Vertel: wie ben je?
Mijn naam is Esther Wienese. Ik noem mezelf de DakenDiva. Mijn missie is Elk dak een oase. Ik maak mensen bewust, inspireer ze en help ze om van hun dak een oase te maken. Oases van groen, schoonheid, water, rust, gezelligheid, ontmoeten, wonen, genieten, verbouwen, eten, spelen, werken, enzovoort.


Wat is jouw rol binnen Rooftop Revolution?
Ik ben aanjager voor Rooftop Revolution Rotterdam. Samen met Jan Henk Tigelaar en de gemeente Rotterdam werk ik aan de pilot ‘Wijkaanpak daken Rotterdam’. Met de dakenspecialisten van de gemeente Rotterdam buig ik me over de communicatie over de kansen voor daken. In mijn woonwijk Hoogkwartier – een van de wijken in die Wijkaanpak – span ik me, samen met Rooftop Revolution en het Stadslab Hoogkwartier, in om de vele platte daken in de wijk te verdichten en te verduurzamen.


Waarom nou toch die daken?
Ik houd van uitzichten. Daarom houd ik zoveel van Rotterdam. De stad met de meeste platte daken van Nederland (18,5 miljoen m²), een hypermodern hoogbouw centrum, en een geweldige skyline. Op een dak zijn is voor mij telkens weer een belevenis. Het geluid is er anders, het voelt er anders. Je ontstijgt de stad en ervaart alles vanuit een ander perspectief. Ik word daar rustig en blij van.


Wat wil je bij Rooftop Revolution bereiken?
Met de Wijkaanpak Rotterdam willen we samen met dakeigenaren groene, sociale daken creëren. Juist in deze tijd, waarin mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven, is een multifunctioneel dak extra interessant. Insteek van de Wijkaanpak Rotterdam is om in vier totaal verschillende wijken kennis en ervaring op te doen over duurzame dakontwikkeling in participatie met dakeigenaren. Na de pilot benutten we die kennis om nog veel meer daken te ontwikkelen in Rotterdam en andere steden.


Hoe ziet de ideale toekomst er voor jou uit?
De daken zijn van de gemeente, particulieren, vve’s, woningcorporaties en bedrijven. Dat betekent dat iedereen kan meehelpen steden groener, schoner, gezonder en leuker te maken. Als we samen van elk dak een oase maken, is dat goed voor ons eigen levensgeluk, goed voor steden en goed voor onze planeet.


Als je niet met groene daken bezig bent, wat doe je dan het liefst?
Ik ben eigenlijk altijd wel met daken bezig, omdat ik me beweeg in een stad die daar constant toe uitnodigt. Thuis en in mijn kantoor heb ik geweldig uitzicht op de stad en de daken. Daar geniet ik intens van en het inspireert me de stad nog mooier te maken. Ook wandel ik graag langs de Nieuwe Maas naar mijn eigen groen-blauw-rode oase: Een volks(sier)tuin in De Esch, waar de vogels me fluitend begroeten en de bomen ruisen in de wind.