Rooftop Revolution in Velserbroek

Groene daken zijn een goed idee. Zowel voor dakeigenaren als voor de leefomgeving. Om ervoor te zorgen dat er meer aaneengesloten vierkante meter groen dak ontstaat, starten we een Rooftop Revolution in zes buurten in de gemeente Velsen!

 

En dit doen we niet voor het eerst, in het voorjaar van 2023 vergroenden we 1.656 m2 groen dak voor 121 dakeigenaren in 5 buurten.

 

In februari 2024 zijn we gestart met Velserbroek.

 

De aanmelddeadline voor deze buurtactie is inmiddels verstreken. Als je je hebt aangemeld, stuurt de dakpartner je een offerte.

Wat gaan we doen?

In opdracht van de gemeente Velsen gaat Rooftop Revolution in samenwerking met dakboswachters uit Velsen zes wijken vergroenen.

Dakboswachters zijn enthousiaste bewoners uit de buurten die campagne gaan voeren. Ze worden opgeleid door Rooftop Revolution en helpen met informeren over groene daken. Ze motiveren zoveel mogelijk bewoners mee te doen! Want hoe meer buren meedoen, hoe leuker, makkelijker en goedkoper.

We gaan de groene daken zelf aanleggen. En dat is helemaal niet moeilijk! Daarvoor krijg je als bewoner hulp van de groene dakpartner, de dakboswachters en Rooftop Revolution. We gaan aan de slag met kleine daken: vooral uitbouwen en schuren.

Kijk in het kaartje hiernaast welke straten er in de buurt meedoen.

kaart gemeente Velsen wijk Santpoort Noord

de Dakboswachters uit Velserbroek

De campagnes in de buurten worden geleid door het dakboswachtersteam Freya en Douwe. Zij helpen mee in de campagnes en gaan zoveel mogelijk buren enthousiast maken! Lees hieronder waarom zij het belangrijk vinden hun buurt van groene daken te voorzien.

Mijn naam is Freya Germans (35 jaar). Sinds ruim een jaar woon ik op de Galle Promenade samen met mijn man en dochter Lena. We genieten enorm van het park voor ons huis en de vele speeltuintjes in de buurt. Bij ons huis en tuin past het vergroenen van daken. Daarom willen we beginnen met het vergroenen van ons schuurdak met een bloemendak. We zien enorm veel mogelijkheden en zijn ook nog zoekend hoe we het een en ander kunnen aanpakken. Wil jij ons inspireren? Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten en wie weet leggen we straks samen een groen dak aan. 

Ik ben Douwe Reinders, woonachtig aan de Galle Promenade en groot liefhebber van de natuur.
De veranderingen in het klimaat vragen om aanpassingen in onze omgeving en ik geloof dat het vergroenen van daken hierbij een makkelijke en effectieve manier is om ons hier tegen te wapenen. Een groen dak beschermt, slaat water op, verkoelt in de zomer en houdt warm in de winter. Losstaand van deze voordelen is het simpelweg ook mooi om naar te kijken, het oog wilt immers ook wat. De kansen zijn eindeloos: dak, carport, tuinhuisje, schuurtje of de overkapping van de kliko’s, waarmee ga jij aan de slag?

Meer informatie
Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Stuur dan een mailtje naar de dakboswachters via Groenedakenbastionbuurt@gmail.com

 

Aanleg van groene daken in Den Haag

Wat is de planning?

 • Aanmelding

Tussen 21 december en 17 maart 2024 kon je je aanmelden.

  • Offerte

  Tussen 18 en 27 maart kon je een offerte verwachten van dakpartner Dakbloemenweide. Op 27 maart gaf je je definitieve akkoord op de offerte.

 

 • Aanlegdag

Op zaterdag 20 april 2024 kun je de producten tussen 10.00-13.00 uur ophalen bij bollenbedrijf M. Thoolen in Velserbroek. Mocht je nou die dag niet je groene dak kunnen ophalen, vraag dan of een van je buren dit wil doen. Het groene dak hoeft niet direct aangelegd te worden: de zakken substraat en zadenmix kunnen prima even blijven staan. De meeste buren zullen echter samen de groene daken aanleggen in het weekend van 20 april. 

