In opdracht van de gemeente Eindhoven hebben we de potentie in kaart gebracht van de Eindhovense daken. Meer dan 77.000 gebouwen zijn onderzocht. Hiervan is zeker 10 miljoen vierkante meter bruikbaar voor een multifunctioneel dak, waaronder 1,65x de Wielewaal aan groen.

 De gemeente Eindhoven wil de kaart een uitgangspunt laten zijn voor een organisatie brede dakenstrategie. Voor veel beleidsthema’s is namelijk ruimte nodig in de stad. Ruimte die er bijna niet is, behalve op de daken. Daarnaast dient het als startpunt voor een tweede maaiveld, de zogenoemde Eindhovense laag.

Deze Eindhovense laag bestaat in potentie uit 8.295 nieuwe woonstudio’s, 5.188 extra zonnepanelen en kent 41.051 m3 waterberging. Daarmee kan maar liefst 8.944.088 keer het toilet gespoeld worden. Uiteraard is er eveneens plek voor groen. Bij elkaar gaat het om 365.922 m2 groen. Dat is 3,6 keer het Hornemann & Anne Frankplantsoen samen.

De uitkomsten betekenen niet dat ze allemaal direct en volgens de resultaten gerealiseerd worden. De volgende stap is om te formuleren hoe, waar en wanneer de daken daadwerkelijk in gebruik worden genomen. De vorderingen kunnen uiteraard gevolgd worden via onze nieuwsbrief.