veelal 65 kg permanent gewicht dragen per m2. Echter kunnen hier geen rechten aan ontleend worden en is een advies van een constructeur of aannemer altijd aan te bevelen om 100 % zekerheid te verkrijgen.

Twijfelt u toch of zijn uw balken niet zichtbaar dan kunt u een constructeur of ingenieursbureau vragen om een dakscan te doen. Ze kunnen dan middels scanapparatuur zonder sloopwerk uw dak scannen om er achter te komen hoe dik uw balken zijn en wat ze kunnen dragen.

https://www.houtinfo.nl/toepassingen/balkenschuif/

Wat als er nu grind op mijn dak ligt?

Als je kiest voor het dak laten aanleggen door de groendak partner, moet het dak bezemschoon zijn op het moment van aanleg. Het verwijderen van kiezels is best een klus om zelf te doen, maar ook kostbaar wanneer uitbesteed. Als je dak kiezels kan dragen, dan het dak ook een groendak dragen.

Hoe moet ik mijn dak opmeten?

Meet je dak nauwkeurig op. Neem hiervoor de buitenmaten van het dak. Bij de aanleg van de verschillende lagen zal je te maken krijgen met wat snijverlies. Door de buitenmaten van je dak op te geven zorgen wij ervoor dat je niet net te weinig materiaal geleverd krijgt.

We berekenen op basis van de oppervlakte hoeveel materiaal er nodig is en wat de kosten zijn.

We berekenen op basis van de omtrek van jouw dak hoeveel grind/split er benodigd is om een 10cm brede rand toe te passen als je daarvoor kiest. Het is daarom altijd belangrijk om ook de omtrek van je dak te weten. Wij leveren split in zakken van 20 kilo. Eén zak van 20 kilo is voldoende voor een grindrand van 2 meter lang en van 10 cm breed.

Moet ik uitsparingen in mijn dak aftrekken van de oppervlakte?
Nee! Dat is niet nodig. Je geeft de omtrek en de volledige oppervlakte van je dak op en daarna kun je aangeven welke uitsparingen jij in jouw dak hebt. Hier geef je alle uitsparingen aan. Bij grotere uitsparingen geef je de maten op wij zullen dit aftrekken van de totale opgegeven oppervlakte.
Hoe zit het precies met de dakrandhoogte?

Als de dakrand niet hoog genoeg is, kan besloten worden om een aluminium profielrand te gebruiken om het groen dak ‘op te sluiten.’ De groen dak partner kan je hierin adviseren.

Is dakinspectie noodzakelijk?

Nee. Er zijn meerdere mogelijkheden op basis waarvan wij jouw dak kunnen beoordelen.

Je kunt foto’s van jouw dak naar ons sturen via het aanmeldformulier.

Stuur een paar foto’s van de bovenkant van jouw dak, overzicht en close-up en bij voorkeur ook van de binnenkant als de constructie zichtbaar is.

Op basis van deze foto’s kunnen wij vaak al een goede indicatie geven van de mogelijkheden voor jouw dak. Met deze informatie kunnen wij jou adviseren en kun jij een goede afweging maken welk groendak het meest geschikt is voor je dak.

Twijfel je nog? Dan is een extra dakbedekkingscheck mogelijk. De kosten hiervoor zijn 69 euro inclusief BTW.

Is de staat van mijn dak in orde?

Voordat je je dak voorziet van groen, is het belangrijk zeker te weten dat je dak in goede staat is.

Gemiddeld gaat een bitumen dakbedekking zo’n 20 a 25 jaar mee, en EPDM dakbedekking 40 jaar. Stelregel is dat een dakbedekking die niet ouder is dan 10 jaar, in voldoende goede staat is om te beleggen met groen. Bij een leeftijd van ouder dan 10 jaar, is het verstandig een inspectie te laten uitvoeren. Het dak kunnen we inspecteren met behulp van foto’s. Bij het opsturen van foto’s van het dak kunnen wij meekijken en adviseren.

Wanneer je te horen krijgt dat je je dak moet laten repareren of vervangen om er een groen dak op te kunnen leggen, is dit uiteraard een tegenvaller. Het is echter wel echt verstandig om wel te doen. De kosten voor een nieuwe dakbedekking liggen tussen de 80 en 110 euro/m2. Geef bij de dakdekker aan dat je een groen dak wilt. Er wordt dan meteen een wortelwerende dakbedekking aangebracht.