 • Subsidie

Er wordt subsidie aangevraagd bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het is nog onzeker of deze wordt toegekend.

   

  Wat heb je aan een groen dak?

  Een groen dak brengt veel voordelen met zich mee. Voor de eigenaar en voor de omgeving. Een paar voorbeelden:

  • Een groen dak verdubbelt de levensduur van je dak doordat het wordt beschermd tegen UV-straling en hagel. Zonkracht/UV straling maar ook weersinvloeden zorgen ervoor dat je dakbedekking minder lang meegaat. Door een groen dak heb je deze vorm van slijtage niet.
  • De ruimte onder het dak wordt minder warm in de zomer en vermindert ook de ‘hittestress’ in de omgeving.
  • Het zicht op groen heeft een positief effect op de mentale gezondheid.
  • Tegenwoordig raakt de riolering vaker overbelast door de steeds intensere stortbuien. Je groene dak werkt als een spons en daardoor hou je langer het regenwater vast.
  • Een groen dak draagt bij aan de biodiversiteit en brengt vogels en insecten terug in de gebouwde omgeving. Jouw dak is straks een oase tussen de zwarte woestenij van bitumen. Óf onderdeel van een keten van oases omdat al je buren ook meedoen!

  Klik op de infographic hiernaast om een overzicht te zien van alle voordelen die groene daken bieden.

  Hoe werkt een groen dak?

  De Dakbloemenweide kan op vrijwel ieder dak! Het concept is eenvoudig en bestaat uit een basislaag van 15 mm waarin filterlaag, worteldoek, drainagelaag en beschermlaag zijn geïntegreerd. Daarop komt het substraat en dan de planten.

  Bij het inzaaien wordt er bewust voor gekozen om het groendak zich natuurlijk te laten ontwikkelen op de locatie waar het wordt aangelegd. De vegetatie bestaat uit pioniersplanten, vaste planten en grasjes. Dit zijn zogenaamde waardplanten, drachtplanten en rode lijstplanten waarvan de blaadjes in de winter afsterven maar er zijn ook groenblijvers zoals inheemse sedumsoorten en wintergroene bladrozetten van duifkruid. Dit samen vormt een gebalanceerd ecosysteem.Het zadenmengsel bestaat uit inheemse planten die groeien op schraal grasland in het Nederlandse rivierengebied. Deze planten zijn dus ook droogte gewend.

  Op deze manier wordt niet alleen hittestress bestreden, maar versterken we de biodiversiteit en gaat de dakbedekking dubbel zo lang mee omdat de UV- straling van de zon de dakbedekking nauwelijks meer aantast. Hiermee is er zowel individueel als collectief financieel en ecologisch voordeel te behalen.

  Zelf aanleggen
  Bekijk in dit instructiefilmpje hoe je het dak zelf kan aanleggen!

  En wat zijn de kosten?

  Een groen dak hoeft niet duur te zijn! Speciaal voor deze campagne hebben we een aantrekkelijk aanbod geregeld met dakpartner Dakbloemenweide.

  Producten

  • Biodivers groendak lichtgewicht.


  Onderstaande prijzen zijn inclusief:

  • Alles voor het groene dak: het wortel-irrigatiedoek om de bodem mee te bedekken, beschermdoek, drainagerol en grind voor de randen.
  • Scheidingsprofielen.
  • Kant-en-klaar substraat.
  • Zadenmengsel.
  • BTW.
  • Transportkosten.

   

  Eventueel bijkomende kosten (optioneel):

  • Gardena sproeierset t.w.v. €50,-

  Mogelijke kortingen:

  • Door subsidie. Er wordt subsidie aangevraagd bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Er is nog geen zekerheid dat deze wordt toegekend.
  • Extra collectiviteitskorting bij een hoog aantal aanmeldingen.

