Rooftop Revolution Den Haag

2021 was het jaar van het dak! Bewoners van de Prins Hendrikhof en de Veenendaalkade wilden de platte daken van hun schuren en huizen vergroenen. Lees hieronder hoe dat in zijn werk ging.

Prins Hendrikhof en Veenendaalkade worden groen!

Met zoveel mogelijk bewoners van het Prins Hendrikhof en de Veenendaalkade wilden we de platte daken vergroenen. Een groen dak is niet alleen fijner om naar te kijken dan zwart bitumen, het verdubbelt ook de levensduur van je dak, stimuleert de biodiversiteit en vermindert hittestress en overbelasting van de waterafvoer. De campagne is inmiddels voorbij. Woon jij ook in Den Haag en wil jij ook wel een groen dak? Meld je dan aan voor een persoonlijk dakadvies of lees hieronder verder.

Wat heb je aan een groen dak?

Een groen dak brengt veel voordelen met zich mee. Voor de eigenaar en voor de omgeving. Een paar voorbeelden:

  • De groene deken verdubbelt de levensduur van je dak doordat het wordt beschermd tegen UV-straling en hagel.
  • De ruimte onder het dak wordt minder warm in de zomer en vermindert ook de ‘hittestress’ in de omgeving.
  • Het zicht op groen heeft een positief effect op de mentale gezondheid.
  • Tegenwoordig raakt de riolering vaker overbelast door de steeds intensere stortbuien. Je groene dak werkt als een spons en daardoor hou je langer het regenwater vast.
  • Een groen dak draagt bij aan de biodiversiteit en brengt vogels en insecten terug in de gebouwde omgeving. Jouw dak is straks een oase tussen de zwarte woestenij van bitumen. Óf onderdeel van een keten van oases omdat al je buren ook meedoen!

Klik op de infographic hiernaast om een overzicht te zien van alle voordelen die groene daken bieden.

Hoe werkt een groen dak?

Een standaard groen dak bestaat vaak uit sedum (vetplanten) en is geschikt voor vrijwel alle type daken. Het groen bestaat uit een dun laagje substraat met daarop de sedumvegetatie. Los van een jaarlijkse inspectie behoeft het groen weinig onderhoud; het heeft in principe voldoende aan het regenwater, behalve als het wekenlang heet en droog is. Op de afbeelding hiernaast zie je de verschillende lagen waaruit een groen dak is opgebouwd.

Bovenop komt natuurlijk de vegetatielaag, een combinatie van minimaal twaalf verschillende sedumsoorten. Sedum doet het goed op daken en heeft weinig onderhoud nodig. Daaronder komt de substraatlaag van 40mm dik. Hier moeten de plantjes in kunnen wortelen. Je kunt ook kiezen voor een substraatlaag van 20mm; die is wat goedkoper maar droogt in de zomers ook ietsje sneller uit. De dikkere substraatlaag kan 40 liter per m2 opnemen, terwijl de dunnere substraatlaag 27 liter per m2 vasthoudt. Onder het substraat ligt de drainagelaag. De drainage zorgt voor een vrije afstroom van overtollig regenwater. Helemaal onderop (en dus de eerste laag om aan te leggen) vind je het wortelwerende folie. Deze laag voorkomt dat de plantjes het dak in groeien.

En Wat zijn de kosten?

Een groen dak hoeft niet duur te zijn. De extra kosten zitten voornamelijk in het niet zelf aanleggen. Ook kunnen de kosten oplopen als het dak verstevigd, hersteld of vernieuwd moet worden. Dit zijn meestal situaties die toch wel moeten plaatsvinden, dus dan is het slim om ook meteen een groen dak aan te leggen.

Voor deze campagne hebben we afspraken gemaakt met een hovenier, waardoor we de groene daken voor wel € 25 per vierkante meter kunnen aanbieden. Hoe meer vierkante meters je afneemt, hoe goedkoper het wordt!

Hiernaast hebben we uiteen gezet wat de kosten zouden zijn als er tenminste 5 bewoners meedoen aan de actie. Let op: Dit zijn slechts indicaties. De aanbieding met de definitieve berekening ontvang je na het opgeven van je dak. Je aanmelding is slechts een reservering, je hebt op dat moment dus nog geen betalingsverplichting.

Prins Hendrikhof:

1. Dak woning 35 m² = € 875,-

2. Aanbouw groot 18 m² = € 600,-

3. Aanbouw klein 4m² = € 180,-

Veenendaalkade:

1. Groot dak 24 m² = € 750,-

2. Gemiddeld dak 14 m² = € 500,-

3. Klein dak 6m² = € 250,-

Tegen een meerprijs kan de hovenier het dak ook voor je aanleggen. Wij zorgen dat je aanmelding verwerkt wordt en verzorgen het contact tussen jou en de hovenier.

Oké, leuk, ik ga ervoor!

Helaas is de campagne in Den Haag voorbij en kun je dus niet meer meedoen. Heb je zelf een dak dat vergroend moet worden of wil je graag zoveel met je buren aan de slag? Neem dan contact met ons op of meld meteen je dak aan.