Het goede nieuws is dat het nieuwe dak onder een laag groen twee keer zo lang meegaat als een nieuw dak. Een nieuw bitumendak wordt namelijk aan UV-straling en temperatuurverschillen blootgesteld, wat kan leiden tot scheurtjes en uiteindelijk lekkages.

Kan ik nog meedoen als mijn dak vervangen moet worden?

Moet je dak vervangen worden? Geef dit aan bij de dakboswachter. Mogelijk kan er één partij collectief de daken vervangen. En ben je na dakreparatie of dakvervanging nog op tijd om mee te doen met de actie.

VRAGEN OVER DE OPTIES EN DE KOSTEN
Wat wegen de daken waaruit je kunt kiezen?

Het gewicht van je nieuwe duurzame dak hangt af van de keuzes die je maakt. Zo scheelt het of je kiest voor een extensief dak (bijvoorbeeld sedum) of een intensief dak (bijvoorbeeld een daktuin). Dakbloemenweide maakt gebruik van los substraat in lichtgewicht en reguliere uitvoering.

Lichtgewicht   55 kg / m2

Regulier      73 kg / m2

Wat wegen de daken waaruit je kunt kiezen?

Het gewicht van je nieuwe duurzame dak hangt af van de keuzes die je maakt. Zo scheelt het of je kiest voor een extensief dak (bijvoorbeeld lichtgewicht) of een intensief dak (bijvoorbeeld een daktuin). Dakbloemenweide maakt gebruik van los substraat in lichtgewicht en reguliere uitvoering.

Regulier      73 kg / m2

Lichtgewicht   55 kg / m2

Wat kosten de daken waaruit ik kan kiezen?

Kijk naar de prijstabel en uitleg van de kosten hierboven op de deze pagina

Is er subsidie beschikbaar?

Er is subsidie aangevraagd bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. We wachten nu op de uitslag. De inzendingen worden in april beoordeelt. Meedoen met de subsidie is helaas niet meer mogelijk.

VRAGEN OVER DE AANLEG
Is het eenvoudig zelf aan te leggen?

Zeker. Met behulp van de instructievideo op de website van Dakbloemenweide is het met de nodige spierkracht eenvoudig om het dak helemaal zelf aan te leggen. Dat scheelt ook nog eens in de kosten. Zorg dat er niets (!) tussen het doek en het dakleer zit. Als er een steentje of split tussen het doek en het dakleer zit en het groendak wordt aangebracht, kan dat lekkage veroorzaken.

Hoe lang duurt het om een groen dak aan te leggen?

Het aanleggen van een groen dak van ca. 20m2 heb je in een halve dag gedaan.

Ik wil een combi met zonnepanelen, maar wat moet ik dan als eerste regelen?

Zie vraag ‘Combi met zonnepanelen, hoe ziet dat eruit?’, onder het kopje “Werking”.

WAAROM GEZAMENLIJK AANLEGGEN?

Groene daken vergroten de leefbaarheid in de buurt. Samen met je buren jouw leefomgeving verbeteren is leuk en werkt verbindend. Bovendien loopt iedereen in de aanschaf van een groen dak tegen dezelfde vragen aan. In een collectieve actie wordt het voor iedereen makkelijker en leuker gemaakt, en kan er een gevoel van gezamenlijkheid ontstaan.

Kan ik ook op een eigen datum de spullen laten leveren?

Je kunt de materialen geleverd krijgen en op een eigen moment aanleggen en inzaaien, dat is geen enkel probleem. Doe dit binnen 4 weken. Een deel van het karakter van de buurtactie gaat wel verloren als iedereen los van elkaar aanlegt. Wil jij alleen ervoor of erna, dan krijg je persoonlijke transportkosten.

Wat als ik zelf niet het materiaal op kan halen of kan aanleggen?

Als je de materialen niet kan ophalen (bij Dakbloemenweide worden deze geleverd bij bollenbedrijf M. Thoolen) vraag dan of een buurman het materiaal kan meenemen. Het materiaal van Dakbloemenweide kan je nog een tijdje opslaan in je schuur bijvoorbeeld. Nature Green levert het materiaal aan huis. Zijn product kun je maximaal zo’n 48u bewaren. Vraag eerst of je buren je kunnen helpen bij de aanleg, bij hoge uitzonderingen kan Nature Green ook helpen bij de aanleg.

VRAGEN OVER DE WERKING
Is het mogelijk in combinatie met zonnepanelen?
Helaas bieden we dit niet aan in deze campagne.

Je kunt zonnepalen en een groendak prima combineren.  Het rendement van je zonnepanelen kan tot wel 6% toenemen door het groendak, omdat dit de omgevingstemperatuur reguleert en een zonnepaneel het best presteert bij maximaal 25 graden. Groen en zonnepanelen werken het beste samen wanneer de zonnepanelen zo’n 35cm boven het groene dak liggen.