   Hoe meer buren meedoen, hoe goedkoper het wordt voor iedereen. Hoe meer m2 wordt behaald in gemeente Velsen, hoe lager de prijs per m2 wordt op je offerte. De offerte ontvang je na de aanmelddeadline.

   

  Biodivers groendak lichtgewicht:

  • €50,- per m2
  • Als 400 m2 behaald wordt: €49,- per m2
  • Als 800 m2 behaald wordt: €48,- per m2


  Let op:
  De prijzen zijn indicaties, de definitieve aanbieding ontvang je na aanmelding. Je aanmelding is een reservering, op dat moment heb je dus nog geen betalingsverplichting.

  Veelgestelde vragen

  VRAGEN OVER OF HET OP JOUW DAK KAN
  Waar moet mijn dak aan voldoen om te kunnen deelnemen?
  • Het is een plat dak
  • Je moet zelf eigenaar zijn van het dak
  • Het dak is sterk genoeg (zie vraag is mijn dak sterk genoeg)
  • Dakbedekking moet goed zijn
  • Geen golf- of zinkplaten dak
  • Minimaal 2×2 meter
  Is mijn dak te oud voor een groen dak?

  Een kaal dak moet in principe na circa 25 jaar vervangen worden. Bij eventuele vervanging kan je het beste een check doen: ziet het bitumen er droog, breekbaar en slecht uit, dan moet je eerst het dak vervangen voordat er een groen dak op kan. Een groen dak verdubbelt de levensduur van een dak. Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanpassing van het dak dus ook voor eventuele schade of lekkages.

  Is mijn dak sterk genoeg?

  Het product weegt 70 kg/m2. Let op; het blijft altijd je eigen verantwoordelijkheid dat je dak stevig genoeg is. Dakbloemenweide heeft het product veel op woonboten met geringe draagkracht toegepast. In principe geldt dat als een volwassen man over het dak kan lopen dan is je dak al geschikt voor een groen dak. Als er grind op het dak ligt, is het dak als vuistregel sterk genoeg voor een groen dak.

  Wat als er nu grind op mijn dak ligt?

  Vóór de aanleg moet het dak bezemschoon zijn en het grind dus worden verwijderd. Het verwijderen van kiezels is best een klus om zelf te doen, maar ook kostbaar als je het uitbesteed. Als je dak kiezels kan dragen, kan het ook een groen dak aan!

  Hoe moet ik mijn dak opmeten?

  Meet je dak nauwkeurig op. Neem hiervoor de buitenmaten van het dak. Bij de aanleg van de verschillende lagen zal je te maken krijgen met wat snijverlies. Door de buitenmaten van je dak op te geven zorgen wij ervoor dat je niet nét te weinig materiaal geleverd krijgt.

  We berekenen op basis van de oppervlakte hoeveel materiaal er nodig is en wat de kosten zijn.

  We berekenen op basis van de omtrek van jouw dak hoeveel grind/split er benodigd is om een 10cm brede rand toe te passen als je daarvoor kiest. Het is daarom altijd belangrijk om ook de omtrek van je dak te weten. Wij leveren grind in zakken van 20 kilo. Eén zak van 20 kilo is voldoende voor een grindrand van 2 meter lang en van 10 cm breed.

  Moet ik uitsparingen in mijn dak aftrekken van de oppervlakte?

  Nee! Dat is niet nodig. Je geeft de lengte en breedte van je dak op en bij de opmerkingen kun je aangeven welke uitsparingen er zijn.

  Hoe zit het precies met de dakrandhoogte?

  Als de dakrand niet hoog genoeg is, kan besloten worden om een aluminium profielrand te gebruiken om het groen dak ‘op te sluiten.’ De groendak partner kan je hierin adviseren.

  Is dakinspectie noodzakelijk?

  Nee. Er zijn meerdere mogelijkheden op basis waarvan wij jouw dak kunnen beoordelen.

