Hoe zit het met de potentie van daken in Zuidas? Op dinsdag 6 september kwamen vastgoedeigenaren, ontwikkelaars en beheerders bij elkaar tijdens de tweede editie van het Groene Dakdiner, georganiseerd door Green Business Club (GBC) Zuidas, CBRE, Loyens & Loeff, gemeente Zuidas en Waternet. Ook Rooftop Revolution was hierbij aanwezig. Op de 26ste verdieping van the Valley werd iedereen geïnspireerd om de potentie van de daken te ontdekken.

Toename in het gebruik van de daken
De ambitie van GBC Zuidas omtrent groene daken is scherp: 25.000 m2 waterbergend groen dak op bestaande gebouwen in Zuidas te hebben voor 2025. “Groene daken bieden oplossingen en vormen een goede business case. Er zit veel potentie in Amsterdam en ook Zuidas. Het is de moeite waard om alles goed te bekijken en te optimaliseren”, opende Roland de Vlam (voorzitter GBC Zuidas) de tweede editie van het Groene Dakdiner. Pieter Jan Jongen, adjunct-directeur Zuidas, benadrukte in zijn welkomstwoorden de prachtige projecten en een groei in het gebruik van de daken in dit gebied: “Vanuit de gemeente wordt kritisch gekeken naar duurzaamheid bij bestaande bouw. Dit stimuleert de gemeente ook bij renovatie en gaan tegelijkertijd mee met de nieuwe eisen. Mooi om te zien dat er een toename is in het gebruik van daken.”

Rooftop bracht potentie in kaart
Jan Henk Tigelaar, directeur van Rooftop Revolution lichtte een tipje van de sluier op over het onderzoek dat gedaan is naar de huidige daken van de Zuidas, de groei in vergelijking met het verleden én over de potentie in Zuidas. Een groot percentage is nog ‘grijs’ niet benut voor groen, groen/blauw (groen met waterberging) of geel (zonnepanelen). Veel nieuwbouwprojecten hebben een groen dak als optie steeds vroeger en vaker in het vizier, maar ook bij bestaande daken is er veel mogelijk. De aanwezigen werden gedurende de avond dan ook uitgedaagd om de ambitie voor hun dak op te schrijven. Uit deze ambities kozen we twee winnaars voor de gratis dakenscan, waarmee je een goed beeld hebt over de (on)mogelijkheden. 

Kennis omzetten in actie
Netwerken, eigen ervaringen delen en genieten van het eten van Peter Lute, die vertelde over zijn groene ambities in de Noordoostpolder, maakten de avond compleet. Stadsdichter Gershwin Bonevacia gaf alle aanwezigen na het dessert nog wat extra bewustwording en stof tot nadenken met de voordracht van zijn gedicht ‘duurzame beweging’ in Amsterdam. (Lees het gedicht hier terug).

Deze tweede editie van het Groene Dakdiner heeft veel verbindingen gelegd en kennis verhoogd, hetgeen omgezet moet worden in actie. De urgentie om de ambities die iedereen heeft gesteld waar te maken is daarmee weer even bovenaan de agenda geplaatst. 

Bekijk hier alle foto’s van het event. En lees hier het volledige verslag op de website van Green Business Club Zuidas.