Wat gebeurt er precies ‘onder het maaiveld’

Eindelijk de nieuwste film van de makers van ‘De Wilde Stad’ en ‘De Nieuwe Wildernis’ gezien; ‘Onder het maaiveld. Een natuurdocumentaire maar dan echt heel anders, al was het alleen al omdat het over een stuk natuur gaat dat je normaal nooit ziet. Een film die inspireert en de kracht van de natuur laat zien. Een film waardoor ik boomfluisteraars serieus ga nemen. Ik betrap mijzelf erop dat ik de hele film met een grijns op mijn gezicht zit en continue door de zaal wil roepen; ‘dit ga ik ook doen’ of ‘dit moeten we doen’. Het besef dat er een soort SF-wereld aan ons oog onttrokken wordt waarvan je, naarmate de documentaire vordert, beseft dat we die nooit en te nimmer mogen verstoren, willen wij als mens nog vele jaren van deze prachtige planeet genieten.

Ondergronds communicatiesysteem

De beginquote zet je al aan het denken; ‘Er zitten meer levende wezens in één theelepel (gezonde) grond dan er mensen op aarde zijn’. Wezens die er uitvergroot zo waanzinnig uitzien dat het kunstwerken lijken. En dat zijn het natuurlijk ook want zij zijn het die onze bodem gezond maken waardoor er gezonde gewassen op groeien die naast onze grond ook onze luchtkwaliteit verbeteren. Wezens die niks moeten hebben van bestrijdingsmiddelen of landbouwmachines die het systeem verstoren. Maar niet alleen deze wezens komen aan bod. Ook het communicatiesysteem tussen wortels en het netwerk van draden van schimmels (mycelium) komt voorbij en is, geloof mij, ongelofelijk.

Groene daken

Naast het maaiveld komen ook groene daken aan bod. Iets wat mij als Rooftop Revolution-er meteen intrigeert. Want wat ik niet wist (maar nu wel) is dat mycelium of eigenlijk de zwamvlokken zich ook via de lucht verspreiden. Versteende steden zorgen ervoor dat deze bestuiving onderbroken wordt; de zwamvlokken slaan immers neer op steen waar er verder niets mee gebeurt. Met een ononderbroken netwerk van natuur bevorder je de biodiversiteit in een stad en zorg je dus ook dat mycelium actief blijft. Planten kunnen immers niet zonder schimmels en schimmels niet zonder planten.

Waarom je de film moet gaan kijken

Wat deze film ons maar weer eens leert is dat wij ons vooral zo min mogelijk moeten bemoeien met de natuur. De natuur redt zichzelf wel. De natuur heeft enorm veel veerkracht. Het laat zien dat de natuur ons helemaal niet nodig heeft maar wij de natuur des te meer.

Link naar trailer https://youtu.be/cPCG5_G0HYk

Onder het maaiveld film | Officiële Website | Trailer en tickets

Onder Het Maaiveld: bijdragen | LinkedIn

Onder het maaiveld