HOOGKWARTIER

De wijk tussen de Mariniersweg, Goudsesingel, het Oostplein en het Groenendaal.
Het Hoogkwartier, om de hoek van station Blaak en de Markthal, is een wijk in bloei. Er zit veel energie op het gebied van duurzaamheid en stadsontwikkeling.

De wijk is 2011 uitgeroepen tot nationaal aandachtsgebied wederopbouw door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. De daken kunnen een rol spelen in de toekomstbestendige ontwikkeling van de wijk. In het Hoogkwartier zijn de woningen relatief klein en er is weinig groen in de wijk.

De daken van de woningen en garages kunnen worden benut om extra ruimte te creëren en de buurt groener en duurzamer te maken.

DakenDiva Esther Wienese, de aanjager van Rooftop Revolution Rotterdam, is tevens de wijkaanjager in het Hoogkwartier. Zij is als bewoonster actief in deze wijk en werkt voor de ontwikkeling van de daken al circa een jaar nauw samen met de bewoners- en ondernemersvereniging Hoogkwartier en Stadslab Hoogkwartier. Als wijkaanjager spant zij zich in om dakdromen uit de wijk waar te maken.

De dakdroom van Tabitha

Ik droom van een groen dakterras met een opbouw erop. Het hoeft niet te chic. Gewoon een lekkere plek om te zitten.

De dakdroom van Iris

Ik wil graag een groen dakterras met een extra dakopbouw. Hopelijk doen alle andere bewoners van de bovenste etage ook mee.

De dakdroom van Esther en Sanne

Zou het niet mooi zijn als het dak van de Kiphof garage verandert in een gezellige groene oase, waar je elkaar ontmoet en kunt sporten!

De dakdroom van Charlotte

Ik wil graag een groen dak met plantjes, bloemen en grassen. En waarom niet meteen het dak vergroenen als de balkons toch worden gerenoveerd?

DaKtiviteiten

Inspectie dak Iris

Inspectie dak Iris

De dakdroom van Iris is een extra kamer met dakterras op haar appartement aan de Hoogstraat. Vandaag spraken haar vader Sander, Katerina en Omid van Nomad House en wijkaanjager Esther daarover met Willem-Jan van D-B Architecten. Hij maakte jaren geleden een ontwerp...

Lees meer
Voortgang groen dak Bredestraathof

Voortgang groen dak Bredestraathof

Een dak van een VvE vergroenen doe je niet zomaar. Het is vaak een kwestie van lange adem. En het vereist een paar bestuursleden die graag willen en er hard aan trekken. Voor het expeditiedak aan de Bredestraathof geldt dit. Dankzij twee enthousiaste bestuursleden van...

Lees meer
Hoe verder met het dak van garage Kiphof?

Hoe verder met het dak van garage Kiphof?

'Hoe gaat het verder met het dak van de garage Kiphof?' Die vraag kreeg Esther veel tijdens de burenborrel op het dak op 25 september. Niet vreemd, want de laatste keer dat er met de omwonenden was gesproken over het dak, was vlak voor de eerste lockdown. Toen...

Lees meer

Aan de slag met je dak?

Doe het samen met de wijkaanjager

Over jouw wijkaanjager:

Mijn naam is Esther Wienese. Ik noem mezelf de DakenDiva. Mijn missie is: ‘Elk dak een oase’. Ik maak mensen bewust, inspireer ze en help ze om hun dak om te toveren tot een oase van groen, schoonheid, water, rust, gezelligheid, ontmoeten, wonen, genieten, verbouwen, eten, spelen, werken, enzovoort. Ik heb onder andere het Rotterdamse Dakenboek geschreven en geef dakentours. Op die manier laat ik anderen de magie van het dakoppervlak ontdekken. Als we samen van alle daken oases maken, is dat goed voor ons eigen levensgeluk, goed voor steden en goed voor onze planeet.

Esther

Het Hoogkwartier