Groene daken in de Anne Frankwijk
Om de Anne Frankwijk nog groener te maken gingen we de hoogte in! Samen met zoveel mogelijk buurtbewoners wilde de Groencommissie alle platte daken voorzien van een groen dak. Meer biodiversiteit en een mooier uitzicht!
Eerst een proef, nu de hele wijk!
De Groencommissie en enkele buurtbewoners hebben afgelopen jaar een proef georganiseerd voor het aanleggen van groene daken in de Anne Frankwijk. Deze proef is succesvol afgesloten met de aanleg van 50m2 aan groen daken! Daardoor hebben we nu zes pioniers (AF4, PH14, HP41, HP42, HP45, PJ16) rondlopen in de wijk die je graag alles vertellen over hun ervaringen. Want waar loop je tegenaan bij het aanleggen van een groen dak? Wat voor kosten kun je verwachten? En is het dak van jouw garage, schuur of uitbouw wel geschikt?
Een groen dak is niet alleen fijner om naar te kijken dan zwart bitumen, het verdubbelt de levensduur van je dak, stimuleert de biodiversiteit en vermindert hittestress en belasting van de waterafvoer. Wil jij ook een groen dak? Lees hieronder verder over de voordelen of meld je dak aan voor een persoonlijk dakadvies.
Buren doen al mee!
Wat gaan we doen?
Dankzij de proef hebben we gemerkt hoe enthousiast ook andere bewoners in de Anne Frankwijk zijn voor de mogelijkheid van groene daken. Eigenlijk iedereen in de buurt heeft wel een dak dat vergroend kan worden. Een overkapping boven de deur, de schuur voor je fietsen, het dak van je carport of garage, en vergeet ook niet de opbouw of uitbouw. Als je alle daken in de wijk bij elkaar neemt, komt je uit op zo’n 2.000 vierkante meter aan te vergroenen daken! In het filmpje hiernaast zie je wat er precies moet gebeuren om je dak groen te krijgen.
De vergroende daken in de proef zijn allemaal zelf aangelegd. Zie je hier tegenop, laat dat dan vooral weten. Waarschijnlijk is er wel een aardige buur die je bij de aanleg wilt helpen. Daarnaast biedt de door ons geselecteerde leverancier Topgroen ook de optie om het dak te laten aanleggen, maar daar zijn natuurlijk wel meerkosten aan verbonden.
Wat heb je aan een groen dak?
Een groen dak brengt veel voordelen met zich mee. Voor de eigenaar en voor de omgeving. Een paar voorbeelden:
- De groene deken verdubbelt de levensduur van je dak doordat het wordt beschermd tegen UV-straling en hagel.
- De ruimte onder het dak wordt minder warm in de zomer en vermindert ook de ‘hittestress’ in de omgeving.
- Het zicht op groen heeft een positief effect op de mentale gezondheid.
- Tegenwoordig raakt de riolering vaker overbelast door de steeds intensere stortbuien. Je groene dak werkt als een spons en daardoor hou je langer het regenwater vast.
- Een groen dak draagt bij aan de biodiversiteit en brengt vogels en insecten terug in de gebouwde omgeving. Jouw dak is straks een oase tussen de zwarte woestenij van bitumen. Óf onderdeel van een keten van oases omdat al je buren in de Anne Frankwijk ook meedoen!
Klik op de infographic hiernaast om een overzicht te zien van alle voordelen die groene daken bieden.
Hoe werkt een groen dak?
Een standaard groen dak bestaat vaak uit sedum (vetplanten) en is geschikt voor vrijwel alle type daken. Het groen bestaat uit een dun laagje substraat met daarop de sedumvegetatie. Los van een jaarlijkse inspectie behoeft het groen weinig onderhoud; het heeft in principe voldoende aan het regenwater, behalve als het wekenlang heet en droog is. Op de afbeelding hiernaast zie je de verschillende lagen waaruit een groen dak is opgebouwd.
Bovenop komt natuurlijk de vegetatielaag, een combinatie van minimaal twaalf verschillende sedumsoorten. Sedum doet het goed op daken en heeft weinig onderhoud nodig. Daaronder komt de substraatlaag van 40mm dik. Hier moeten de plantjes in kunnen wortelen. Je kunt ook kiezen voor een substraatlaag van 20mm; die is wat goedkoper maar droogt in de zomers ook ietsje sneller uit. De dikkere substraatlaag kan 40 liter per m2 opnemen, terwijl de dunnere substraatlaag 27 liter per m2 vasthoudt. Onder het substraat ligt de drainagelaag. De drainage zorgt voor een vrije afstroom van overtollig regenwater. Helemaal onderop (en dus de eerste laag om aan te leggen) vind je het wortelwerende folie. Deze laag voorkomt dat de plantjes het dak in groeien.
Als je een dak met je buren deelt en je buren willen niet meedoen, dan heb je een dakrandprofiel nodig om het groensysteem af te bakenen. Het kan ook handig zijn om een boldraadrooster in de waterafvoer van het dak te plaatsen zodat de afvoer niet verstopt raakt met afval. Het bolrooster zelf kan echter ook verstopt raken, vooral als er veel bladeren op je dak vallen (bijvoorbeeld door de hoge bomen aan de P.J. ter Beekstraat).
Is mijn dak wel geschikt?
Bouwkundig onderzoek, dat de pioniers lieten doen, wees uit dat het niet verantwoord is om zonder versteviging de schuurdaken aan de Hector Petersenstraat en Kerwin Lucasstraat met het standaard sedum te beleggen. Dit kan gelukkig wel met light sedum. Het nadeel hiervan is echter wel dat het in de zomer iets sneller uitdroogt. Mocht je daarom toch liever standaard sedum willen, dan is de schuur simpel te verstevigen met het plaatsen van enkele balken.
Verder is het mogelijk dat je dakbedekking binnenkort aan vervanging toe is. In dat geval is het verstandig om eerst de dakbedekking te renoveren en daarna pas een groen dak te plaatsen. Een bitumen dak moet na ongeveer 25 jaar worden vervangen, of nog eerder als er scheuren of mosvorming te zien zijn.
En Wat zijn de kosten?
Een groen dak hoeft niet duur te zijn. De extra kosten zitten voornamelijk in het niet zelf aanleggen. Ook kunnen de kosten oplopen als het dak verstevigd, hersteld of vernieuwd moet worden. Dit zijn echter meestal situaties die toch wel moesten plaatsvinden, dus dan is het slim om ook meteen een groen dak aan te leggen. Een groen dak biedt namelijk ook veel voordelen, en een flink financieel voordeel is dat je bitumen dak door de groene deken twee keer zo lang meegaat.
Na aanmelding ontvang je een persoonlijke offerte van Topgroen en, indien je hebt gekozen voor nieuwe dakbedekking of het laten plaatsen van versteviging, ook van de dakdekker en de timmerman.
Oké, leuk, ik doe graag mee!
Helaas is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor een groen dak in de Anne Frankwijk. Woon je ook in Diemen, wil je graag een groen dak of denk je dat jij wel een paar buren kan enthousiasmeren voor groene daken? Stuur ons dan een bericht en we nemen contact met je op. Via onderstaande knop kom je bij ons contactformulier of meld direct je dak aan voor een persoonlijk dakadvies.