Afgelopen vrijdag 10 juni vond het Rooftop Symposium 2022 plaats. Aan het einde van de dag werd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen de Rooftop Award 2022 uitgereikt. En de winnaar is…. de multifuntionele daktuin van Inspyrium in Cuijk! Juryvoorzitter Arjen Ketting (MVRDV) overhandigde de prijs uiteindelijk aan Boomkwekerij Ebben en VIC Landscapes. VIC Landscapes ontwierp de daktuin, beplanting en bomen zijn uitgezocht door Boomkwekerij Ebben.

Organisatie met de winnaars van Inspyrium, v.l.n.r: Toon Ebben (Boomkwekerij Ebben), Arjen Ketting (MVRDV), Jan Henk Tigelaar (Rooftop Revolution), Dirk Ebben (Boomkwekerij Ebben), Suze Gehem (oprichter Rooftop Revolution), Wilco Versprille (VIC Landscapes). Beeld: Ingrid Vente (Art to connect).


Multifunctioneel & groen: een beleving voor het oog

Het dak op het Inspyrium in Cuijk mag zich een terechte winnaar noemen. Juryvoorzitter Arjen (MVRDV): “Dit dak heeft werkelijk alles in zich: een mooie vormgeving, afwisselende beplanting, een goede gebruiksfunctie, veel innovatieve elementen en veel aandacht voor natuur en biodiversiteit. Boomkwekerij Ebben inspireert ons allemaal met de daktuin op het Inspyrium!”

Een verscheidenheid aan meerstammige bomen en struiken karakteriseert het 1.400 m2 grote dak, gecombineerd met eilanden van vaste planten, fruitbomen, kruiden en gevelgroen. Het is een afwisselend, organisch landschap met knusse zithoeken, een kas, een pergola en een bar, maar ook zwevende eettafelstoelen aan een zwevende tafel en 3D-geprinte banken. Verder is er een windmolen die de drinkschaal van de vogels door middel van een overstort automatisch bijvult, een groot vogelnest en vogelkastjes van een vogelwerkgroep. De gigantische boomhut met een prachtig uitzicht over het landschap en de daktuin maakt het geheel af. Een strook bomen met samengesteld blad, beplanting met voornamelijk grote bladeren en veel varens zorgen bij de boomhut voor een junglegevoel. Dirk van Ebben: “Met deze daktuin hebben we ook onze eigen grenzen verlegd en alle betrokkenen hebben hier hun ziel en zaligheid in gelegd. We zijn dan ook ontzettend blij met het mooie resultaat en heel trots dat we de Rooftop Award hebben gewonnen.”

Inspyrium daktuin

Rijkdom aan biodiversiteit en eetbare planten

Voor de plantenliefhebber is het assortiment speciaal. Je vindt er een rijkdom aan biodiversiteit en soorten planten, geschikt voor alle seizoenen. De ‘junglebomen’ hebben in de meeste gevallen een eetbare vrucht en ook in de eilanden zijn bomen gebruikt die eetbare vruchten geven. De onderbeplanting van kruiden zoals dwerg origanumhyssop, bonenkruid, kruiptijm, wilde knoflook, salie en munt vult dit aan. Achterin de daktuin is een zuurminnende hoek ingericht. Hier is geen kalkrijk lavasubstraat toegepast, maar zuurder daktuinsubstraat met turf. Bosbes, veenbes, honingbes, vossenbes, bergthee en gojibes doen het hier uitstekend.

Inspyrium daktuin

Educatieve en innovatieve functie

Het ontwerp biedt ook een educatieve functie. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld hun fiets plaatsen onder een grote regenton waar al fietsend water kan worden gepompt. Dit laat zien hoeveel energie een boom nodig heeft om het vocht vanuit zijn wortels naar de kroon te krijgen. Innovaties stimuleren is één van de doelstellingen van de daktuin. In samenwerking met de TU Delft zijn er bijvoorbeeld proefbakken voor boomveren neergezet. Aan de hand van een speciale ophangconstructie kunnen deze bomen zonder te wortelen in de grond vrijwel overal geplaatst worden.

Jury en nominaties

De jury, Arjen Ketting – MVRDV (juryvoorzitter), Mirjam Slob – Rooftop Rumour, en Jennifer de Jonge – NEST architect voor de dieren, kozen maar liefst zes finalisten, waaronder er twee een tweede plek kregen. Eén hiervan was de daktuin op de Groenmarkt in Amsterdam, gerealiseerd door De Dakdokters en ontworpen door Buro Harro. De andere was een CPO-project aan de Weespertrekvaart (Amsterdam), gerealiseerd vanuit het RESILIO project, in samenwerking met De Dakdokters, Metropolder Company, Klimaatgarant en Waternet.