  Je kunt foto’s van jouw dak naar ons sturen via het aanmeldformulier.

  Stuur een paar foto’s van de bovenkant van jouw dak, overzicht en close-up en bij voorkeur ook van de binnenkant als de constructie zichtbaar is.

  Op basis van deze foto’s kunnen wij vaak al een goede indicatie geven van de mogelijkheden voor jouw dak. Met deze informatie kunnen wij jou adviseren en kun jij een goede afweging maken welk groendak het meest geschikt is voor je dak.

  Is de staat van mijn dak in orde?

  Voordat je je dak voorziet van groen, is het belangrijk zeker te weten dat je dak in goede staat is.

  Gemiddeld gaat een bitumen dakbedekking zo’n 20 a 25 jaar mee, en EPDM dakbedekking 40 jaar. Stelregel is dat een dakbedekking die niet ouder is dan 10 jaar, in voldoende goede staat is om te beleggen met groen. Bij een leeftijd van ouder dan 10 jaar, is het verstandig een inspectie te laten uitvoeren. Het dak kunnen we inspecteren met behulp van foto’s. Bij het opsturen van foto’s van het dak kunnen wij meekijken en adviseren.

  Wanneer je te horen krijgt dat je je dak moet laten repareren of vervangen om er een groen dak op te kunnen leggen, is dit uiteraard een tegenvaller. Het is echter wel echt verstandig om wel te doen. De kosten voor een nieuwe dakbedekking liggen tussen de 40 en 70 euro/m2. Geef bij de dakdekker aan dat je een groen dak wilt. Er wordt dan meteen een wortelwerende dakbedekking aangebracht.

  Het goede nieuws is dat het nieuwe dak onder een laag groen twee keer zo lang meegaat als een nieuw dak. Een nieuw bitumendak wordt namelijk aan UV-straling en temperatuurverschillen blootgesteld, wat kan leiden tot scheurtjes en uiteindelijk lekkages.

  Kan ik nog meedoen als mijn dak vervangen moet worden?

  Moet je dak vervangen worden? Geef dit aan bij de dakboswachter. Mogelijk kan er één partij collectief de daken vervangen. En ben je na dakreparatie of dakvervanging nog op tijd om mee te doen met de actie.

  VRAGEN OVER DE OPTIES EN DE KOSTEN
  Wat wegen de daken waaruit je kunt kiezen?
  Het lichtgewicht groendak weegt maximaal 70 kg/m2. Dit is verzadigd gewicht, inclusief hemelwater.
  Wat kosten de daken waaruit je kunt kiezen?

  Kijk naar de prijstabel en uitleg van de kosten hierboven op de deze pagina

  Is er subsidie beschikbaar?

  Er wordt subsidie aangevraagd bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Er is nog geen zekerheid dat deze wordt toegekend.

  VRAGEN OVER DE AANLEG
  Is het dak eenvoudig zelf aan te leggen?

  Zeker. Met behulp van de instructievideo op de website van Dakbloemenweide is het met de nodige spierkracht eenvoudig om het dak helemaal zelf aan te leggen. Zorg dat er niets (!) tussen het doek en het dakleer zit. Als er een steentje of split tussen het doek en het dakleer zit en het groendak wordt aangebracht, kan dat lekkage veroorzaken.

  Hoe lang duurt het om een groen dak aan te leggen?

  Het aanleggen van een groen dak van ca. 20 m2 heb je in een halve dag gedaan.

  Ik wil een combi met zonnepanelen, maar wat moet ik dan als eerste regelen?

  Zie vraag ‘Combinatie met zonnepanelen’, onder het kopje “Werking”.

  Waarom gezamenlijk aanleggen?

  Groene daken vergroten de leefbaarheid in de buurt. Samen met je buren jouw leefomgeving verbeteren is leuk en werkt verbindend. Bovendien loopt iedereen in de aanschaf van een groen dak tegen dezelfde vragen aan. Daarbij is het goedkoper door collectieve inkoop. In een collectieve actie wordt het voor iedereen makkelijker en leuker gemaakt, en kan er een gevoel van gezamenlijkheid ontstaan. Vier samen dat je buurt een stukje groener en mooier is geworden!

