Groene daken zijn er in vele soorten en maten. Van sedummatten tot daken met gewassen, bloemen, eetbare daken, dakbomen en weelderige daktuinen, er is voor ieder wat wils (lees hier meer over de verschillende soorten groen). Wat minder bekend is, is dat de beschikbaarheid van water hierin sturend is. Een diverse en rijkere begroeiing heeft meer behoefte aan water dan een sedumplantje. We leggen het je uit! 

De voordelen van water op groen
Het waterbergend vermogen van een groen dak kan variëren van 15 liter tot wel 100 liter per m2. Hoe groter het waterbergend vermogen van het dak, hoe minder overlast of schade er zal zijn bij extreme regenval omdat het water niet direct het riool in stroomt. Daarbij: hoe meer waterberging, hoe rijker de begroeiing! Ook zorgt water voor verkoeling tijdens warme perioden en verhoogt het de leefbaarheid van de stad. Die verkoeling is voordelig voor het rendement van je zonnepanelen, want je haalt meer rendement uit je zonnepaneel als het op een groene onderlaag staat (lees hier meer over de combinatie van groen met zonnepanelen).

Een groen sedumdak versus blauw-groen dak
Een sedumdak houdt relatief weinig water vast in verhouding tot een natuurdak of daktuin. Een optimaal waterbergend dak, ofwel blauw-groen dak, kent een regelsysteem waarmee het water kan vasthouden of afvoeren. Een voorbeeld van zo’n dak is een blauw-groen RESILIO dak. Dit dak kan via een slimme klep regenwater vasthouden of loslaten, afhankelijk van bijvoorbeeld weersvoorspellingen. Een RESILIO dak kan wel zo’n 100.000 liter water opslaan! Lees hier meer over deze daken. 

Laat je informeren
Overweeg je om een groen dak te nemen? Kijk dan even naar de verschillende opties die er zijn en laat je goed informeren! En wil je weten hoeveel water je op de daken kunt bergen in jouw gemeente of waterschap? En welke andere duurzame dakfuncties er mogelijk zijn? Check dan ook onze Duurzame Daken Kansenkaart.

Download de poster
Download de onderstaande poster met meer informatie over waterbergende, ofwel blauw-groene daken. De poster is gemaakt door Rooftop Revolution, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht & Rainproof. Samen zetten we ons in om de overlast van regenbuien te beperken en zien we blauw-groene daken als een van de oplossingen.

Je kunt de poster downloaden via de onderstaande knop: 

Nieuwste berichten
Even voorstellen… Astrid

Even voorstellen… Astrid

Meet the team! Iedere dag zetten wij ons keihard in om het dakenlandschap te vergroenen. Ben je benieuwd wie deze Rooftoppers nu eigenlijk zijn? En welke rol iedereen binnen het team vervult? Ontmoet onze nieuwe stagiair Amedeo!

Penningmeester / bestuurslid gezocht

Penningmeester / bestuurslid gezocht

Rooftop Revolution is op zoek naar een nieuwe penningmeester/bestuurslid. Rooftop Revolution is een landelijk opererende stichting die natuurgebieden terug in de stad brengt op het grootste braakliggende terrein: de daken. Het werk dat Rooftop Revolution doet, is...

Bedrijfskunde stagiair(e) gezocht

Bedrijfskunde stagiair(e) gezocht

Wij hebben plek voor een nieuwe stagiair(e)! Wij zoeken een enthousiast persoon die ons team komt versterken. Je werkt mee aan de ontwikkeling van onze organisatie en ondersteunt zowel inhoudelijk bij projecten als bij de business development. Past dit bij jou, heb...