(Beeld: Rooftopper Nando op het dak van Thea)

Maak kennis met de Nijmeegse Thea. Zo’n 4 jaar woont ze met veel plezier in een woning vlakbij het centrum in de oudste stad van Nederland. Het is een rustige buurt met veel ruimte vlakbij het station. Er is alleen een minpuntje. Vanuit haar raam kijkt ze uit op een grijs dak, een stukje uitbouw van haar woning. Dat wil ze nu omtoveren tot een mooi stukje groen.

Zorgen om het klimaat
Dat groene dak wil Thea niet alleen vanwege het uitzicht, maar ook omdat ze zich zorgen maakt om het klimaat. Met een groen dak geeft ze een boost aan de biodiversiteit en draagt ze bij aan klimaatadaptatie: “Ik vind dat de overheid niet echt goede maatregelen neemt, er wordt niet wezenlijk een andere koers gevaren. Ik denk, ook al is het een druppel op een gloeiende plaat, dat iedereen zoveel mogelijk zelf moet gaan doen. Om ervoor te zorgen dat de situatie niet nog slechter wordt. Je bent het verplicht aan je medemens en kinderen, dus niet afwachten!”

Inzet voor een groener Nijmegen
Thea zet zich naast het vergroenen van haar dak ook graag op andere manieren in om Nijmegen te verduurzamen. “Ik ga graag naar activiteiten in de stad die gericht zijn op duurzaamheid en groen, of architectuur en wonen. En ik probeer deze evenementen onder de aandacht te brengen bij andere bewoners. Laatst was er een event ‘Nimma aan Zee’ dat in het teken stond van klimaatverandering. Rooftop Revolution was er ook bij betrokken. Daar kwam ik Nando tegen, de Rooftop Revolution aanjager in Nijmegen. Hij vertelde mij over het vergroenen van daken.”

Een groen dak aanleggen: simpeler dan het lijkt!
Thea vond het in het begin wel spannend, de aanleg van zo’n groen dak: “Je gaat toch iets op het dak leggen, waarvan je niet weet hoe zwaar het is. Gaat het bijvoorbeeld niet lekken, kan het dak het gewicht wel aan?” Vroeg ze zich af. Nu zou ze het iedereen aanraden: “Het proces lijkt heel ingewikkeld, maar eigenlijk gaat het heel gemakkelijk. Ik ben blij dat Rooftop mij kon ontzorgen. Als je bijvoorbeeld twijfelt over de technische dingen, vraag dan gewoon een dakadvies aan! En de meeste daken zijn gewoon geschikt! Ik zou zeggen, kijk er niet moeilijk tegenaan, maar begin er gewoon aan!”

Kijk jij ook uit op een grijs dak en kan dit wel wat kleur gebruiken? Of zou je het dak boven je hoofd wel willen vergroenen? Lees hier hoe we je kunnen helpen!