Rooftop Revolution Almere

80 voetbalvelden aan groene daken! Gemeente Almere en Rooftop Revolution zijn op zoek naar dakboswachters die de daken in hun buurt willen vergroenen. Alle schuurtjes, garages, overkappingen, uitbouwen en opbouwen zijn welkom!


De inschrijvingstermijn is inmiddels gesloten, je kunt je niet meer opgeven als dakboswachter. Diegenen die zich hebben aangemeld krijgen van ons spoedig bericht! 

Een groene dakenrevolutie in Almere!

Met dit barre, grijze herfstweer ben je blij met een dak boven je hoofd. Maar je dak heeft nog meer te bieden. Wat dacht je van wat extra groen? Dat groen heeft veel voordelen, denk aan: een langere levensduur van je dak, wateropslag, verkoeling, meer biodiversiteit en natuurlijk een mooier uitzicht.

Goed nieuws! Gemeente Almere wil samen met bewoners de daken gaan vergroenen. Er liggen zo’n 80 voetbalvelden (540.000 m2!) aan platte daken. Daarom zijn we op zoek naar dakboswachters in Almere!

We zoeken actieve Almeerse buurtbewoners die hun eigen dak willen vergroenen én hun buurt willen enthousiasmeren om dit ook te doen. Op basis van de aanmeldingen selecteren we eind dit jaar drie buurten waarmee we aan de slag te gaan.

De inschrijvingstermijn is inmiddels gesloten, je kunt je niet meer opgeven als dakboswachter. Diegenen die zich hebben aangemeld krijgen van ons spoedig bericht!

Meld je buurt aan voor 1 december

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Wat heb je aan een groen dak?

Een groen dak brengt veel voordelen met zich mee. Voor de eigenaar en voor de omgeving. Een paar voorbeelden:

  • De groene deken verdubbelt de levensduur van je dak doordat het wordt beschermd tegen UV-straling en hagel.
  • De ruimte onder het dak wordt minder warm in de zomer en vermindert ook de ‘hittestress’ in de omgeving.
  • Het zicht op groen heeft een positief effect op de mentale gezondheid.
  • Tegenwoordig raakt de riolering vaker overbelast door de steeds intensere stortbuien. Je groene dak werkt als een spons en daardoor hou je langer het regenwater vast.
  • Een groen dak draagt bij aan de biodiversiteit en brengt vogels en insecten terug in de gebouwde omgeving. Jouw dak is straks een oase tussen de zwarte woestenij van bitumen. Óf onderdeel van een keten van oases omdat al je buren ook meedoen!

Klik op de infographic hiernaast om een overzicht te zien van alle voordelen die groene daken bieden.

Hoe werkt een groen dak?

Een standaard groen dak bestaat vaak uit sedum (vetplanten) en is geschikt voor vrijwel alle type daken. Het groen bestaat uit een dun laagje substraat met daarop de sedumvegetatie. Los van een jaarlijkse inspectie behoeft het groen weinig onderhoud; het heeft in principe voldoende aan het regenwater, behalve als het wekenlang heet en droog is. Op de afbeelding hiernaast zie je de verschillende lagen waaruit een groen dak is opgebouwd.

Bovenop komt natuurlijk de vegetatielaag, een combinatie van minimaal twaalf verschillende sedumsoorten. Sedum doet het goed op daken en heeft weinig onderhoud nodig. Daaronder komt de substraatlaag van 40mm dik. Hier moeten de plantjes in kunnen wortelen. Je kunt ook kiezen voor een substraatlaag van 20mm; die is wat goedkoper maar droogt in de zomers ook ietsje sneller uit. De dikkere substraatlaag kan 40 liter per m2 opnemen, terwijl de dunnere substraatlaag 27 liter per m2 vasthoudt. Onder het substraat ligt de drainagelaag. De drainage zorgt voor een vrije afstroom van overtollig regenwater. Helemaal onderop (en dus de eerste laag om aan te leggen) vind je het wortelwerende folie. Deze laag voorkomt dat de plantjes het dak in groeien.

En Wat zijn de kosten?

Een groen dak hoeft niet duur te zijn. De extra kosten zitten voornamelijk in het laten aanleggen door de hovenier. Ook kunnen de kosten oplopen als het dak verstevigd, hersteld of vernieuwd moet worden. Dit zijn meestal situaties die toch wel moeten plaatsvinden, dus dan is het slim om ook meteen een groen dak aan te leggen.

Hieronder zie je een overzicht van de voornaamste verschillen tussen standaard sedum en de duurdere sedumvarianten.

We hebben een klein rekenvoorbeeld gemaakt zodat je een idee kan krijgen van de te verwachten kosten bij daken van verschillende groottes. Dit zijn slechts indicaties, want de prijs kan van diverse factoren afhangen. 

Rekenvoorbeeld groene daken:

1. Dak woning 35 m² = € 875,-

2. Gemiddeld dak 14 m² = € 500,-

3. Schuurtje klein 6m² = € 250,-