Als je al zonnepanelen hebt en deze liggen dicht op het dak, of je bent voornemens om zonnepanelen te nemen die dichter dan 35 cm op het dak komen te liggen, kies er dan voor om je groendak om je zonnepanelen heen te leggen. Dit geeft nog steeds een erg mooi uitzicht op je dak en verlaagt tevens de omgevingstemperatuur wat ten goede komt aan het rendement op je zonnepanelen.

Is het mogelijk in combinatie met zonnepanelen?

Helaas bieden we dit niet aan in deze campagne.

Je kunt zonnepalen en een groendak prima combineren.  Het rendement van je zonnepanelen kan tot wel 6% toenemen door het groendak, omdat dit de omgevingstemperatuur reguleert en een zonnepaneel het best presteert bij maximaal 25 graden. Groen en zonnepanelen werken het beste samen wanneer de zonnepanelen zo’n 35cm boven het groene dak liggen.

Als je al zonnepanelen hebt en deze liggen dicht op het dak, of je bent voornemens om zonnepanelen te nemen die dichter dan 35 cm op het dak komen te liggen, kies er dan voor om je groendak om je zonnepanelen heen te leggen. Dit geeft nog steeds een erg mooi uitzicht op je dak en verlaagt tevens de omgevingstemperatuur wat ten goede komt aan het rendement op je zonnepanelen.

Hoe werkt de waterberging van een groen dak?

Een groen dak kan water vasthouden doordat het substraat werkt als een spons.

Hoe dikker de laag substraat op je dak, hoe meer water je kan vasthouden, bergen. Het lichtgewicht pakket bergt het minste water, namelijk ongeveer 32 liter water per m2. Deze moet je dan ook het snelst water geven. Het regulier pakket bergt 42 liter water per m2.

Waarom is een groen dak goed voor de biodiversiteit?

Dit is het hart van de Dakbloemenweide; ruim 40 verschillende inheemse (dat zijn van nature in Nederland voorkomende soorten) planten, grassen, sedums en andere bloeiers die er een natuurlijk ecosysteem van maken.

 

Bespaar ik op mijn energierekening?

Het is juist dat een groendak een warmteregulerende werking heeft in de zomer, maar je kunt niet spreken over isolatiewaarden. Een gemiddeld groendak heeft een buffer van maar liefst 30 à 40 liter water per vierkante meter, in de zomer houdt dat zeker warmte tegen. Het water op het dak verdampt, dat levert eveneens enige verkoeling.

Bij warm en droog weer droogt het dak op over tijd. In dat geval neemt verkoelende werking van het dak iets af, ook omdat het substraat onder de beplanting bij zon en droogte opwarmt. Echter als de zon vol op het zwarte dak brandt wordt het zwarte dak rond de 85 graden terwijl het groendak rond de 35 graden blijft. Dat is dus een stuk koeler.

Het is niet juist dat een groendak isoleert in de winter. Het dak is dan relatief nat en geleidt eenvoudig warmte en koude. Dan is alleen je isolatie op je dak van belang.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de invloed van een groendak op de temperatuur en isolatie van een gebouw. Aangenomen wordt dat een groendak 1% tot 5% bespaart op de energie, die nodig is om bijvoorbeeld met een airco het gebouw te koelen. (Bron: www.duurzaamgebouwd.nl)

Beschadigt een groen dak mijn dak op de lange termijn?

Nee, een groen dak beschermt je dak juist. Zeker als je met een groen dak je nieuw bitumen of EPDM onttrekt aan de zonnestralen, geldt dit. De schommelingen in temperatuur zorgen ervoor dat het dak op den duur veroudert. Overdag zet het uit en ‘s nachts krimpt het weer. Dit zorgt over de jaren heen voor scheurtjes. Het groendak zorgt ervoor dat deze schommeling kleiner wordt omdat de temperatuur constanter blijft.

Wel is het zo dat als je bitumen dak al wat ouder is en het effect van UV straling al in werking is gezet, dit proces niet te stoppen is door een laag groen erop.

VRAGEN OVER HET RESULTAAT
Hoe ziet mijn groendak eruit bij aflevering/na installatie?

Het dak wordt ingezaaid dus is in de eerste maanden zwart met kleine kiemers. Zodra het voorjaar zich aandient hebben de zaden een perfecte start om te kiemen, groeien en bloeien. Het wordt elk jaar voller, sterker en completer.