  Kan ik ook op een zelf gekozen datum de spullen ontvangen?

  De materialen haal je op de afgesproken datum op (zie kopje ‘planning’ op deze pagina), niet op een ander moment. Lukt dat niet, vraag dan of 1 van je buren het materiaal kan meenemen. Je kunt het dak wel op eigen moment aanleggen en inzaaien. Doe dit binnen 4 weken. Een deel van het karakter van de buurtactie gaat wel verloren als iedereen los van elkaar aanlegt.

  Wat als ik zelf niet het materiaal op kan halen of kan aanleggen?

  De materialen haal je op de afgesproken datum op (zie kopje ‘planning’ op deze pagina), niet op een ander moment. Lukt dat niet, vraag dan of 1 van je buren het materiaal kan meenemen. Je kunt het dak wel op eigen moment aanleggen en inzaaien. Doe dit binnen 4 weken. Een deel van het karakter van de buurtactie gaat wel verloren als iedereen los van elkaar aanlegt.

  Kan ik het groene dak ook op mijn balkon of terras neerleggen?
  Als je erover heen kunt lopen of op kunt staan, is het sterk genoeg. In principe kun je de Dakbloemenweide overal opleggen als het oppervlak maar vlak is en minimaal 2×2 meter groot.
  VRAGEN OVER DE WERKING
  Is het mogelijk in combinatie met zonnepanelen?

  Helaas bieden we dit niet aan in deze campagne. Je kunt wel contact opnemen met de dakpartner om dit te bespreken.

  Je kunt zonnepalen en een groen dak prima combineren. Het rendement van je zonnepanelen kan tot wel 6% toenemen door het groene dak, omdat dit de omgevingstemperatuur reguleert en een zonnepaneel het best presteert bij maximaal 25 graden. Groen en zonnepanelen werken het beste samen wanneer de zonnepanelen zo’n 35 cm boven het groene dak liggen.

  Als je al zonnepanelen hebt en deze liggen dicht op het dak, of je bent voornemens om zonnepanelen te nemen die dichter dan 35 cm op het dak komen te liggen, kies er dan voor om een groen dak om je zonnepanelen heen te leggen. Dit geeft nog steeds een erg mooi uitzicht op je dak en verlaagt tevens de omgevingstemperatuur wat ten goede komt aan het rendement op je zonnepanelen.

  Hoe werkt de waterberging van een groen dak?

  Een groen dak kan water vasthouden doordat het substraat werkt als een spons.

  Hoe dikker de laag substraat op het dak, hoe meer water het kan vasthouden. Het biodiverse lichte groene dak bergt 42 liter water per m2.

  Waarom is een groen dak goed voor de biodiversiteit?

  Dit is het hart van de Dakbloemenweide; ruim 40 verschillende inheemse (dat zijn van nature in Nederland voorkomende soorten) planten, grassen, sedums en andere bloeiers die er een natuurlijk ecosysteem van maken.

   

  Bespaar ik op mijn energierekening?

  Het is juist dat een groendak een warmteregulerende werking heeft in de zomer, maar je kunt niet spreken over isolatiewaarden. Een gemiddeld groendak heeft een buffer van maar liefst 30 à 40 liter water per vierkante meter, in de zomer houdt dat zeker warmte tegen. Het water op het dak verdampt, dat levert eveneens enige verkoeling.

  Bij warm en droog weer droogt het dak op over tijd. In dat geval neemt verkoelende werking van het dak iets af, ook omdat het substraat onder de beplanting bij zon en droogte opwarmt. Echter als de zon vol op het zwarte dak brandt wordt het zwarte dak rond de 85 graden terwijl het groendak rond de 35 graden blijft. Dat is dus een stuk koeler.

