Over groene daken

Verschillende groene daken, de voordelen en financiering op een rij

Wat kan er op je dak?

Groene daken zijn er in vele soorten en maten. Als we onze daken willen gebruiken om de stad groener en gezonder te maken, dan zullen we onze focus moeten verleggen van schaamgroen naar hoogwaardige daknatuur. Daknatuur kan alle vormen aannemen, van landschappen, gewassen, bloemen, eetbare daken en daktuinen tot zelfs dakbomen. Écht groen dus.

SEDUM DAK

Een sedum dak wordt ook wel een ‘extensief dak’ genoemd. Het bestaat uit vetplanten (sedum), mossen en grassen. Het is geschikt voor bijna alle type daken. Het groen bestaat uit een dun laagje substraat met daarop de sedumvegetatie. Los van een jaarlijkse inspectie behoeft het groen weinig onderhoud. Het heeft voldoende aan het regenwater. Een sedum dak houdt minder water vast en draagt weinig bij aan de biodiversiteit maar is dus wel onderhoudsvriendelijk en goedkoop.

DAKTUIN

Een daktuin is een intensief dak en te vergelijken met een tuin waarin geleefd kan worden. Er zijn grotere struiken en bomen en het is zelfs mogelijk om het dak te gebruiken om groenten en kruiden te verbouwen. Het dak moet dus ook toegankelijk zijn. De onderlaag kan wel tot 50 – 100 cm bedragen, waardoor het gewicht aanzienlijk toeneemt. Het dak vraagt net zoveel onderhoud als een reguliere tuin. Omdat er feitelijk een woonlaag aan je woning wordt toevoegt, moet je in sommige gemeenten een vergunning aanvragen. Check dit dus even van tevoren.

ZONNEPANELEN (OP EEN GROEN DAK)

Niet op elk dak is een groen dak geschikt. Op sommige daken zijn zonnepanelen een veel betere oplossing. Het grootste voordeel van zonnepanelen is voor veel mensen de besparing die de zonnepanelen opleveren. In vergelijking met kolen of gas, is de CO2-uitstoot van zonne-energie gemiddeld 10 tot 30 keer zo laag. Nog beter is het om een groen dak en zonnepanelen te combineren. Het rendement van de zonnepanelen is door de koele groene onderlaag hoger en het groene dakpakket kan als ballast voor de paneelconstructie dienen.

biodivers NATUURDAK

Intensieve groene daken kennen meer variatie en mogelijkheden. De beplanting bestaat uit allerlei grassen, kruiden en bloemen en bij landschapsdaken zelfs uit vaste planten, kleine struiken en bomen. De rijkere vegetatie is mogelijk door een dikkere substraatlaag of grotere waterbergingscapaciteit. Het dak moet elk jaar “gewied” worden. De kosten van dit type dak zijn hoger dan van een sedumdak. Maar ze zijn fantastisch om op uit te kijken, goed voor de biodiversiteit en helpen met het vasthouden van water na een zware regenbui. Ook geldt: hoe meer water een dak kan vasthouden, hoe koeler de omgeving en het onderliggende pand zal zijn.

schaduwdak

Een schaduwdak is geschikt voor plantjes die niet veel zonlicht nodig hebben, handig voor als je dak grotendeels in de schaduw ligt. Schaduwbeplanting bestaat bijvoorbeeld uit heesters, varens of Ooievaarsbek. Maar ook Ajuga, ook wel ‘kruipend zenegroen’ genoemd, is een plant die op veel plaatsen groeit: van moeras tot grasland, van muur tot bos. Sommige soorten sedum doen het ook goed in de schaduw. Bijvoorbeeld de groene soorten zoals Aloë, Gasterias en Haworthias. Schaduwplanten houden van een vochtige grond, daarom wordt er bij schaduwdaken minimaal 8 centimeter substraat toegepast. Zo kan de onderlaag genoeg vocht opslaan en vasthouden. 

BLAUW-GROEN DAK

Een blauw-groen dak kan onder het groen extra water opslaan én verwerken. Het dak ziet de bui namelijk al hangen! Een slim watersysteem houdt rekening met de weersvoorspelling. De waterberging kan gefaseerd geloosd worden wanneer er flinke buien verwacht worden. In tijden van droogte houdt het dak het water juist vast. Planten blijven hierdoor goed gevoed en er kunnen meer verschillende soorten op groeien: goed voor de biodiversiteit! Door de verkoelende werking wordt het hitte-eiland effect in de stad tegengegaan en blijven de woningen op warme dagen een stuk koeler. Het innovatieve dak is door de waterberging en dikke substraatlaag zwaarder, hier moet het gebouw dus op berekend zijn. Het slimme watersysteem brengt daarnaast aanvullende kosten met zich mee.

