Denk je aan Zuidas, dan denk je waarschijnlijk niet aan groen. Als je een tijdje niet door Zuidas hebt gefietst, verbaas je je weer over wat er is bijgebouwd. Nieuwe appartementen- en kantoorgebouwen schieten uit de grond. Toenemende verstening zorgt ervoor dat water steeds moeilijker weg kan stromen. Daarbij is er door klimaatverandering een toename in piekbuien, die ervoor zorgen dat de riolering overbelast raakt. Parkdaken bieden hier oplossingen voor. De gemeente Amsterdam heeft daarom sinds 2017 regelgeving ingevoerd die  projectontwikkelaars in Zuidas verplicht bij nieuwbouw een dak onder 50 meter hoogte te voorzien van groen. Maar hoe zit dat met bestaande bouw? Een aantal early adaptors aan het woord die hun dak hebben getransformeerd.

In het voorjaar 2016 heeft vastgoedbelegger Vesteda tijdens de renovatie van het appartementenpand aan De Boelelaan een Parkdak voor de bewoners aangelegd (zie foto hierboven). Hiermee waren ze de eerste in Zuidas die een multifunctioneel dak aanlegde. Het prachtige ontwerp van De Dakdokters in samenwerking met Heeswijk Architecten resulteerde in een dak dat slim omgaat met regenwater, een verblijfsplek voor de bewoners biedt en er zeer aantrekkelijk uitziet met verschillende planten en bloemen. Michiel Gieben, Marketing manager bij Vesteda, is enorm trots op dit prachtige resultaat: “Het Parkdak voldoet aan onze duurzaamheidsambitie. We voegen groen toe, bufferen water, het heeft een isolerende werking en een community versterkend effect. Voor de bewoners is het aantrekkelijk om zo’n daktuin te hebben. Dat blijkt ook wel, er wordt veel gebruik van gemaakt”. Het is niet bij dit Parkdak gebleven. Inmiddels heeft Vesteda vastgelegd in hun spelregels om bij nieuwbouw altijd iets te doen met het dak. “Dit kan een Parkdak zijn, een verblijfsruimte, zonnepanelen.. Per dak kijken we wat we kunnen, om daar iets mee te doen”.

Tijdens het Rooftop Symposium gaf Donkergroen een rondleiding op het dak van Circl.

Circulaire daktuin van ABN AMRO

In september 2017 opende Circl, het circulair paviljoen van ABN AMRO, haar deuren. Het pand is volledig circulair ontworpen door Architekten Cie en Donkergroen heeft het circulaire thema doorgetrokken tot de buitenruimte. De prachtige daktuin is goed zichtbaar voor de omringde kantoorpanden en is 24/7 toegankelijk voor het publiek.  De tuin heeft een paal met zonnepanelen waarmee je je mobiel kunt opladen, er is een insectenhotel, beplanting die aantrekkelijk is voor de vogels, vlinders en insecten maar die ook elk seizoen een ander beeld biedt. Volgens Elwin De Vink, hoofdontwerper van Donkergroen, is de impact van het hele project op Donkergroen groot: door zo gedwongen na te denken over circulariteit en bij alles vragen te stellen, is het bedrijf ook zijn eigen bedrijfsvoering onder de loep gaan nemen en heeft het een nieuwe missie voor zichzelf geformuleerd: in 2035 wil Donkergroen volledig circulair werken.

Parkdak van Breevast

Vastgoedeigenaar Breevast heeft het afgelopen voorjaar een prachtig Parkdak laten aanleggen door de Dakdokters i.s.m. Karres en Brands. Het Parkdak is 2150 m2 groot en heeft een reguleringssysteem om regenwater slim af te voeren zodra het droog is. Medewerkers en bewoners van het pand gebruiken het dak om te verblijven, lunchen, vergaderen of een rondje te lopen. Om deze reden heeft Breevast geïnvesteerd in een Parkdak, maar tevens uiteraard om een belangrijke verduurzamingsslag te maken. Judith Wintraecken, projectontwikkelaar bij Breevast, “De wens was om een ontwerp te maken dat doet denken aan de High Line in New York en dat is gelukt! Deze attractieve extra verdieping is zeker een meerwaarde voor het pand”.

