Meet the team! Iedere dag zetten wij ons keihard in om het dakenlandschap te vergroenen. Zijn we niet bezig met het uitwerken van dakadviezen, dan zijn we wel op bezoek bij enthousiaste dakeigenaren, zoeken we nieuwe aanknopingspunten of nemen we deel aan interessante events om bewoners, bedrijven en overheden te inspireren. 

Ben je benieuwd wie deze Rooftoppers nu eigenlijk zijn? En welke rol iedereen binnen het team vervult? Deze week, Rooftopper Sybren!

Vertel: wie ben je?
Ik breng graag mensen bij elkaar, voor gezelligheid of om positieve verandering teweeg te brengen. Ik word enorm blij van samen impact maken voor een betere toekomst met de andere duurzame ondernemingen in het prachtige gebouw van het Tropeninstituut in het Amsterdamse Oosterpark.

Tijdens mijn interdisciplinaire bachelor Bèta-gamma en master Science for Energy and Sustainability heb ik in Amsterdam, Berlijn en Perugia in Italië gewoond. Ik hou van nieuwe dingen uitproberen en heb voor de kost onder andere biologisch schepijs verkocht met een bakfiets, escape rooms ontworpen en geadviseerd in de zonnepanelenbranche. In Schotland, waar ik vijf jaar heb gewoond, heb ik geneesmiddelenonderzoek gedaan en genoten van het berglandschap dat vanaf mijn achtertuin begon

Wat is jouw rol binnen Rooftop Revolution?
Als Projectleider Duurzame Daken ben ik van voor tot achter verantwoordelijk voor grote en kleine projecten. Van individuele panden tot hele wijken tegelijk, uiteindelijk is het doel het multifunctioneel benutten van het dak.

Waarom nou toch die daken?
Op een dak staan is altijd spannend toch? Volgens mij wil de mens het liefst hoog zijn: een berg op, een kerktoren in, cocktails drinken in een rooftop bar. Vroeger gaf een verhoging op de steppe goed zicht op roofdier en prooi, nu geeft een stadsdak een gevoel van rust door het zoekplaatje dat de stad wordt. En idealiter een inspirerende omgeving. Uitzicht en inzicht.

Wat wil je bij Rooftop bereiken?
Mensen inspireren om daken ook als voor de hand liggende plekken te zien waar je zelf iets aan de klimaatproblematiek kunt doen. Vergroenen als je uitkijkt op een lelijk dak, energie opwekken als je het dak toch niet kan zien. Trek je wc door met de hoosbui van gister, ga tussen de bloemen liggen in je verkoelende daktuin. In Schotland zeggen ze “today’s rain is tomorrow’s whisky”. Als we met dat optimisme kijken naar de mogelijkheden die onze eigen daken bieden, gaan we problemen zien als mogelijkheden.

Hoe ziet de ideale toekomst er voor jou uit?
We zijn nu met z’n allen niet op weg naar de ideale toekomst, maar ik ben optimistisch. Steeds meer mensen zijn gemotiveerd om voor een betere toekomst te strijden en van dat momentum moeten we het hebben. De kennis en de kunde zijn er al. Waar een wil is, is een weg.

Als je niet met groene daken bezig bent, wat doe je dan het liefst?
In Schotland ben ik groot fan geworden van bike polo, een wilde sport die ongeveer zo is als je je voorstelt. Nu probeer ik de fietsgrage Nederlanders net zo enthousiast te krijgen. Daarnaast zing ik in koren en hou ik van films kijken, overanalyseren en maken. Te voet of te fiets in de bergen maak ik mooie dronebeelden en zoek ik het avontuur op. Ik ben altijd te porren voor een bordspel of hersenkrakende puzzel.