MIDDELLAND

Een vooroorlogse wijk in het westen van Rotterdam die deel uitmaakt van het stadsdeel Delfshaven.
Middelland is een gemêleerde wijk met statige lanen, drukke winkelstraten (zoals de Nieuwe Binnenweg) en gerenoveerde delen. Én heel veel huizen hebben platte daken.

Middelland kent een bijzonder rijk en actief netwerk van betrokken bewoners. In 2014 is gestart met Mooi, Mooier, Middelland voor wijkverbetering in samenwerking met de wijkbewoners, gemeente en wijkpartners.

Voor Mooi, Mooier, Middelland is het benutten van de daken ook een onderdeel van de aanpak voor het verduurzamen van de wijk.

 

Middelland gaat de komende jaren stap-voor-stap radicaal vergroenen en verblauwen. Vanuit de insteek: het zijn uiteindelijk vele kleine impulsen die gezamenlijk voor grote impact zorgen.

De eerste stappen daarin zijn genomen in de vorm van duizend regentonnen in de straten, de oprichting van een zonne-energie cooperatie en de ontwikkeling van het onlangs getransformeerde Oostervantplein tot Oostervantplantsoen.

De volgende stap richting de toekomstdroom is de duurzame ontwikkeling van de platte daken van Middelland. Samen met Rooftop Revolution Rotterdam gaat de wijk aan de slag om ook dit onderdeel van de ‘droom’ realiseren.

De dakdroom van Peter

Verschillende bewoners van Middelland dromen van een groen dak. Peter is er één van.

Wat is het nu? 

Het lege platte dak op de Nieuwe Binnenweg heeft een oppervlakte van ongeveer 60 vierkante meter.

Waar droom je van?

Het zou fantastisch zijn om een volledig groen dak te hebben mét wateropvang. Zodat bijvoorbeeld het regenwater door alle bewoners van het pand gebruikt kan worden om het toilet mee door te spoelen.

Wat heb je nodig?

Tot nu toe is het nog echt een droom omdat ik het groene dak heb gepromoot. Als er geld en tijd is komen ze bij mij terug en gaan we kijken naar de mogelijkheden!

Aan de slag met je dak?

Doe het samen met de wijkaanjagers

Over wijkaanjager Florian:

Ik ben Florian Nelemans en in 2018 afgestudeerd aan de TU Delft als architect. Daarna ben ik als zelfstandig ondernemer gestart om een bijdrage te leveren aan de duurzame transitie. Ik woon in Middelland en ben daar duurzaam koploper met mijn eigen groen dak. Mijn ambitie is het creëren van een groene oase op hoogte. Door het ruimtegebrek in de steden liggen hierboven op de gebouwen enorm veel kansen voor ontwikkeling.

 

Over wijkaanjager Anne Bo:

Ik ben Anne Bo Vis, 23 jaar oud en bezig met alles wat te maken heeft met het milieu en recyclen. Naast de groene daken heb ik een winkel op de Nieuwe Binnenweg met antieke serviezen. Mijn winkel is honderd procent duurzaam. Mijn rol binnen Rooftop Revolution is het enthousiasmeren en informeren van bewoners over groene daken in de wijk Middeland. De ideale toekomst zou zijn dat er evenveel groen op de daken ligt als op de grond zichtbaar.