 

Het dak van Breevast in de Vivaldistraat.

Duurzaamheidsambitie Accenture

Consultancybureau Accenture heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Hun kantoor in Zuidas is gevestigd in de ITO-toren. Aankomend jaar wordt er een bijenhotel toegevoegd en kijkt Coen Krol, mobility manager, met Rooftop Revolution naar de verdere mogelijkheden voor het dak. Coen Krol: ‘Toen wij introkken in ons kantoor in de Ito-toren, hebben we aangegeven dat we een groen dak wilden op het dakterras. We zijn huurders dus zijn beperkt in de mogelijkheden. We hebben er kruidenbakken op geplaatst en zonnepanelen. We hebben ook geprobeerd om compost van koffiedik te maken voor de bemesting van de planten. Dit lukte helaas niet omdat werknemers de compostbak verwarden met een prullenbak”.

Om de werknemers meer te betrekken bij de activiteiten op het dak kunnen ze dit jaar een imker-cursus doen. Krol: “Dit jaar gaan we bijenkolonies op het dak zetten zodat we daar honing kunnen maken. Werknemers kunnen een cursus volgen bij een imker zodat ze leren om zelf voor de bijen te zorgen”. Net als Breevast vindt Accenture een daktuin belangrijk voor hun werknemers. “Een daktuin is aangenaam en prettig om naar te kijken. Verder is het natuurlijk goed voor waterberging. Waar mogelijk willen we zoveel mogelijk daktuinen. We zitten echter overal in huurpanden en hebben geen eigen vastgoed. Hierdoor ben je afhankelijk van de beheerders van het pand en de andere huurders”.

Ambitie 25.000 m2 Parkdaken Zuidas

In oktober lanceerden Rooftop Revolution met Green Business Club Zuidas, gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de gezamenlijk ambitie om 25.000 m2 Parkdaken in Zuidas in 2020 te realiseren. Wij bieden gratis dakscans aan om de mogelijkheden op daken in kaart te brengen. Verder is het aan ons om verschillende partijen bij elkaar te brengen, zoals huurders en beheerders. De eerste intakes zijn een feit en hopelijk kunnen we dit jaar de eerste Parkdaken aanleggen. Woont of werkt u in Zuidas en wilt u meer informatie? Mail dan naar zuidas@rooftoprevolution.

 

Dak van Accenture in de Ito-toren. 

Nieuwste berichten
Rooftop Award 2021

Rooftop Award 2021

Wat is het mooiste dak van Nederland? Nomineer jouw Rooftopper van 2021!

Water op groene daken

Water op groene daken

Groene daken zijn er in vele soorten en maten. Van sedummatten tot daken met gewassen, eetbare daken, dakbomen en weelderige daktuinen. Wat minder bekend is, is dat de beschikbaarheid van water hierin sturend is. Een diverse en rijkere begroeiing heeft meer behoefte aan water dan een sedumplantje. We leggen het je uit aan de hand van een poster. Lees hier meer!

Duurzame Daken Expo Utrecht: Jan Henk over de duurzame Daken Kansenkaart

Duurzame Daken Expo Utrecht: Jan Henk over de duurzame Daken Kansenkaart

Waar begin je als je als vastgoedpartij, gemeente of provincie daken duurzaam wilt benutten? Rooftop Revolution maakte in samenwerking met Matrixian Group de Duurzame Daken Kansenkaart om inzicht te bieden in de mogelijkheden op de daken. Tijdens de DuurzameDakenExpo van Green Business Club Utrecht Centraal en Natuur en Milieufederatie Utrecht leggen we dit uit, kijk mee.