‘Hoe gaat het verder met het dak van de garage Kiphof?’ Die vraag kreeg Esther veel tijdens de burenborrel op het dak op 25 september. Niet vreemd, want de laatste keer dat er met de omwonenden was gesproken over het dak, was vlak voor de eerste lockdown. Toen organiseerden Esther (bewoonster van de Laurensveste en DakenDiva) en Sanne van Manen van Stadslab Hoogkwartier bij Architectenbureau MVRDV aan het Achterklooster een goed bezochte bijeenkomst over het idee om op het dak een tijdelijk Oasedak te maken tijdens het Eurovisie Songfestival.

Het Eurovisie Songfestival kreeg door Corona een andere vorm en daarmee ging het Oasedak niet door. Maar de gemeente Vastgoed (eigenaar van het dak) en de gemeente Stadsontwikkeling zijn intussen wel enthousiast geworden voor een permanent groen dak en zijn intern verder gegaan met dat idee. De stand van zaken die Esther informeel kon melden op de burenborrel was:

– Het tennisdak is toe aan vernieuwing en de gemeente heeft daar voor gereserveerd.
– De gemeente Vastgoed en gemeente Stadsontwikkeling onderzoeken de mogelijkheid om het dak te vergroenen en zo mogelijk lichte sportfaciliteiten toe te voegen (yoga, tai chi).
– Daartoe zou het dak semi-openbaar moeten worden (met mogelijkheid het te openen en af te sluiten).
– Aandachtspunt is het beheer door gemeente Stadsbeheer. Met name de vele toegangen tot het dak maken dat uitdagend.
– De volgende stap is nog dit jaar in gesprek gaan met de omwonenden over de invulling van het dak, hun wensen en randvoorwaarden en het beheer.

Het dak van de garage Kiphof is een van de daken in de pilot Wijkaanpak Daken van de gemeente in samenwerking met Rooftop Revolution en de DakenDiva. Heb je ideeën voor het dak? Meld je dan bij Esther.