  Het is niet juist dat een groendak isoleert in de winter. Het dak is dan relatief nat en geleidt eenvoudig warmte en koude. Dan is alleen je isolatie op je dak van belang.

  Er wordt veel onderzoek gedaan naar de invloed van een groendak op de temperatuur en isolatie van een gebouw. Aangenomen wordt dat een groendak 1% tot 5% bespaart op de energie, die nodig is om bijvoorbeeld met een airco het gebouw te koelen. (Bron: www.duurzaamgebouwd.nl)

  Beschadigt een groen dak mijn dak op de lange termijn?

  Nee, een groen dak beschermt je dak juist. Zeker als je met een groen dak je nieuw bitumen of EPDM onttrekt aan de zonnestralen, geldt dit. De schommelingen in temperatuur zorgen ervoor dat het dak op den duur veroudert. Overdag zet het uit en ‘s nachts krimpt het weer. Dit zorgt over de jaren heen voor scheurtjes. Het groendak zorgt ervoor dat deze schommeling kleiner wordt omdat de temperatuur constanter blijft.

  Wel is het zo dat als je bitumen dak al wat ouder is en het effect van UV straling al in werking is gezet, dit proces niet te stoppen is door een laag groen erop.

  Wat voor beplanting komt er op het dak?

  Het dak bestaat uit pioniersplanten, waardplanten en drachtplanten maar ook uit inheemse sedumsoorten en wintergroene bladrozetten van o.a. duifkruid. Dit samen vormt een gebalanceerd ecosysteem. Kijk in deze tabel voor specifiekere informatie over de beplanting. 

  Wat als er een boom dichtbij staat, het dak in de schaduw ligt of er een regenpijp op het dak uitkomt?

  Het is niet erg als er bomen in de buurt van het dak staan. Voor de beplanting maakt dit niet uit. Verwijder 2x per jaar zaailingen van bomen van het dak.

  Het is niet erg als het dak in de schaduw ligt. Er zitten verschillende soorten sedums (en kruiden, als het sedum/kruiden dak wordt aangelegd) in het aangeleverde groendak. Als het dak in de schaduw ligt, zullen sommige soorten het beter doen dan andere. Hierdoor is elk dak verschillend.

  Als er een waterafvoer op het dak uitkomt, wordt op deze plaats grind aangelegd inplaats van planten. Hierdoor kan het water direct naar de drainagelaag.

  Kan het groene dak tegen harde wind?
  Harde wind is geen probleem, je harkt de zaden licht in na aanleggen en daarna geef je genoeg water waardoor het vast ligt.
  VRAGEN OVER HET RESULTAAT
  Hoe ziet mijn groendak eruit bij aflevering/na installatie?

  Het dak wordt ingezaaid dus is in de eerste maanden zwart met kleine kiemers. Zodra het voorjaar zich aandient hebben de zaden een perfecte start om te kiemen, groeien en bloeien. Het wordt elk jaar voller, sterker en completer.

  Hoe ziet mijn groendak eruit bij aflevering/na installatie?

  Het dak wordt ingezaaid dus is in de eerste maanden zwart met kleine kiemers. Zodra het voorjaar zich aandient hebben de zaden een perfecte start om te kiemen, groeien en bloeien. Het wordt elk jaar voller, sterker en completer.

  Moet ik sproeien?

  Irrigatie is belangrijk als er onvoldoende regen is, omdat de jonge planten erg kwetsbaar zijn. Een effectieve en eenvoudige oplossing is een zwenksproeier met een klokje erbij om het irrigeren te automatiseren (optioneel bij aanmelding). Dit kan op basis van kraanwater of oppervlaktewater, afhankelijk van de wens van de klant. Het is verstandig om bij droogte niet dagelijks een beetje water te geven maar juist elke 3 dagen en dan wat meer. Zo wennen de planten eraan dat ze niet elke dag water hebben.

  Hoe lang blijft een groen dak goed?

