Jij en de rest van de buurt genieten volop van een groen dak, en dat willen jullie graag zo houden. Daarom moet je af en toe even het dak op om wat onderhoud te (laten) plegen. We geven je graag wat tips hoe je dit kunt doen. Achterstallig onderhoud kan immers tot onverwachte en ongewenste verrassingen leiden, hoe deskundig het dak ook is aangelegd.

Sedumdak: onderhoudsarm
Eenvoudige sedumdaken vragen weinig onderhoud. We raden je aan om in het eerste jaar iedere drie maanden even te kijken hoe het dak groeit en ontwikkelt. Vervolgens volstaan één of twee inspecties per jaar, in de lente en in het najaar. Ingezaaide daken vragen iets meer onderhoudsbeurten, totdat het dak voor 90% begroeid is. Vegetatiematten hebben voldoende aan één onderhoudsbeurt per jaar. Er zijn ook partijen die het dakonderhoud voor je kunnen doen. Waar moet je aan denken bij het onderhouden van het dak:

  •       Onkruid, vervuiling en tuinafval, zoals opgehoopte bladeren, verwijderen
  •       Parasitaire planten met de wortel verwijderen
  •       Afgestorven planten vervangen en kale plekken opnieuw inzaaien
  •       Verplaatste vegetatiematten opnieuw goed leggen
  •       Alle dakdetails nakijken
  •       Bemesten met organische meststoffen (1 keer per jaar in maart/april)
  •       Bij licht hellende daken: erosievorming in het substraat nakijken
  •       Verwijderen van onkruid uit de grindranden
  •       Schoonmaken van de hemelwaterafvoer

Daktuin: onderhouden zoals een gewone tuin
Het onderhoud van een intensieve daktuin of eetbare tuin is vergelijkbaar met dat van een gewone tuin. Daarbij moet ook aandacht worden besteden aan daktuinvoorzieningen, zoals de waterafvoer, irrigatie en de veiligheidsvoorzieningen.

Onkruid vergaat niet
Onkruid zoals grassen kun je het beste verwijderen voordat ze in bloei komen. Dit voorkomt dat ze uitzaaien. Graspollen trek je er handmatig uit. Als een deel van het sedum meekomt, kun je dit weer terug leggen en groeit het vanzelf weer vast. Onkruid dat erg vastgegroeid is kan je voorzichtig met een smal plamuurmes rondom uitsteken. Niet te diep doorsteken want dan kun je de drainagelaag of de dakbedekking beschadigen. Onkruidbestrijdingsmiddelen worden afgeraden.

Tip: sluit een onderhoudscontract af
Niet in de wieg gelegd als hobbytuinder? Sluit dan een onderhoudscontract af. Specialisten voeren dan alle bovenstaande werkzaamheden voor je uit.

Extreme droogte?
Is het lange tijd heel droog? Dan is het raadzaam om het dak wat extra water te geven. Ook al zijn sedumdaken geschikt voor drogere omstandigheden, als het echt heel droog is, kunnen ook deze plantjes wel wat extra water gebruiken. Bij extreme droge perioden in het eerste jaar na de aanleg is het raadzaam om 1 á 2 keer per week water te geven. Een sedumdak kan wat roodbruiner van kleur worden door de hitte, maar zodra het weer natter wordt, gaat het dak in principe weer groeien en bloeien. Voor een constant groene kleur kun je het beste in de zomer ook een beetje water bijgeven.

Nieuwste berichten
Circulair groendak project partner Nocciolo

Circulair groendak project partner Nocciolo

Nocciolo is een familiebedrijf dat zich inzet voor het gebruik van originele en duurzame producten in de tuin. Zij maken daarbij gebruik van de restproducten uit de voedingsindustrie en geven die een andere toepassing.

Sales & Marketing Manager gezocht!

Sales & Marketing Manager gezocht!

Zet jij je sales en marketing skills in om een bijdrage te leveren aan groene, leefbare steden? Wil jij je hard maken voor meer natuur op de daken en tegelijkertijd een groeiende non-profit vormgeven in een klein team? Dan zit je goed! Want wij zoeken per direct een Sales & Marketing Manager!