Amsterdam West is een groen dak rijker! Afgelopen zaterdag 4 maart kreeg het dak van de woonboot van Birgitte Beets aan de Baarsjeskade een groene bedekking. Nadat Beets ruim een jaar geleden op haar woonboot kwam wonen, viel het haar op hoe warm haar woning werd in de zomer. Een aircosysteem vond ze geen ideale oplossing: niet goed voor het milieu en bovendien stond het lelijk in het zicht op het dak.

Toen ze in VLOT-magazine een advertentie zag van een lichtgewicht groen dak systeem was de oplossing in zicht. Beets: “Jan Mossel van Sedumworld vertelde dat een groen dak isolerend werkt en dat de temperatuur in de zomer 5 graden daalt. Toen was ik om”. Ze vroeg een offerte aan en subsidie bij de gemeente Amsterdam. De aanvraag werd goedgekeurd en zo droeg de gemeente voor 50% bij aan de kosten en kon ze haar dak binnen een maand realiseren!

De aanleg van het dak aan de Baarsjeskade was een speciaal moment. Het was namelijk het eerste dak dat werd aangelegd door “de Kades van Smaragd”, een initiatief van Rian Verpalen. Als cadeau voor de 750ste verjaardag van Amsterdam in 2025 wil zij, door de daken van alle 2.500 woonboten te vergroenen, de jarige stad behangen met een schitterend groen sieraad. In december organiseerde ze samen met Rooftop Revolution een informatiebijeenkomst voor woonbootbewoners van de Da Costabuurt in Amsterdam West. De opkomst was groot en het enthousiasme ook, meerdere eigenaren zijn inmiddels bezig met hun eigen subsidieaanvraag.

Voor het aanleggen van het dak aan de Baarsjeskade werd via de Kades van Smaragd hulp aangeboden. Om 9.00 stonden de hulptroepen klaar en ondanks een kleine vertraging (de aircosystemen die op het dak stonden moesten worden losgekoppeld) lag het dak er snel op. De aanleg trok veel aandacht van mensen die langs liepen of in de buurt wonen. Buurman Thijmen Vissers: “Het is een feest om elke dag uit te kijken op het groene dak van de woonboot schuin aan de overkant! Behalve dat het goed is het voor het milieu, wordt ook het grauw en grijs verdreven en geeft het kleur in de stad en dat kan Amsterdam gebruiken!”

Heb jij of ken je iemand met een woonboot of een ander dak dat wel wat groen kan gebruiken? Laat het ons weten!

Nieuwste berichten
Even voorstellen… Amedeo

Even voorstellen… Amedeo

Meet the team! Iedere dag zetten wij ons keihard in om het dakenlandschap te vergroenen. Ben je benieuwd wie deze Rooftoppers nu eigenlijk zijn? En welke rol iedereen binnen het team vervult? Ontmoet onze nieuwe stagiair Amedeo!

Vacature penningmeester & bestuurslid

Vacature penningmeester & bestuurslid

Rooftop Revolution is op zoek naar een nieuwe penningmeester/bestuurslid. Rooftop Revolution is een landelijk opererende stichting die natuurgebieden terug in de stad brengt op het grootste braakliggende terrein: de daken. Het werk dat Rooftop Revolution doet, is...

De toekomstvisie van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

De toekomstvisie van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Streven naar lange termijn oplossingen en een integrale groen-blauwe aanpak: zo kijkt Waterschap Amstel Gooi en Vecht naar de toekomst. Lees hier het interview met Peter Smit, lid Dagelijks Bestuur.