Op donderdagochtend 6 juni 2024, op World Green Roof Day, organiseerden we de eerste editie van de Dak tot Dakloop! Met deze unieke Amsterdamse hardloopwedstrijd over de daken willen we aandacht vragen voor braakliggende daken die een groot potentieel hebben voor groene en multifunctionele toepassingen.

Pilot
De partners van Rooftop Revolution, waaronder organisaties met duurzame ambities en specialisten in multifunctionele daksystemen, namen deel aan deze eerste editie. Deze pilot was een voorproefje; volgend jaar zal de wedstrijd groter worden aangepakt en openstaan voor externe partijen. De deelnemers werden niet alleen getest op hun hardloopvaardigheden en uithoudingsvermogen, maar moesten onderweg ook lastige vragen over daken beantwoorden.

Klaarmaken voor de start!
De start en finish van de Dak tot Dakloop vonden plaats bij de groene rooftopbar van het DoubleTree by Hilton Hotel. De opzwepende muziek zorgde voor een energieke sfeer terwijl de deelnemers zich voorbereidden. De eerste uitdaging was een puzzel: de onderdelen van een blauw-groen dak in de juiste volgorde op elkaar plaatsen. Pas daarna konden de deelnemers via de trappen van het hotel naar de daktuin van Hannekes Boom rennen.

De route
De route van ruim 5 kilometer en circa 86 hoogtemeters liep langs de woonboten met groene daken aan de Dijksgracht, een blauw-groen dak op het Marineterrein en het multifunctionele dak van NEMO. Bij NEMO werden de renners enthousiast aangemoedigd door een vrolijke drumband. Dat motiveerde om de 110 traptreden van NEMO op en af te rennen. De route eindigde weer op het dak van DoubleTree met nog één laatste lastige kennisvraag.

Bekendmaking winnaar
Na de wedstrijd berekende Rooftop Revolution de winnaar; voor elk juist antwoord kregen de deelnemers een halve minuut aftrek van hun looptijd. Hoewel Tom van der Heuvel van Zoontjens de snelste tijd neerzette, scoorde Victor Adèr van BMI Group beter op de vragen. Hij mocht dan ook de eerste Dak tot Dakloop wisselbokaal in ontvangst nemen. Tijdens de daklunch bij DoubleTree werd er nagepraat over de race en genoten de deelnemers van het prachtige uitzicht over de daken van Amsterdam.

Meedoen?
Wil jij of je organisatie volgend jaar ook meedoen met de Dak tot Dakloop op 6 juni 2025? Of ben je geïnteresseerd als sponsor? Meld je dan hier aan en zorg dat je klaar bent voor een groene uitdaging over de daken van Amsterdam!