Waarom een groen dak?

BESPAAR KOSTEN

 • ENERGIE
  Een groen dak isoleert. Het zorgt ervoor dat je geen airconditioning nodig hebt in de zomer.
 • RENDEMENT ZONNEPANELEN
  Op een groen dak blijft de temperatuur laag waardoor het rendement van je zonnepanelen wordt vergroot.
 • LEVENSDUUR DAK
  Een groen dak beschermt de dakbedekking tegen blootstelling aan hagel, Uv-straling en takken. Het gaat daardoor 2 keer zo lang mee als een traditioneel dak.
 • VASTGOEDWAARDE
  Door van lelijk grijs mooi groen te maken stijgt de waarde van het gebouw, en van de panden eromheen.

KEEP IT COOL

 • KOELING BINNENSHUIS
  In de zomer kan een traditioneel dak wel 85 graden worden. Hierdoor is het binnenshuis vaak niet uit te houden. Een groen dak houdt de binnentemperatuur tot wel 5 tot 8 graden koeler.
 • KOELING BUITENSHUIS
  Gebouwen en wegen in een stad absorberen warmte en geven het vervolgens weer af. Hierdoor is de temperatuur in de zomer veel warmer in de stad dan in het platteland, hittestress heet dit. Groen zorgt ervoor dat de warmte wordt gereguleerd waardoor de stad koeler wordt.

MAAK JE OMGEVING GEZOND

 • MEER STADSNATUUR
  Met meer groene daken komen bedreigde planten en diersoorten, zoals vogels, insecten, vlinders en plantensoorten, terug in de stad.
 • LEEFBAARHEID
  Groen heeft een positief effect op je gezondheid. Daarbij draagt het bij aan de leefbaarheid van de stad omdat stedelijke en kantoorgebieden een prettiger uitzicht hebben.
 • MINDER OVERSTROMINGEN
  Tijdens hevige stortbuien raakt de riolering overbelast en ontstaan er grote plassen. Een groen dak houdt regenwater vast waardoor schade door een hevige bui afneemt.
 • FIJNSTOF FILTER
  Vegetatie kan fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof. Hoe intensiever het groen, hoe beter.
 • GELUIDSDEMPING
  Een groen dak dempt het stadsgeluid van bijvoorbeeld auto’s. De hoeveelheid geluidsdemping door groene daken is afhankelijk van diverse factoren zoals de dikte van het substraatlaag.

Financiering van een groen dak

Kosten

Je hebt een dak van 100m2 waarop je graag groen met veel bloemen en de capaciteit om water vast te houden wilt aanleggen. Je kiest daarom voor een natuurdak wat je ongeveer €75,- per m2 kost*. Voordat je kunt gaan aanleggen, onderzoek je eerst of je dak dit aankan. Hiervoor laat je een constructeur een berekening maken. Gelukkig zijn er volgens hem geen structurele aanpassingen aan uw dak nodig.

Berekening constructeur: € 500,-
Structurele aanpassingen: € 0,
Aanleg dak*: €7.500,-
Totale kosten aanleg: €8.000,-

Co-financiering

Wij vinden dat de kosten eerlijk verdeeld kunnen worden onder iedereen die baat bij het groene dak heeft. Zo vergroenen wij met elkaar het dak. Rooftop Revolution introduceert hiervoor een cofinancieringsaanpak. Zo betalen alle partijen die baat hebben bij een groen dak mee aan de kosten. Voor overheden, bedrijven, dakeigenaren en buurtbewoners zijn er verschillende (financiële) motieven om een groen dak aan te leggen.

* Prijs is indicatief. Vraag altijd een offerte aan bij één of meerdere gerenommeerde dakaannemers of dakhoveniers.

Onderhoud

Houd er rekening mee dat het dak elk jaar onderhouden moet worden. Het dak wordt nagelopen en eventuele zaadjes en beginnende plantjes die niet op het dak thuishoren worden verwijderd.

Dit kun je zelf doen maar je kunt ook met je dakaannemer een onderhoudscontract afsluiten zodat je er geen omkijken meer naar hebt.

Subsidie

Als je zelf hebt gespaard is dat natuurlijk mooi. Maar je kunt ook kijken of je de kosten kunt delen. Meer dan 20 gemeenten in Nederland subsidiëren de aanleg van groene daken, waaronder bijvoorbeeld Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Check bij je gemeente of en hoeveel subsidie je kunt aanvragen. Kijken er mensen uit op je dak? Of is je dak onderdeel van een VvE? Dan kun je kijken of zij in de kosten willen bijdragen. Zo wordt het groene dak een stuk betaalbaarder!

Wil je ook je dak vergroenen?

Bekijk de stappen voor een groen dak