Rooftop Revolution Nijmegen

In Nijmegen gaat lokale aanjager en Nijmegenaar Nando aan de slag met de vergroening van de daken. Samen met Rooftop Revolution en de gemeente helpt hij bewoners en ondernemers om platte daken te vergroenen en nieuwe functies te geven.

EEN GROENE BINNENSTAD

Door het hoogteverschil is het geen straf om Nijmegen via de noordkant binnen te komen. Een prachtige stad aan de Waal waar de Stevenstoren hoog boven uit torent.

Door dit hoogteverschil valt ook wat anders op, namelijk hoe grijs het landschap eigenlijk is op de daken van de Nijmeegse binnenstad. Hier moet groene verandering in komen! Niet alleen omdat het mooier is, maar ook omdat groen goed is voor de stad en haar inwoners.
De Nijmeegse binnenstad heeft net als veel andere binnensteden een diversiteit aan bebouwing: winkels, (sociale) huurwoningen, koopwoningen, musea en horeca, dus ook een diversiteit aan daken. En voor iedereen is er weer een andere reden om met het dak aan de slag te gaan. Wij helpen graag alle eigenaren op weg.

Wijkaanjager Nando

Wie ben ik?

Mijn naam is Nando Habraken, lokale aanjager in Nijmegen voor Rooftop Revolution. Ik ben opgegroeid in de stad en kwam weinig in contact met de natuur, tot ik er zelf naar op zoek ging. Nu besef ik hoe belangrijk de natuur is, en het is zonde dat stedelingen dit niet altijd ervaren. Daarom zie ik het als mijn taak om de natuur terug te brengen naar de stad.

Mijn droom
Door het hoogteverschil in Nijmegen zie je vaker dan je lief is de leegheid van ons dakenlandschap. Grijze, witte en zwarte saaie daken. Als je door de straten loopt merk je hier niks van, maar wanneer je uitkijkt over de stad dan zie je dat erg goed. Ik hoop dat ik op een dag vanuit het noorden Nijmegen binnenkom en een stad zie liggen met allemaal groene dak-oases. Van een dakpark op het grootste gebouw waar mensen kunnen ontsnappen aan de drukte op straatniveau, tot intieme daktuintjes voor de mensen die anders opgesloten zouden zitten in hun appartement.
Nando’s Dakadvies
Wil je tips over wat er kan op je dak(en), advies over de aanleg, of hulp bij het aanvragen van subsidie voor een groen of groen-blauw dak? Dan kom ik graag langs om de mogelijkheden te onderzoeken. Van daktuin, tot wateropvang en energieopwekking, samen kunnen we kijken welke stappen er gezet moeten worden op weg naar een groene oase.

Nijmegen in kaart

Op deze kaartjes is te zien waarom vergroening nodig is in de stad Nijmegen.

Op het eerste plaatje is te zien welke dakoppervlakten het warmste worden in de zomer. Die kleuren donkerrood. Je ziet hier duidelijk dat het de grote dakoppervlakten in het midden van de binnenstad zijn. We zouden de hittestress kunnen verlichten door juist deze daken, oftewel ‘hitte-eilanden’, te vergroenen, want groen koelt de stad!

Op het tweede plaatje is de letterlijke afstand tot groen (en dus verkoeling) aangegeven. Op veel plaatsen in het centrum is dit erg ver lopen, en zeker voor onze kwetsbare bevolking kan dit een probleem zijn.

Ook hier is duidelijk dat in het midden van de binnenstad de verkoeling het verste weg en dus het hardst nodig is. Deze kaartjes laten goed zien waarom we nu aan de slag moeten met de vergroening van onze binnenstad!

Heb je een vraag voor Nando?

Ik beantwoord graag je vragen over groene daken. Ik kan langskomen voor een professioneel dakadvies, waarbij ik zal adviseren over de mogelijkheden die er liggen op uw dak. Daarnaast kan ik je tips geven over de aanleg van het groendak en de mogelijkheden tot subsidie. Ik ben benieuwd welke groene oase er verstopt ligt op uw bitumen dak. Samen kunnen we kijken welke stappen het meest geschikt zijn voor jouw groene droom.