Meet the team! Iedere dag zetten wij ons keihard in om het dakenlandschap te vergroenen. Zijn we niet bezig met het uitwerken van dakadviezen, dan zijn we wel op bezoek bij enthousiaste dakeigenaren, zoeken we nieuwe aanknopingspunten of nemen we deel aan interessante events om bewoners, bedrijven en overheden te inspireren. 

Ben je benieuwd wie deze Rooftoppers nu eigenlijk zijn? En welke rol iedereen binnen het team vervult? Deze week, Rooftopper Vera!

Vertel: wie ben je?
Mijn naam is Vera Brugman en ik schrijf mijn master scriptie bij Rooftop Revolution. Tijdens mijn bachelor Future Planet Studies heb ik een jaar in Toronto gestudeerd, daar merkte ik pas hoe weinig groen er was te vinden in z’n grote stad. Daardoor ben ik de master Metropolitan Analysis Design and Engineering gaan doen waar ik mij vooral ben gaan verdiepen in het vergroenen van de stad

Wat is jouw rol binnen Rooftop Revolution?
Ik focus mij vooral op de circulariteit van het materiaal gebruik van daken. Groene daken leveren veel voordelen op, zoals het opslaan van CO2. Het is dan ook belangrijk dat het produceren van groene daken zo duurzaam mogelijk gebeurd. Het liefst wil je een multifunctioneel dak dat bestaat uit materialen die kunnen worden hergebruikt en recycled. Daarnaast zijn er ook veel nieuwe soorten mogelijkheden op het gebied van biobased materialen, materialen die bestaan uit het nieuwbare grondstoffen en compleet of gedeeltelijk bestaan uit biologische materiarialen. Ik ga onderzoeken welke samenstelling van biobased en circulaire materialen mogelijk is voor het realiseren van een groen dak.

Waarom nou toch die daken?
Zo zonde dat niemand aan deze onbenutte ruimte denkt. Er is al zo weinig ruimte in de stad terwijl als we met z’n alle het dak op gaan er meer dan genoeg ruimte is voor iedereen. En niet alleen voor de mens maar ook voor de natuur. Daken kunnen meer functies hebben dan alleen het faciliteren van groen. Speeltuinen of sportvelden alles kan op het dak.

Wat wil je bij Rooftop Revolution bereiken?
Natuurlijk wil ik een scriptie schrijven waar Rooftop Revolution verder op kan bouwen en kan gebruiken bij de implementatie van nog duurzamere daken. Ook zou ik graag meer te weten willen komen over de fase voor de implementatie van daken. Wat zijn de beweegredenen van consumenten en woningbouwvereniging om te kiezen voor groene daken.

Hoe ziet de ideale toekomst er voor jou uit?
Van boven een grote groene oase waar iedereen gebruik van daken kan maken. Mensen realiseren zich niet genoeg dat de natuur veel invloed heeft op hun mentale gezondheid. Het mooiste is als iedereen binnen 200 meter groen kan bereiken.

Als je niet met groene daken bezig bent, wat doe je dan het liefst?
In mijn vrije tijd maak ik graag muziek, ik speel nu al 15 jaar saxofoon. Ik speel veel jazz maar hou ook erg van disco. Ik kook ook graag, het liefst heel pittig. Ook haak ik graag mutsen en vind ik het leuk om met vrienden naar nieuwe cafeetjes te gaan.