
Kostenbesparing
Een groen dak verlaagt de energiekosten door betere isolatie.
Als Rooftop Revolution streven we naar het combineren van zoveel mogelijk functies op het dakoppervlak. Dit houdt in dat we niet alleen de daken willen vergroenen, maar deze juist ook in willen zetten voor de energietransitie.
Want ondanks dat de groei van de Nederlandse zonne-energiemarkt over zijn piek heen is, is er ook goed nieuws. In de zakelijke markt zet de groei de komende jaren door en wordt steeds meer zonnestroom opgeslagen in batterijen.
Het combineren van zonnepanelen met groene of blauwgroene daken biedt vele voordelen. De aanwezigheid van het groen verlaagt bijvoorbeeld de temperatuur van het dak en de panelen, waardoor de zonnepanelen efficiënter werken en zo een hoger rendement opleveren (gemiddeld tot 5%, met uitschieters tot 16%). Lees hier meer over ‘gele daken’.
Maar hoe brandveilig is het combineren van zonnepanelen en groene daken? Het Rijksvastgoedbedrijf heeft dat in januari 2025 getest.
Beeld: RVB/Vincent van den Hoogen
Brandtesten op groene daken
Uitgangspunt voor de test was een kurkdroog groen dak in combinatie met zonnepanelen die extreem brandonveilig geplaatst waren. Een ondenkbaar scenario, maar voor de test moest er worden uitgegaan van de meest gevaarlijke situatie.
Uit de brandtesten blijkt dat de groene dakbedekking het probleem niet is. Het gevaar schuilt in de kunststof bakken waar de vegetatie in groeit. Deze bakken zijn vooralsnog gangbaar bij het plaatsen van een groendak (niet in de adviezen van Rooftop Revolution overigens). Uit het onderzoek komt naar voren dat dergelijke bakken licht ontvlambaar zijn. Wanneer het kunststof vlam vat, slaat de vlam in de dakconstructie.
Maar als planten op een doorlopende vegetatiemat groeien, is er geen gevaar voor de onderliggende dakconstructie. Het kurkdroge groen brandt alleen aan de oppervlakte. De voor de test uitgedroogde substraatlaag (de mat) waar de planten in wortelen, vatten geen vlam. De temperatuur onder de mat werd niet hoger dan 50oC.
Lees hier de bron van dit artikel van het Rijksvastgoedbedrijf.
Een groen dak bestaat vaak uit vegetatie bovenop een paar lagen die deze in stand houden en het dak beschermen. Vroeger werd op daken voornamelijk sedum (vetplantjes) gelegd; tegenwoordig zijn groene daken ontwikkeld die meer ruimte voor natuur bieden met een mix van bloemen, grassen en kruiden.
Een lichtgewicht groen dak heeft verschillende lagen:
Een groen dak verlaagt de energiekosten door betere isolatie.
Een groen dak verdubbelt de levensduur van de dakbedekking.
Woningen zijn beter bestend tegen weersinvloeden zoals hittestress en regenwateroverlast.
Zonnepanelen presteren beter op een groen dak, wat de terugverdientijd verkort.
Een groen dak vemindert fijnstof, CO2-uitstoot én is ook nog eens heel fijn om op uit te kijken.
Een biodivers groen dak geeft ruimte voor vogels, vlinders en insecten en bevordert daarmee de biodiversiteit.
Op zoek naar advies of begeleiding bij het vergroenen van jouw dak/je daken of de communicatie daarover? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Samen transformeren wij daken tot multifunctionele en groene bakens in onze steden.
Cookie en privacystatement
Pers en media
Vacatures
Partner worden
Mauritskade 64
1092 AD AMSTERDAM
Nederland
020-2440918
info@rooftoprevolution.nl
www.rooftoprevolution.nl