IMG 4802

Dakbegeleiding groene daken woonboten
Wil jij als woonbooteigenaar besparen op je energiekosten , je dak beschermen tegen slijtage en bijdragen aan een groenere buurt? Ga aan de slag met het vergroenen van jouw dak!
Lees verder
DaCostagracht 304 319 03

Waarom woonboten?

Voorheen zette Stichting Grachten van Smaragd zich in om woonboten in Nederland te vergroenen, maar deze organisatie is inmiddels opgeheven. Gelukkig gaat hun missie niet verloren: Rooftop Revolution neemt de aanjaag- en adviesfunctie over en blijft zich inzetten voor een groener dakenlandschap: ook voor woonboten!

Wil jij jouw woonboot vergroenen? Op deze pagina vind je inspirerende voorbeelden van eerdere projecten van Grachten van Smaragd en praktische informatie over hoe jij ook een groendak op jouw woonboot kunt realiseren. Wist je dat de gemeente vaak subsidie geeft voor het vergroenen van daken? Wij kunnen als onafhankelijke partij helpen met het aanvragen van de juiste subsidies. Bekijk ook onze overige voorbeeldprojecten en onze diensten dakadvies en dakbegeleiding.

Een groendak op jouw woonboot

De voordelen voor woonbooteigenaren

Een groen dak op je woonboot brengt veel voordelen met zich mee. Het zorgt voor een aangenamer binnenklimaat doordat het in de zomer verkoeling biedt. Bijen, vlinders en andere insecten vinden hier een plek, wat het ecosysteem op en rond het water versterkt.

Daarnaast helpt het regenwater beter vast te houden. De levensduur van jouw dakbedekking zal langer zijn doordat weersinvloeden minder invloed zullen hebben op de kwaliteit. 

En dan hebben we het nog niet eens over de esthetische waarde: wil kijkt er nu niet graag naar mooi groen?

Wil je ontdekken wat er mogelijk is? Laat je inspireren door eerdere projecten en zet de eerste stap naar een groener dak! Het vergroenen van je woonboot-dak is meestal maatwerk. Neem daarom contact met ons op als je aan de slag wilt!

Dakbegeleiding Grachten van Smaragd woonboten groen dak Mondiaanboot
Dakbegeleiding Grachten van Smaragd woonboten groen dak Baarsjeskade
Dakbegeleiding Grachten van Smaragd woonboten groen dak Da Costakade
Dakbegeleiding Grachten van Smaragd woonboten groen dak Prinsengracht
0E09D18F 6DA6 4E1B 9F82 FA2C4AE5BE3E 1 201 a
IMG 5640

Een content heading

Een content hoofd tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Voorbeelden woonbootprojecten

De volgende boten hebben inmiddels een mooi groendak gekregen dankzij de inzet van Grachten van Smaragd:

  • Mondiaanboot: Het dak van deze kleurrijke mondriaan-woonboot heeft een groene bedekking gekregen! Aangelegd door Sempergreen. 
  • Baarsjeskade: Het dak van deze woonboot aan de Baarsjeskade kreeg een groene bedekking. De aanvraag werd goedgekeurd en zo droeg de gemeente voor 50% bij aan de kosten.
  • Da Costakade: Woonbooteigenaar Juul hielp zelf mee met de aanleg. Op de foto kan je zien hoe hij het sedum aan het bemesten is.
  • Prinsengracht: Het allereerste woonschip in Amsterdam met een groen dak. Geïnspireerd door dit voorbeeld gingen tien woonbootbewoners direct aan de slag met een groendak!
  • Rapenburgwal: een mooi voorbeeld van groen in combinatie met zonnepanelen. Het rendement van de zonnepanelen zal, door de afkoelende werking van het groen, hoger zijn.
  • De Wittenkade (woonschip): De oplossing van Groendakcoach voor woonschepen bleek een prachtig gevarieerd landschapje op te leveren.

Hoe weet ik wat er op mijn woonbootdak kan?

Eerder stelden Grachten van Smaragd een flowchart op waarmee woonbooteigenaren zelf kunnen inschatten of hun dak geschikt is voor vergroening en zo ja, welk type groen. Klik op de foto hiernaast om hem in het groot te bekijken. 

