Hoogkwartier

De wijk tussen de Mariniersweg, Goudsesingel, het Oostplein en het Groenendaal.
Het Hoogkwartier, om de hoek van station Blaak en de Markthal, is een wijk in bloei. Er zit veel energie op het gebied van duurzaamheid en stadsontwikkeling.

De wijk is 2011 uitgeroepen tot nationaal aandachtsgebied wederopbouw door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. De daken kunnen een rol spelen in de toekomstbestendige ontwikkeling van de wijk. In het Hoogkwartier zijn de woningen relatief klein en er is weinig groen in de wijk.

De daken van de woningen en garages kunnen worden benut om extra ruimte te creëren en de buurt groener en duurzamer te maken.

DakenDiva Esther Wienese, de aanjager van Rooftop Revolution Rotterdam, is tevens de wijkaanjager in het Hoogkwartier. Zij is als bewoonster actief in deze wijk en werkt voor de ontwikkeling van de daken al circa een jaar nauw samen met de bewoners- en ondernemersvereniging Hoogkwartier en Stadslab Hoogkwartier. Als wijkaanjager spant zij zich in om dakdromen uit de wijk waar te maken.

De dakdroom van Tabitha

Ik droom van een groen dakterras met een opbouw erop. Het hoeft niet te chic. Gewoon een lekkere plek om te zitten.

De dakdroom van Iris

Ik wil graag een groen dakterras met een extra dakopbouw. Hopelijk doen alle andere bewoners van de bovenste etage ook mee.

De dakdroom van Esther en Sanne

Zou het niet mooi zijn als het dak van de Kiphof garage verandert in een gezellige groene oase, waar je elkaar ontmoet en kunt sporten!

De dakdroom van Charlotte

Ik wil graag een groen dak met plantjes, bloemen en grassen. En waarom niet meteen het dak vergroenen als de balkons toch worden gerenoveerd?

DaKtiviteiten

Dakenboek voor de koning

Dakenboek voor de koning

De missie van DakenDiva Esther Wienese is 'Elk dak een oase' en daar gaat ze voor. Dus meldde zij zich op 5 november met een Nederlandse en Engelse versie van Het Rotterdamse Dakenboek bij het Depot Boijmans van Beuningen. Om ze aan koning Willem-Alexander te geven;...

Lees meer
Inspectie dak Iris

Inspectie dak Iris

De dakdroom van Iris is een extra kamer met dakterras op haar appartement aan de Hoogstraat. Vandaag spraken haar vader Sander, Katerina en Omid van Nomad House en wijkaanjager Esther daarover met Willem-Jan van D-B Architecten. Hij maakte jaren geleden een ontwerp...

Lees meer
Voortgang groen dak Bredestraathof

Voortgang groen dak Bredestraathof

Een dak van een VvE vergroenen doe je niet zomaar. Het is vaak een kwestie van lange adem. En het vereist een paar bestuursleden die graag willen en er hard aan trekken. Voor het expeditiedak aan de Bredestraathof geldt dit. Dankzij twee enthousiaste bestuursleden van...

Lees meer

Aan de slag met je dak?

Doe het samen met de wijkaanjagers

Over jouw wijkaanjager:

Mijn naam is Esther Wienese. Ik noem mezelf de DakenDiva. Mijn missie is: ‘Elk dak een oase’. Ik maak mensen bewust, inspireer ze en help ze om hun dak om te toveren tot een oase van groen, schoonheid, water, rust, gezelligheid, ontmoeten, wonen, genieten, verbouwen, eten, spelen, werken, enzovoort. Ik heb onder andere het Rotterdamse Dakenboek geschreven en geef dakentours. Op die manier laat ik anderen de magie van het dakoppervlak ontdekken. Als we samen van alle daken oases maken, is dat goed voor ons eigen levensgeluk, goed voor steden en goed voor onze planeet.

Esther
Esther
Over jouw wijkaanjager:

Mijn naam is Karsten De Pauw. Ik ben student watermanagement aan de Hogeschool Rotterdam. Daar leer ik van alles om er voor te zorgen dat steden zoals Rotterdam zich kunnen verdedigen tegen het veranderende klimaat. Zowel wateroverlast van hevige regenval en droogte komen aan bod in mijn studie en met gepaste oplossingen zorgen we ervoor dat iedereen op aangename manier in de stad kan leven. Een van die oplossingen zijn groene daken. Ze zorgen niet alleen voor een waterbuffer tijdens hevige regenbuien maar kunnen ook de stad verkoelen en aangenaam om op te vertoeven zijn voor mens en dier. Bij Rooftop Revolution deel ik mijn kennis vanuit mijn opleiding en laat ik aan de bewoners van het Hoogkwartier zien welke kansen er zijn op hun dak. Laten we samen de daken vergroenen en Rotterdam wapenen tegen het veranderende klimaat.