  Het biodiverse groendak houdt zichzelf in stand, dus heeft ook geen bemesting nodig. Groene daken aangelegd in de jaren 70 doen het nog steeds. Dus zo’n 40 a 50 jaar halen de groene daken zeker.

  Gaat mijn dak langer mee?

  Of een dak langer meegaat als het begroend is, ligt er maar net aan van wat voor dakbedekking er sprake is. Een bestaande dakbedekking ouder dan 10 jaar die wordt voorzien van een groendak, gaat niet langer mee omdat het verouderingseffect door uv-stralen en thermische invloeden al in gang is gezet. Een nieuwe, bitumineuze dakbedekking gaat normaliter gemiddeld 20 tot 25 jaar mee. Een groendak verdubbelt de levensduur hier wél, tot maximaal 40 à 50 jaar. De levensduur van een EPDM-dak (dakrubber), dat zonder groendak een levensduur heeft van 60 jaar, wordt dankzij een groendak verlengd tot 90 jaar. (www.duurzaamgebouwd.nl)

  Heeft het onderhoud of bemesting nodig?

  De dakbloemenweide heeft minimaal onderhoud nodig. Denk hierbij aan irrigatie als het dak jong is, bijzaaien einde najaar voor als bepaalde plekken beperkt opkomen en eens per jaar controleren of er geen boom zaailingen in het substraat terecht zijn gekomen. Ga niet bemesten, dat is niet de bedoeling want het dak houdt zichzelf qua voedingswaarden in stand. Het is verstandig eens per jaar de afvoeren te controleren en te zien of alles nog in orde is.

  VRAGEN OVER DE CAMPAGNE
  Wie is Rooftop Revolution?

  Rooftop Revolution brengt natuurgebieden terug de stad in. Waar? Op het grootste braakliggende terrein: de daken! Wij adviseren eigenaren hoe zij aan de slag kunnen gaan met het verduurzamen van daken, ondersteunen overheden in hun klimaatadaptatie ambitie en helpen “daklozen” om hun uitzicht te verbeteren.

  Wij vinden dat de kosten en baten van groene daken eerlijk verdeeld kunnen worden. Daarom werken wij met slimme co-financieringsmodellen. Zo realiseren wij samen met bewoners, bedrijven, overheden en natuurorganisaties onze droom.

  Wat is de rol van de dakboswachters?

  De dakboswachters hebben zelf het initiatief genomen om aan deze actie mee te doen. De dakboswachters proberen zoveel mogelijk bewoners enthousiast te maken, helpen jouw vragen te beantwoorden en staan in contact met Rooftop Revolution.

  Heeft het nut als mijn buurtbewoners ook een groen dak aanleggen?
  Jazeker. Hoe meer mensen ermee doen, hoe hoger de korting kan oplopen. Doordat de leverancier in één keer de producten kan bestellen, ontvang je collectiviteitskorting. Daarnaast wordt de kans op subsidie groter als er meer mensen meedoen, en werken we met een staffelkorting als het aantal vierkante meters oploopt. Lees meer onder het kopje kosten. op deze pagina.

  Ook voor de biodiversiteit en de koeling van de omgeving in hete zomers, heeft het voordeel meer oppervlak dak te vergroenen.

  Waarom zou ik mee moeten doen met deze actie en niet zelf een groen dak aanschaffen?

  Meedoen aan deze collectieve actie heeft verschillende voordelen. Ten eerste op financieel gebied. Hoe meer mensen ermee doen, hoe hoger de korting kan oplopen. Doordat de leverancier in één keer de producten kan bestellen, ontvang je collectiviteitskorting. Daarnaast wordt de kans op subsidie groter als er meer mensen meedoen, en werken we met een staffelkorting als het aantal vierkante meters oploopt. Lees meer onder het kopje kosten op deze pagina.

  Ook voor de biodiversiteit en de koeling van de omgeving in hete zomers, heeft het voordeel meer oppervlak dak te vergroenen. En daarnaast is het gezellig en leuk om de daken samen met je buren aan te leggen. Maak er een feestje van!