De Grachten van Smaragd

In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Reden voor een cadeau! Rian Verpalen bedacht het idee om de jarige stad te behangen met een schitterend groen sieraad door alle 2.500 woonboten in Amsterdam te voorzien van een groen dak: “de Grachten van Smaragd”. Om dit idee te testen bij was er afgelopen december een informatieavond voor woonbootbewoners in de Da Costabuurt in Amsterdam West. De opkomst was groot en het enthousiasme ook. 

Mondriaanboot

Ella Kruzinga (67) en Peter Vos (78) zijn de trotse bewoners van de Mondriaan woonboot aan de Bilderdijkkade. Ze ontvingen al leuke reacties van voorbijgangers over de prachtige kleuren van hun woonboot, maar sinds 2 weken is dit fors toegenomen. Waarom? Het dak van de woonboot heeft een groene bedekking gekregen! Aangelegd door Sempergreen. 

Da Costakade

Woonboot eigenaar Juul Steyn hielp zelf mee met de aanleg. Op de foto kan je zien hoe hij het sedum aan het bemesten is. Doordat het dak van de woonboot een lichte bolling heeft, valt het groen extra op. Er stonden al planten op z’n dak in potten, maar nu is het pas écht groen! 

Inspiratievoorbeelden

Baarsjeskade

Amsterdam West is een groen dak rijker! Het dak van de woonboot van Birgitte Beets aan de Baarsjeskade kreeg een groene bedekking. Ze vroeg een offerte aan en subsidie bij de gemeente Amsterdam. De aanvraag werd goedgekeurd en zo droeg de gemeente voor 50% bij aan de kosten en kon ze haar dak binnen een maand realiseren.

Baarsjeskade

De eerste woonboot aan de Baarsjeskade was deze prachtboot. De boot ligt goed in het zicht en wordt dan ook vaak vastgelegd door voorbijgangers.

Hugo de Grootkade

Drie buren gingen tegelijkertijd hun woonboot aan de Hugo de Grootkade vergroenen. Onze mede-oprichter Suze hielp een middagje mee met de aanleg.

Stadhouderskade

De woonboot van Hanneke van den Boom heeft een groen dak! Haar boot ligt aan de Stadhouderskade waar zij al 24 jaar woont. Hanneke liep al een tijdje rond met het idee om een groen dak te nemen.  Ze ontdekte de subsidieregeling van de gemeente Amsterdam voor groene daken en diende een aanvraag in.

Prinsengracht

Eén van de meest zichtbare woonboten van Amsterdam, op de hoek van de Prinsengracht en de 9 Straatjes, is voorzien van een extensieve daktuin en is daarmee een veel gefotografeerd object geworden. Er is een substraatlaag van ongeveer 10 cm toegepast. De beplanting bestaat uit een mengsel van sedum, grassen en kruiden, waardoor er een mooie onderhoudsarme tuin is ontstaan.

Bent u woonbooteigenaar in Amsterdam en wilt u meer informatie?

Interview woonbooteigenaren

Wij spraken met Ella Kruzinga (67) en Peter Vos (78), de trotse bewoners van de Mondriaan woonboot aan de Bilderdijkkade. Waarom kozen zij voor een groen dak en hoe is het bevallen? 

Uitzending Groen Licht

De Grachten van Smaragd waren te zien in het programma Groen Licht van de VARA. In de uitzending zie je een interview met Rian Verpalen en zie je hoe de woonboot van Hanneke van den Boom een sedum dak krijgt.

“We gaan voor groene daken op alle woonarken van de Da Costabuurt. In 2025 kleuren wat ons betreft alle grachten van Amsterdam smaragd!”, Rian Verpalen – initiatiefnemer Grachten van Smaragd

Benieuwd wat er bij u kan?

Ga dan naar Grachten van Smaragd

Recente dakprojecten