Hoe ziet mijn groendak eruit bij aflevering/na installatie?

Omdat de zaden nog moeten ontkiemen, heeft het dak op dag 1 nog donkere kleur van het substraat. Zodra het voorjaar zich aandient hebben de zaden een perfecte start om te kiemen, groeien en bloeien. Het wordt elk jaar voller, sterker en completer.

Moet ik sproeien?

Irrigatie is belangrijk als er onvoldoende regen is, omdat de jonge planten erg kwetsbaar zijn. Een effectieve en eenvoudige oplossing is een zwenksproeier met een klokje erbij om het irrigeren te automatiseren. Dit kan op basis van kraanwater of oppervlaktewater, afhankelijk van de wens van de klant. Het is verstandig om bij droogte niet dagelijks een beetje water te geven maar juist elke 3 dagen en dan wat meer. Zo wennen de planten eraan dat ze niet elke dag water hebben.  

Hoe lang blijft een groen dak goed?

Het biodiverse groendak houdt zichzelf in stand, dus heeft ook geen bemesting nodig. Groene daken aangelegd in de jaren 70 doen het nog steeds. Dus zo’n 40 a 50 jaar halen de groene daken zeker.

Gaat mijn dak langer mee?
Of een dak langer meegaat als het begroend is, ligt er maar net aan van wat voor dakbedekking er sprake is. Een bestaande dakbedekking ouder dan 10 jaar die wordt voorzien van een groendak, gaat niet langer mee omdat het verouderingseffect door uv-stralen en thermische invloeden al in gang is gezet. Een nieuwe, bitumineuze dakbedekking gaat normaliter gemiddeld 20 tot 25 jaar mee. Een groendak verdubbelt de levensduur hier wél, tot maximaal 40 à 50 jaar. De levensduur van een EPDM-dak (dakrubber), dat zonder groendak een levensduur heeft van 60 jaar, wordt dankzij een groendak verlengd tot 90 jaar. (www.duurzaamgebouwd.nl)
Heeft het onderhoud of bemesting nodig?

De dakbloemenweide heeft minimaal onderhoud nodig. Denk hierbij aan irrigatie als het dak jong is, bijzaaien einde najaar voor als bepaalde plekken beperkt opkomen en eens per jaar controleren of er geen boom zaailingen in het substraat terecht zijn gekomen. Ga niet bemesten, dat is niet de bedoeling want het dak houdt zichzelf qua voedingswaarden in stand. Het is verstandig eens per jaar de afvoeren te controleren en te zien of alles nog in orde is.

VRAGEN OVER DE CAMPAGNE
Wie is Rooftop Revolution?
Rooftop Revolution brengt natuurgebieden terug de stad in. Waar? Op het grootste braakliggende terrein: de daken! Wij adviseren eigenaren hoe zij aan de slag kunnen gaan met het verduurzamen van daken, ondersteunen overheden in hun klimaatadaptatie ambitie en helpen “daklozen” om hun uitzicht te verbeteren.

Wij vinden dat de kosten en baten van groene daken eerlijk verdeeld kunnen worden. Daarom werken wij met slimme co-financieringsmodellen. Zo realiseren wij samen met bewoners, bedrijven, overheden en natuurorganisaties onze droom.

Wie is Rooftop Revolution?
Rooftop Revolution brengt natuurgebieden terug de stad in. Waar? Op het grootste braakliggende terrein: de daken! Wij adviseren eigenaren hoe zij aan de slag kunnen gaan met het verduurzamen van daken, ondersteunen overheden in hun klimaatadaptatie ambitie en helpen “daklozen” om hun uitzicht te verbeteren.

Wij vinden dat de kosten en baten van groene daken eerlijk verdeeld kunnen worden. Daarom werken wij met slimme co-financieringsmodellen. Zo realiseren wij samen met bewoners, bedrijven, overheden en natuurorganisaties onze droom.

Wat is de rol van de dakboswachter?

De dakboswachter heeft het initiatief genomen om aan deze actie mee te doen. De dakboswachter probeert zoveel mogelijk bewoners enthousiast te maken, helpt jouw vragen te beantwoorden en is contactpersoon met Rooftop Revolution.

Heeft het nut als mijn buurtbewoners ook een groen dak aanleggen?
Jazeker. Veel leveranciers geven bijvoorbeeld inkoopkorting. En ook de bezorgkosten kun je delen met je buren. Ook voor de biodiversiteit en de koeling van de omgeving in hete zomers, heeft het voordeel meer oppervlak dak te vergroenen.