Wij adviseren bij de plaatsing van een groendak goed te kijken naar de constructie van jouw boot en hiervoor ook de FAQ's van Rooftop Revolution te bekijken óf advies op maat in te winnen. 

Naar de Veelgestelde vragen
Dakadvies

Veelgestelde vragen over het vergroenen van woonboten

Veelgestelde vragen rondom het vergroenen van woonboten. Voor algemene vragen, kijk op de volgende pagina met FAQ's.

Heb ik een vergunning nodig voor een groendak op mijn woonboot?

Woonboten in Amsterdam hebben geen vergunning nodig voor de aanleg van een groendak.

Hoe weet ik of mijn dak van mijn woonboot sterk genoeg is?

Een metalen woonschip kan al snel ook de zwaarste groendaken dragen. Voor woonarken geldt  de vuistregel: als het dak goed beloopbaar is, dan is het sterk genoeg voor de lichtgewicht systemen. Maar let op: het groene lichtgewichtsysteem mag niet meer dan 55 kg (verzadigd) per m2 wegen. 

Twijfel je? Neem dan contact met ons op over dakadvies.

Is de combinatie van een groendak en zonnepanelen mogelijk?

Ja, afhankelijk van de draagkracht van jouw dak, is het combineren met zonnepanelen een heel goed idee! Onderzoek wijst namelijk uit dat zonnepanelen meer rendement hebben door de afkoelende werking van groen onder het paneel. Lees verder onder onze kennisbank.

Gaat het stalen dak van mijn boot niet roesten?

De methode die bijvoorbeeld op de Prinsengrachtboot gebruikt is: voor dit woonschip zijn eerst de eventuele roestplekken behandeld en is  gecontroleerd of het hele dak wel goed in de verf zat. Vervolgens is er een laag EPDM dakrubber op het aangebracht, waarop bijna levenslange  garantie te krijgen is, maar een vergelijkbaar effect zou je ook kunnen bereiken met een bitumenlaag of speciale verf.  In alle gevallen is het voordeel roest echt verleden tijd is en dat scheelt weer werk en kosten!

Hoe diep zakt mijn boot met al dit extra gewicht?

Voor elke 10 kg/m2 die een boot zwaarder wordt, zakt de boot 1 centimeter dieper. Hoeveel je boot zakt is natuurlijk ook afhankelijk van hoe groot het dakoppervlak is ten opzicht van het oppervlakte in het water. Steekt je dak aan alle kanten uit, of heb je een schuin dak (dus meer oppervlak dak) zak je wat dieper, beleg je een dak kleiner dan de omtrek van je boot, zak je wat minder.

Met een waterverzadigd lichtgewicht Sedumsysteem van 55 kg per m2, zak je, als je boot in het geheel belegd is met een groen dak 5,5 centimeter. Omdat er wat variatie in kan zitten, raden we voor de zekerheid liever 6 cm aan te houden.

Hou ik genoeg vrijboord over?

Vuistregel is minimaal 20 cm vrijboord. In uw verzekering zijn eisen over de minimale hoogte van het vrijboord opgenomen, gangbaar is 20 cm. Het is raadzaam de polis hierop door te lezen. En bij vragen contact op te nemen met de betreffende verzekeringsmaatschappij. Dit kan voor extra kosten zorgen.

Hoe leg ik een groendak aan op mijn boot?

Het grote voordeel van woonbotendaken is dat ze op ooghoogte zijn. Waar je voor vele andere daken op veel veiligheidsmaatregelen, liftjes en gespecialiseerd personeel bent aangewezen, kunt u op een woonboot prima ook zelf het groendak aanleggen. Kijk maar naar dit filmpje!

Zijn er extra eisen die de verzekering kan stellen?

Je woonark/-bootverzekering kan eisen bevatten over de minimale hoogte van je vrijboord – meestal 20 of 25 cm – of eisen stellen aan de dragende constructie van je boot. Het is raadzaam de polis hierop door te lezen, en bij vragen contact op te nemen met je betreffende verzekeringsmaatschappij. Er is overigens een specifiek verzekeringsmaatschappij voor woonboten: Vlot-Verzekerd

Moet ik de herbouwwaarde in mijn verzekering aanpassen?

Op zich willen alle verzekeraars weten welke veranderingen je tijdens de looptijd van je verzekering aanbrengt op je drijvende woning. Dat geldt voor een groendak net zo goed als voor zonnepanelen.

