Middelland

Een vooroorlogse wijk in het westen van Rotterdam die deel uitmaakt van het stadsdeel Delfshaven.
Middelland is een gemêleerde wijk met statige lanen, drukke winkelstraten (zoals de Nieuwe Binnenweg) en gerenoveerde delen. Én heel veel huizen hebben platte daken.

Middelland kent een bijzonder rijk en actief netwerk van betrokken bewoners. In 2014 is gestart met Mooi, Mooier, Middelland voor wijkverbetering in samenwerking met de wijkbewoners, gemeente en wijkpartners.

Voor Mooi, Mooier, Middelland is het benutten van de daken ook een onderdeel van de aanpak voor het verduurzamen van de wijk.

 

Middelland gaat de komende jaren stap-voor-stap radicaal vergroenen en verblauwen. Vanuit de insteek: het zijn uiteindelijk vele kleine impulsen die gezamenlijk voor grote impact zorgen.

De eerste stappen daarin zijn genomen in de vorm van duizend regentonnen in de straten, de oprichting van een zonne-energie cooperatie en de ontwikkeling van het onlangs getransformeerde Oostervantplein tot Oostervantplantsoen.

De volgende stap richting de toekomstdroom is de duurzame ontwikkeling van de platte daken van Middelland. Samen met Rooftop Revolution Rotterdam gaat de wijk aan de slag om ook dit onderdeel van de ‘droom’ realiseren.

De dakdroom van Jan-Maarten

Ik wil van het dak van het Supernova Hotel een groen uitzicht maken met idealiter ook nog een dakbar omringd door groen!

De dakdroom van Phillipe

Heerlijk samen met mijn vrouw genieten van een kopje thee van door zonne-energie opgewarmd water tussen de bloemen op het dak.

De dakdroom van Mirjam

Samen met de VvE zou ik bijna 2.000 m2 willen veranderen in groen, met sedum, biodiverse planten en zonnepanelen. Nooit meer grind wassen!

De dakdroom van Phillip

Zou het niet mooi zijn om een multifunctioneel groen dak te hebben die je woning zelfvoorzienend maakt? Maar eerst nog even een constructieberekening!

De dakdroom van Peter

Het zou fantastisch zijn als er straks een groen dak ligt mét wateropvang, zodat we straks met het regenwater de wc kunnen doorspoelen!

Daktiviteiten

Het dak op met Dirk & Martijn

Het dak op met Dirk & Martijn

Dirk en Martijn wonen samen in een prachtig appartement aan de Jacob Loisstraat achter het centraal station. Samen met Havensteder zijn we aan het onderzoeken of het mogelijk is dit dak om te toveren in een groene oase.

Lees meer
Over de wijkgrenzen heen

Over de wijkgrenzen heen

Op een zonnige herfstochtend stond wijkaanjager Anne Bo samen met de werknemers van Erasmus Centre for Entrepreneurship op een van de daken van de Lee Towers! De werknemers willen heel graag de bovenste laag van deze imposante toren verduurzamen en daar gaat Rooftop...

Lees meer
De groene daktuin van André

De groene daktuin van André

Midden in west woont André met zijn vrouw. Ze hebben een prachtig dak met veel boomtoppen als uitzicht. Ze kunnen niet wachten om in de zomer op hun vergroende terras te zitten.

Lees meer

Aan de slag met je dak?

Doe het samen met de wijkaanjagers

Over wijkaanjager Florian:

Ik ben Florian Nelemans en in 2018 afgestudeerd aan de TU Delft als architect. Daarna ben ik als zelfstandig ondernemer gestart om een bijdrage te leveren aan de duurzame transitie. Ik woon in Middelland en ben daar duurzaam koploper met mijn eigen groen dak. Mijn ambitie is het creëren van een groene oase op hoogte. Door het ruimtegebrek in de steden liggen hierboven op de gebouwen enorm veel kansen voor ontwikkeling.

 

Over wijkaanjager Anne Bo:

Ik ben Anne Bo Vis, 23 jaar oud en bezig met alles wat te maken heeft met het milieu en recyclen. Naast de groene daken heb ik een winkel op de Nieuwe Binnenweg met antieke serviezen. Mijn winkel is honderd procent duurzaam. Mijn rol binnen Rooftop Revolution is het enthousiasmeren en informeren van bewoners over groene daken in de wijk Middeland. De ideale toekomst zou zijn dat er evenveel groen op de daken ligt als op de grond zichtbaar.