Klimaatbestendige straat

Beschrijving

Het garagecomplex aan de Seringenstraat was zwaar verouderd en werd gesloopt. Een nieuw complex met 23 garageboxen is hiervoor in de plaats gekomen. Mooie kans om het nieuwe dakoppervlakte van 466 m2 van een groene dakbedekking te voorzien! Het project is gerealiseerd door een samenwerking van overheden, een projectontwikkelaar, groene partijen en de bewoners. 

De buurtbewoners zijn zelf aan de slag gegaan met de trottoirs en hebben die beplant met geveltuintjes. Daarbij neemt het gebruik van steen af in de achtertuinen. Deze maatregelen zijn goed voor biodiversiteit en waterberging. Op het groene dak wordt maar liefst 32.000 liter water opgevangen, zodat de plantjes in warme perioden minder snel verdrogen en riolering minder belast raakt. Daarbij hebben een aantal bewoners gekozen voor Duurzame energie en liggen er zonnepanelen op het groene dak.

Het dak is in november 2017 opgeleverd.   

Dakboswachter Adriaan Mosterman

Ik ben bewoner van Assendorp, een jaren ’30 buurt in Zwolle. Samen met Marleen en Femke (10 jaar) en Stan (7 jaar) wonen we met veel plezier aan de Seringenstraat. In het dagelijkse leven ben ik coach van zelfsturende teams in sport en bedrijfsleven. Bij ons achterhuis staat een groot garagecomplex met een dakoppervlak van zo’n 500m2. Wij wonen aan de oprit naar dit complex en zijn daarom intensief betrokken bij deze verbouwing. We zijn nu in de gelegenheid om een box aan te kopen die aansluit aan ons kavel.

Voor en na foto’s

Update 3 jan

Het dak is aangelegd en het is mooier geworden dan we durfden dromen! Er is niet alleen gekozen voor groen, maar ook voor zonnepanelen en geveltuintjes waar de buurt volop bij betrokken is geweest.

Ik zie het al helemaal voor me dat we met een groep enthousiastelingen aan het aanplanten zijn en het onderhoud doen!

Benieuwd naar de vorderingen?

Lees de nieuwsbrief van gemeente Zwolle

Update 16 mei

We zitten in een pril stadium. Er wordt nu uitgezocht om te kijken of het dak kan worden aangeplant samen met buurt en/of eigenaren van de boxen. Zo wordt de buurt betrokken en scheelt het weer in kosten. 

Recente dakprojecten