Ik heb nog een standpijp, wat nu?

Een aandachtspunt in woonboten is de situatie van de standpijpen (de afvoerpijpen die door de bodem van de boot gaan). Wanneer je boot op het riool is aangesloten gebruik je ze niet meer, maar het kan zijn dat ze nog niet zijn dichtgemaakt. Je boot loopt loopt risico als het water in een open standpijp te hoog komt te staan en over de rand zou kunnen gaan stromen.  Vandaar dat het devies is, dicht vóór het aanleggen van een groendak je de standpijp altijd af.

Over de Grachten van Smaragd

Grachten van Smaragd is ontstaan uit een initiatief van twee bewoners van de Da Costakade in Amsterdam, Rian Verpalen en Toon van de Put. In 2015, al uitkijkend op de vele grijze daken van woonboten in hun omgeving, bedachten zij dat dit groener en aantrekkelijker kon. Dit leidde tot de oprichting van een vrijwilligersorganisatie en onafhankelijk informatiepunt voor en door woonbootbewoners. Het doel: alle woonbootdaken in Amsterdam vergroenen ter ere van het 750-jarig bestaan van de stad in 2025. ​In september 2018 werd de Stichting Grachten van Smaragd officieel opgericht en verkreeg kort daarna de ANBI-status. Het bestuur bestond uit voorzitter Rian Verpalen, secretaris Veron Koster en penningmeester Erik den Boer.

Het initiatief groeide uit tot een beweging waarbij meer dan 300 woonbootbewoners hun daken hebben vergroend, wat bijdroeg aan een groener en biodiverser stadsbeeld. In 2024 werd de organisatie opgeheven, maar de missie leeft voort via Stichting Rooftop Revolution.

Groendak

Hoe werkt een groen dak?

Een groen dak bestaat vaak uit vegetatie bovenop een paar lagen die deze in stand houden en het dak beschermen. Vroeger werd op daken voornamelijk sedum (vetplantjes) gelegd; tegenwoordig zijn groene daken ontwikkeld die meer ruimte voor natuur bieden met een mix van bloemen, grassen en kruiden.

Een lichtgewicht groen dak heeft verschillende lagen:

  1. Vegetatielaag: Bloemen, grassen, kruiden en sedum. Heesters en bomen zijn mogelijk op uitgebreidere groene daken.
  2. Substraatlaag: Een laag van minimaal 6 cm aarde waar de planten in wortelen. Hoe dikker deze laag, hoe uitgebreider en droogtebestendiger de beplanting, maar ook hoe zwaarder.
  3. Filtervlies: Voorkomt dat de substraatlaag wegspoelt
  4. Drainagelaag: Houdt genoeg regenwater vast voor de beplanting en voert overtollig water af naar de afvoeren.
  5. Beschermlaag/wortelwerend folie: Voorkomt dat de wortels door de dakbedekking groeien.
Schermafbeelding 2025 01 16 om 17.37.36

De voordelen van een groen dak:

Spaarvarken groen

Kostenbesparing

Een groen dak verlaagt de energiekosten door betere isolatie. 

Dak

Verlengde levensduur van het dak

Een groen dak verdubbelt de levensduur van de dakbedekking.

Klimaat

Klimaatadaptief

Woningen zijn beter bestend tegen weersinvloeden zoals hittestress en regenwateroverlast. 

Zonnepaneel

Versnelde terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen presteren beter op een groen dak, wat de terugverdientijd verkort.

Leefomgeving

Verbeterde leefomgeving

Een groen dak vemindert fijnstof, CO2-uitstoot én is ook nog eens heel fijn om op uit te kijken.

Biodiversity 18498272

Verhoogde biodiversiteit

Een biodivers groen dak geeft ruimte voor vogels, vlinders en insecten en bevordert daarmee de biodiversiteit.

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met onze experts op.

Breng je dak tot leven!

Op zoek naar advies of begeleiding bij het vergroenen van jouw dak/je daken of de communicatie daarover? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Samen transformeren wij daken tot multifunctionele en groene bakens in onze steden.

Cookie en privacystatement
Pers en media
Vacatures
Partner worden

Contact

Mauritskade 64
1092 AD  AMSTERDAM
Nederland

020-2440918
info@rooftoprevolution.nl
www.rooftoprevolution.nl